Daniel Szekely, Divizia IMM din Banca Transilvania:

„Existenta datoriilor la bugetul de stat nu constituie in mod obligatoriu o piedica in accesarea unei linii de credit.

In decizia de acordare a unui credit, banca tine cont si de evolutia cifrei de afaceri, de rezultatele financiare de ansamblu, precum si de potentialul firmei de a genera profit in continuare.

E importanta, in aceasta situatie, o abordare sincera si transparenta a problemelor cu care s-a confruntat firma in trecut, a modului in care acestea au fost solutionate, dar si a planurilor de viitor.

In urma discutiilor cu analistul de credit – din cadrul sucursalei BT – si doar pe baza unei analize concrete a firmei, se poate contura o varianta de finantare adecvata, se poate conveni un grafic de achitare a obligatiilor bugetare restante, concomitent cu achitarea celor curente.”

Si in cazul altor banci care acorda credite pentru IMM, precum Finansbank, datoriile la buget pot fi analizatea, nefiind o conditie de neinlaturat din calea finantarii. Exista totusi limite peste care nu se poate trece. De exemplu, in cazul creditului pentru cabinete medicale, printre conditiile de acordare a creditului se afla urmatoarele: firma nu trebuie sa aiba inregistrari CIP, CRB (fara restante la alte credite); mai putin de 10% din total active datorii inregistarte privind taxele la bugetul de stat.

La alte banci mai mari, precum BRD, existenta datoriilor la buget este o necesitate pentru accesarea unui imprumut: “fara incidente CIP, CRB in ultimele 12 luni; fara restante la plata datoriilor catre bugete”, scrie in conditiile cerute solicitantilor de credite.

“Din experienta noastra, adauga Daniel Szekely, reiese ca exista doua mari categorii de firme in ceea ce priveste datoriile catre bugetul statului:

1. prima si cea mai „finantabila” e categoria firmelor care inregistreaza o scadere a activitatii datorita unor motive conjuncturale. In acest caz in care se poate stabili un plan concret de redresare, coroborat cu un credit pe termen scurt, acordat in vederea stingerii obligatiilor restante catre bugetul statului.

2. exista si o categorie mai restransa a firmelor care inregistreaza intarzieri cronice in plata obligatiilor catre bugetul statului, caz in care obtinerea unei finantari este mai dificila. De cele mai multe ori in acest cazuri principala problema este lipsa unei strategii de dezvoltare cel putin pe termen mediu.”

Comentarii

  1. Claudia

    Si daca firma parintilor mei au o datorie mai mare cam 20000roni si asta deoarece sa tot strans pt ca am incercat din mai multe locuri sa scoatem credit ca sa achitam datoria si tot neau prostit si tot am dus acte am dat explicatii au zis ca se poate si neam tot trezit ca ne refuza asta dupa ce ne tot tineau cate 2 luni….si nu e vorba de o singura firma ci de mai multe si asa o tot tinem de un an si ceva iar penalitatile se inmultesc!si acuma vi se pare frumos ceea ce fac?pur si simplu isi bat josc de oameni…..

  2. costica elena

    stiti o banca care acorda credit netinand cont ca esti pe cip in conditiile in care nu ai datorii

  3. RADU CRISTINA

    NU STIU DACA MA PUTETI AJUTA,AM O AFACERE PRODUCTIE DE APARATURA SI INSTRUMENTAR MEDICAL,ORTEZE,PROTEZE,INCALTAMINTE ORTOPEDICA,AM DATORII LA STAT,PE CARE TREBUIE SA LE PLATESC,FIRMA A FOST PE PIRDERE,DAR CIFRA DE AFACERI PESTE 35.000 EURO

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*