Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat vineri ratingul pentru credite pe termen lung in valuta la „BBB” ale Romaniei, cel pentru credite pe termen scurt in lei la „BBB+”si plafonul de tara al Romaniei la „A-„, dar a avertizat ca situatia politica e in impas, a anuntat Fitch Ratings.

Fitch a atribuit ratingurilor Romaniei perspective stabile. „Ratingurile Romaniei sunt sustinute de cresterea sustinuta a produsului intern brut (PIB), de finantele publice solide si de reformele structurale si institutionale efectuate pentru a asigura aderarea tarii la Uniunea Europeana”, a spus Andrew Colquhoun, director al grupului Fitch pentru ratinguri suverane.

„Dar, cu deficitul de cont curent care ar putea atinge nivelul de 13,5% in 2007, apar riscuri in finantarea externa. Chiar daca aceste riscuri ar putea fi gestionate, perspectivele economiei Romaniei pentru o aterizare usoara ar fi consolidate de o politica fiscala mai disciplinata”, a avertizat analistul Fitch.

PIB-ul Romaniei a crescut anual cu 5,5% in medie in perioada 2000-2006, fapt care a determinat in 2006 o crestere cu 107% a castigurilor individuale, raportat la media categoriei „BBB” din 2006, fata de 88% in anul 2000. Cresterea solida a furnizat cadrul pentru finante publice puternice, mai arata comunicatul agentiei de rating.

Economia in crestere exploziva a Romaniei risca totusi supraincalzirea. Cresterea exploziva a creditelor bancare din sectorul privat, care a atins in august o rata anuala de 50%, sustine cererea interna. Politica fiscala „adaauga gaz pe foc”, potrivit analistilor Fitch.

Fitch estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei se va extinde pana la 2,9% din PIB in 2007, fata de 1,5% in 2006. Parlamentul Romaniei a aprobat recent o crestere cu 43% a pensiilor in 2008, care Fitch estimeaza ca va costa aproape 1,4% din PIB anul acesta, iar existenta fondurilor structurale disponibile ale Uniunii Europene va permite in continuare un nivel ridicat al cheltuielilor de capital.

Cresc riscurile in privinta finantarii externe intrucat cererea interna puternica absoarbe importurile si a adus deficitul de cont curent la 10,2% din PIB in 2006, avertizeaza Fitch si estimeaza, in continuare, ca deficitul de cont curent al Romaniei va atinge nivelul de 13,5% in 2007.

Indicatorii pentru solvabilitatea externa si lichiditatea Romaniei sunt in conformitate cu media categoriei de rating „BBB”, dar acoperirea deficitului de cont curent din investitii straine directe de capital ar putea cadea la 40% in 2007, fata de 60% in 2006, determinand o nevoie crescuta de finantare intr-un moment in care pietele internationale se caracterizeaza prin incertitudinea fluxurilor de capital si a apetitului de risc.

Aceste aspecte creeaza riscuri de ajustare macroeconomica dificila. Un curs de schimb flexibil al leului ar putea insa relaxa unele dintre presiuni. Mai mult decat atat, partenerii in investitiile straine vor acoperi parte din datoria suplimentara, mai ales grupurile financiare-mama ale bancilor romanesti, ceea ce ar putea face astfel incat situatia sa fie relativ stabila, atenuand oarecum riscurile externe, mai arata agentia de evaluare financiara.

O politica fiscala mai aspra si mai multe reforme structurale ar putea contribui la indepartarea riscului unei aterizari dificile pentru economia romaneasca. Situatia politica din Romania este insa in impas, in contextul in care guvernul condus de premierul Tariceanu se va confrunta cu un vot de incredere saptamana viitoare. Indiferent care va fi rezultatul votului, pozitia politica a autoritatilor romane va fi semnficativa pentru evolutia ratingului Romaniei, mai spun analistii Fitch.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*