Desi autorizarea administratorilor pentru pilonul facultativ de pensii a inceput pe 30 octombrie, pana astazi nici un operator nu si-a manifestat intentia de a intra pe piata, scrie Adevarul.
Reprezentantii AIG Life au declarat ca pilonul facultativ de pensii, asa cum este legiferat acum, nu reprezinta o garantie solida pentru un business serios, astfel ca si-au declinat intentia de a intra pe piata pilonului III.
„La ce asistam acum e ca in povestea aceea cu doi copii, din care unul s-a nascut handicapat (pilonul III), iar celalalt este pe cale sa se nasca mort”, a declarat reprezentantul companiei, Mihai Coca Cozma.
Alti mari actori din piata asigurarilor raman inca in expectativa. Generali Romania n-a primit inca unda verde de la Generali Viena pentru businessul cu pensii facultative, astfel ca decizia de a intra pe aceasta piata se amana.
S-a vehiculat ideea ca reforma pensiilor este o bomboana oferita de guvern companiilor de asigurari. Numai ca s-ar putea sa nu dorim aceasta bomboana”, spune Tudor Moldovan, directorul general al companiei.
In stand-by raman deocamdata si alte companii mari precum ING si Omniasig Life, motivele fiind aceleasi, lipsa unei legislatii clare si stimulative care sa faca atractiv acest business.
Reticenta companiilor mari de a intra pe piata pensiilor creeaza probleme si Comisiei de supraveghere a pensiilor private (CSSPP).
Comisia mizeaza inca pe taxele de autorizare provenite de la viitorii administratori pentru a se putea dezvolta, in conditiile in care finantarea de la Banca Mondiala expira in vara anului viitor.
Cat timp insa nimeni nu este interesat deocamdata sa devina administrator, problema finantarii devine acuta pentru CSSPP.