Finantele vor emite, pana la sfarsitul lunii aprilie, un ordin prin care agentii economici vor fi obligati sa declare semestrial situatia tuturor facturilor emise. Masura e menita sa impiedice evaziunea fiscala, a afirmat pentru NewsIn presedintele interimar al ANAF, Daniel Chitoiu.

‘Initial, a fost o propunere de factura, dar am decis sa ramana factura conform modelului din Codul Fiscal. Va fi o declarare valorica a tranzactiilor efectuate intr-un semestru, o situatie cu livrarile si achizitiile. Lucram la aceasta procedura intr-un program Phare alaturi de Spania’, a explicat Chitoiu.

Situatiile declarate de catre firme vor fi confruntate de catre Fisc pentru a identifica eventuale neconcordante intre taxa pe valoarea adaugata declarata si platita pentru livrari, repectiv achizitii. Fiscul va crea in parteneriat cu Spania un sistem informatic de urmarire a facturilor. ‘Vom verifica daca livrarile declarate de catre firma X ca fiind facute catre firmaY se regasesc identic in situatia prezentata de aceasta’, a precizat seful ANAF.

De la 1 ianuarie 2007, facturile fiscale inseriate si numerotate la nivel national de catre Imprimeria Nationala au fost eliminate, iar firmele pot folosi facturi tiparite in acord cu sistemul aplicat in Uniunea Europeana. Orice societate isi poate tipari propriile facturi daca respecta cerintele Codului Fiscal.

Informatiile cele mai importante pentru controlul fiscal al operatiunilor, numerotarea si inserierea, vor fi decise intern de catre fiecare agent economic. Potrivit unui ordin al ministrului finantelor, persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna o persoana care sa gestioneze numerotarea facturilor. Numarul trebuie sa fie secvential si sa tina cont de structura organizatorica a societatii (gestiuni, puncte de lucru, sucursale).

Societatile comerciale si orice entitate care foloseste facturi trebuie, anual, sa emita proceduri proprii de stabilire si alocare a numerelor pentru facturi. La inceputul fiecarui an fiscal trebuie, de asemenea, sa mentioneze numarul de la care incepe sa emita prima factura.

Termenul de emitere a facturii ramane, ca si pana acum, pana in cea de-a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat operatiunea. O alta noutate importanta pentru agentii economici, incepand de la 1 ianuarie, este lipsa de obligativitate pentru semnarea si stampilarea facturilor.

In plus, pot fi folosite facturile electronice pentru care partile trebuie sa incheie un acord scris si sa anunte organele fiscale cu cel putin o luna inainte de a trece la emiterea lor. In facturile electronice, semnatura electronica este obligatorie.

Firmele din toate judetele vor avea posibilitatea sa faca declaratiile fiscale in format electronic on-line, pana la jumatatea anului viitor, iar persoanele fizice din cateva judete vor putea plati prin card datoriile la buget. Plata obligatiilor fiscale prin card se poate face, deocamdata, numai la Sibiu, dar oficialul Fiscului a spus ca, in acest an, sistemul va fi pus in functiune in alte patru sau cinci centre pilot, printre care se va afla si Capitala.

Firmele care vor sa foloseasca sistemul on-line trebuie sa obtina mai intai un certificat digital de inregistrare pentru a accesa sistemul electronic. Certificatul va fi dat gratuit si nu va putea fi folosit decat pentru depunerea declaratiilor, iar reglementarile vor fi similare cu cele din cazul semnaturii electronice. Pentru a primi certificatul digital de inregistrare, agentii economici trebuie sa se prezinte la administratiile financiare pentru a face dovada identitatii.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*