Adriana Achiarliu, presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), sustine ca forma actuala a legislatiei care reglementeaza datoria publica va elimina finantarile in leasing catre sectorul public, care au atins 4% dintr-un totalul pietei leasingului, de 2,17 miliarde euro la finele lunii iunie 2007.

„Prin OUG 64/2007 a fost schimbata politica privind contractarea si gestionarea datoriei publice guvernamentale. In esenta, ordonanta are in vedere eliminarea posibilitatii de contractare de imprumuturi de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si subimprumutarea acestora catre autoritatile administratiei publice centrale, in scopul finantarii unor proiecte, dorindu-se astfel ca MEF sa fie unicul administrator al datoriei guvernamentale, nu doar in sensul contractarii sale, ci si in sensul derularii imprumuturilor contractate“, a afirmat Adriana Achiarliu, citata de Interesul Public.

Aceasta a adaugat ca prin adoptarea OUG 64/2007 s-a trecut de la o finantare pe proiecte la o politica exclusiva de finantare centralizata a deficitului bugetar, astfel incat se „elimina posibilitatea institutiilor publice de a se finanta direct de pe piata libera prin imprumuturi si alte instrumente de finantare structurata, contractate in baza procedurilor reglementate prin legislatia achizitiilor publice“.

Achiarliu a explicat faptul ca potrivit OUG 64/2007, ordonatorii principali de credite nu mai pot incheia contracte de leasing pentru derularea proiectelor de investitii, in cazul in care sursa de rambursare a acestor imprumuturi ar fi bugetul de stat prin bugetul ordonatorilor principali de credite imprumutate/ subimprumutate. Astfel de contracte de leasing vor putea fi incheiate de catre ordonatorii principali de credite numai in situatia in care sursele de plata ale serviciului aferent acestor imprumuturi vor putea fi suportate din bugetul propriu.

Daca nu dispun de surse proprii de finantare, proiectele ordonatorilor principali de credite nu vor mai fi contractate in leasing
Conform actualelor reglementari preva zute de OG 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobate prin Legea 266/2006, nici MEF nu va putea achizitiona in leasing bunurile necesare pentru derularea proiectelor de investitii ale ordonatorilor principali de credit. Un prim motiv il reprezinta imposibilitatea Ministerului condus de Varujan Vosganian de a detine calitatea de „utilizator“ in sensul dispozitiilor OG 51/1997 (care reglementeaza operatiunile de leasing si societatile de leasing si a fost aprobata prin Legea 90/1998) in raport cu bunurile care fac obiectul respectivelor contracte de leasing si care sunt destinate exclusiv utilizarii directe de catre ordonatorii principali de credite in desfasurarea activitatii lor, nu de catre MEF.

Un alt motiv este lipsa cadrului legal care sa permita MEF transferul drepturilor si obligatiilor pe care acesta le-ar putea eventual dobandi ca urmare a incheierii unui contract de achizitie in leasing financiar, intrucat aceasta situatie ar presupune ca MEF sa indeplineasca toate cerintele prevazute de OG 28/2006 referitoare la institutiile financiare nebancare, inclusiv aceea de a fi organizat ca societate comerciala pe actiuni.

Pornind de la aceste considerente Achiarliu a aratat ca masura de eliminare a posibilitatii de contractare de imprumuturi de catre MEF si subimprumutarea acestora catre autoritatile administratiei publice centrale, „desi este bine intentionata pentru ca se doreste o mai buna gestionare a datoriei publice, poate crea efecte asupra noilor imprumuturi, in sensul preluarii tuturor atributiilor legate de contractarea si administrarea noilor credite (contractare, tragere, derulare si rambursare) la nivelul ministerului“.

Din acest motiv, Achiarliu sustine ca „in conditiile in care Romania se confrunta cu dificultati in utilizarea fondurilor provenite de la Uniunea Europeana, centralizarea excesiva a contractarii si gestionarii finantarilor pentru institutii publice nu va face decat sa diminueze si mai mult procesul investitional la nivelul administratiei publice“.

Oficialul ALB a atras atentia ca „trebuie identificat aspectul tehnic al acestei noi politici care aduce un pericol real de blocare a activitatii de investitii la nivelul administra- tiei publice prin centralizarea intregului sistem de finantari si indepartarea acestuia de principiul liberei concurente. In acest context vom incerca sa deschidem dialogul cu autoritatea de resort pentru a evidentia efectul tehnic nedorit al acestei ordonante asupra industriei leasingului in special“.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*