Nu mai putin de 7.000 de miliarde de lei vechi vor fi destinati anul acesta finantarii fermierilor. Banii sunt pusi la bataie de Ministerul Agriculturii, prin intermediul cunoscutului deja Program Fermierul, se arata intr-un articol publicat de Curierul National.

Licitatia pentru desemnarea bancilor care vor acorda credite agricultorilor prin intermediul Programului Fermierul, va avea loc maine, 10 februarie, pana acum manifestandu-si interesul 17 institutii financiare. Astfel, caietul de sarcini a fost achizitionat de 13 banci, printre care BCR, CEC, Raiffeisen Bank, BRD si Banca Tiriac, trei agentii de microcreditare si Credit Coop Casa Centrala, institutie care are in subordine toate cooperativele de credit din Romania, ne-a declarat Aurica Stoica, consilier pe probleme economice al ministrului Agriculturii. Potrivit acestuia, vor fi selectate acele institutii care vor indeplini punctajul minim, iar banii vor fi distribuiti tocmai in functie de punctajul obtinut.

Utilitatea acestui program consta in faptul ca agricultorii vor beneficia de un lucru pe care bancile pana acum prea putin li-l ofereau: credite pe termen lung (10 ani), cu dobanda mica (5% pe an) si cu o perioada de gratie de pana la 5 ani. Banii vor putea fi folositi pentru cofinantarea creditelor Sapard si sunt prevazuti in acest sens 6.000 de miliarde de lei, restul de 1.000 de miliarde de lei fiind destinati investitiilor directe, cele neeligibile pe Sapard.

Programul Fermierul, destinat fermierilor mici

„Un fermier nu poate lua decat un singur credit, in limita sumelor stabilite pentru obiectul de investitie. Ideea programului este sa se dea cat mai multe credite”, a declarat Aurica Stoica.

Prin Programul Fermierul se vor acorda credite pentru cofinantarea programului Sapard, doar pe masurile 1.1. Imbunatatirea marketingului si prelucrarii produselor agricole si piscicole, respectiv 3.1. Investitii in exploatatiile agricole. Potrivit consilierului, se vor acorda credite intre 150.000 si 250.000 de euro celor care doresc sa investeasca in unitati de procesare a carnii, laptelui, vinului, fructelor etc., in cadrul primei masuri, respectiv intre 30.000 si 150.000 de euro, pentru infiintarea de culturi de camp, sere, ferme de vaci, lapte, porci, pasari etc., in cadrul celei de-a doua masuri.

Aceasta inseamna urmatorul lucru: ca un fermier vrea sa isi infiinteze o livada de pomi, de exemplu, pentru care are nevoie de 300.000 de euro, sa zicem. Apeland la Sapard, va primi jumatate din aceasta suma, nerambursabil, restul fiind cofinantarea fermierului. Pentru ca nu are de unde sa ia acesti bani, Ministerul Agriculturii asigura cealalta parte, de 150.000 de euro. Tot ce trebuie sa aiba agricultorul este o bucata de pamant, in proprietate sau arenda, si un plan de afaceri.

„Ideea este sa infiintezi o ferma mica, cu caracter comercial. Acest program nu este destinat celor care au ferme mari, care au puterea financiara de a contracta un credit bancar”, ne-a explicat Stoica.

Bancile, obligate sa dea credite garantate de fonduri

Acesta a recunoscut ca lucrurile se desfasoara mai greu, intrucat „nu exista o compatibilitate intre sistemul bancar, mai avansat, si MAPDR. Se incearca sa se ajunga din urma, dar e greu sa ii pui la masa si sa discute aceeasi limba”.

Pentru ca bancile erau reticente in a acorda credite agricultorilor, tocmai din cauza puterii financiare mici a fermierilor, Ministerul Agriculturii a mai creat un instrument in favoarea acestora: Legea 218/2005, privind preluarea riscului de fondurile de garantare.

„Garantiile sunt asigurate de cele doua fonduri de garantare, a Creditului Rural (FGCR) si cel pentru IMM-uri (FGCIMM). Fermierul nu trebuie sa garanteze cu nimic. Nu se cer garantii proprii. In lege se spune clar: creditele pot fi garantate de fondurile de garantare (vezi Legea 218/2005), cu garantiile proprii si chiar cu obiectul investitiei (OG 46/11.08.2005). Beneficiarul se duce la banca si spune ca vrea sa fie garantat de fondurile de garantare, intrucat exista o conventie incheiata de minister cu cele doua fonduri de garantare (FG), respectiv a FG cu banca. Ele se sindicalizeaza si garanteaza 100% creditul. Beneficiarul are obligatia sa asigure numai dobanda prin garantiile proprii. Doar daca cere bani din fondurile bancii trebuie sa prezinte garantii personale, dar nu si in conditiile Legii 231”, a afirmat cat se poate de limpede Stoica.

„Am alimentat cele doua FG cu bani. Anul acesta am alocat FGCR suma de 350 de miliarde de lei, tocmai ca sa creez posibilitatea de a garanta de cinci ori valoarea creditului. La randul lor, in conditiile Legii 218, FG garanteaza creditul pentru un solicitant in proportie de 100%, fara a cere garantii din partea beneficiarului. Acest lucru trebuie afirmat expres, pentru ca daca nu se intampla asa e posibil ca lucrurile sa nu se fi inteles complet, mai ales in sucursalele bancii”, a adaugat acesta.

33 de dosare aprobate

Programul Fermierul (PF) a debutat la sfarsitul anului trecut, cand Ministerul Agriculturii a alocat – pentru a se testa sistemul – circa 300 miliarde de lei. La licitatie au participat doar trei banci, castigatoarea fiind BCR, intrucat celelalte doua nu au indeplinit criteriile de eligibilitate.

De la demararea programului, in luna noiembrie 2005, la Directiile Agricole Judetene au fost depuse pana la data de 27 ianuarie nu mai putin de 5.851 de solicitari de finantare, ceea ce arata interesul oamenilor pentru finantare. Dintre acestea, Teodor Craciun, consilier al ministrului Agriculturii responsabil de PF, ne-a declarat ca 561 de proiecte erau in lucru si doar 33 de proiecte au primit scrisoare de confort din partea BCR, adica acordul bancii de a vira imprumutul.

„La noua licitatie, conditiile vor fi mult mai dure, iar interesul nostru este sa castige cat mai multe institutii financiare, pentru a se crea competitie½, se mai arata in articolul publicat de Curierul National.

PROGRAMUL FERMIERUL pe intelesul tuturor

(prezentat de Ministerul Agriculturii)

Ati auzit pana acum de Programul Fermierul, dar poate n-ati stiut exact despre ce este vorba. De la 1 ianuarie 2006, acest program este deschis tuturor celor care vor sa faca o afacere in agricultura. Mai mica sau mai mare. Prin Programul Fermierul, Ministerul Agriculturii da bani bancilor, bani pe care bancile trebuie sa ii dea mai departe sub forma de credite pentru agricultori. Iata ce trebuie sa faceti ca sa obtineti un credit prin Programul Fermierul.

PASUL 1

Vizita la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

Mai intai, aveti nevoie de o idee de investitie in agricultura. Fara o idee clara despre ceea ce doriti sa faceti, succesul dvs. e sub semnul intrebarii. De aceea, trebuie sa mergeti la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). Un reprezentant al DADR va prezinta tipurile de investitii ce pot fi finantate prin Programul Fermierul (ferme, servicii neagricole sau unitati de procesare).

DADR va ajuta sa puneti pe hartie ideea dumneavoastra de afaceri. Prin urmare, reprezentantul DADR completeaza impreuna cu dvs. o lista de verificare preliminara a eligibilitatii investitiei. Astfel spus, se poate sti rapid care sunt fortele dvs. de a intra in Programul Fermierul si unde aveti nevoie de ajutor.

De la bun inceput, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de teren agricol. Fie in proprietate, fie in arenda. Acest lucru trebuie dovedit prin titlul de proprietate sau prin contractul de arenda. Trebuie sa aveti in exploatare o anumita suprafata de teren, in functie de ceea ce doriti sa faceti (ferma zootehnica, ferma vegetala etc). Vi se va spune exact cat anume. Daca nu aveti pamant suficient, e bine sa va ganditi si la o forma de asociere, astfel incat investitia sa fie rentabila, iar creditul sa fie obtinut.

Acum aveti practic unda verde de la DADR pentru a trece la etapa urmatoare.

PASUL 2

Discutia cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola

Expertul DADR va indruma la sediul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), unde sunteti preluat de un expert in Programul Fermierul. Dupa o verificare rapida, incheiati un contract de asistenta gratuita cu OJCA pentru tot ceea ce trebuie sa faceti in viitor.

Important: Daca proiectul dvs. presupune achizitii simple de masini si echipamente agricole, OJCA va intocmeste documentatia tehnica pentru accesarea programului SAPARD si a creditului bancar de finantare. Daca proiectul dvs. presupune elemente de constructii (grajduri, platforme, imprejmuiri etc), atunci expertul OJCA va pune la dispozitie o lista cu firme de consultanta specializate (cel putin 3), care pot sa elaboreze documentatiile tehnice pentru investitii (constructii) si se asigura de calitatea serviciilor.

Practic, acum incepeti sa intocmiti, impreuna cu expertul OJCA, dosarul cererii de finantare. Acest dosar va fi depus la SAPARD. Aveti nevoie de diverse avize si documente, dar veti avea tot timpul sprijinul OJCA.

Tot acum, expertul OJCA va insoteste la o banca (sau la o agentie de microcreditare) calificata pentru derularea Programului Fermierul. Banca efectueaza analiza de rentabilitate a investitiei si va da o scrisoare de confort. Ce inseamna acest lucru? Banca va promite ferm, cu semnatura si stampila, ca va da creditul pentru investitie imediat dupa ce dumneavoastra incheiati contractul de finantare cu SAPARD.

PASUL 3

Discutia si contractul cu SAPARD-ul

Acum ajungeti la SAPARD. Depuneti dosarul cererii de finantare la Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS). In Romania exista 8 BRIPS – uri, fiecare dintre ele raspunzand de un numar de judete. Trebuie sa vedeti exact unde este arondat judetul dvs.

Expertii SAPARD verifica dosarul si merg pe teren, la locul viitoarei investitii, ca sa judece eficienta ei. E bine sa stiti ca aceste etape de verificare sunt necesare si importante. Uniunea Europeana, care da fondurile SAPARD, vrea sa fie sigura ca banii dati nu se risipesc. De aceea, cere verificari atente.

Daca SAPARD–ul e convins, iar dosarul dvs. e complet, incheiati un contract de finantare intre dvs. si SAPARD. E primul contract pe care-l semnati. Pe al doilea il veti semna la banca, in etapa urmatoare. Odata trecut insa de filtrul SAPARD, restul devine mai usor.

PASUL 4

Discutia si contractul cu banca

Cu contractul de finantare incheiat la SAPARD si impreuna de expertul OJCA, mergeti din nou la banca sau la agentia de microfinantare. Aici incheiati un al doilea contract, de data aceasta cu banca. Practic, avand contractul cu SAPARD, incheierea unui contract cu banca este simpla. Banca stie deja ca SAPARD–ul v-a acceptat si de aceea aveti sanse mari ca sa va accepte si ea. Intre cele doua contracte pe care le semnati – primul cu SAPARD–ul si al doilea cu banca – exista o diferenta. Primul contract este pentru jumatate din suma, iar al doilea este pentru toata suma. Veti vedea mai jos ce inseamna acest lucru.

In aceasta faza, Ministerul Agriculturii va ajuta din nou, pentru ca dumneavoastra nu trebuie sa prezentati garantii bancii. Pentru dumneavoastra, vor garanta Fondurile de Garantare, care sunt o plasa de siguranta. In plus, bunurile cumparate cu creditul obtinut vor putea sta si ele drept garantie.

Acum aveti cele doua contracte semnate si primiti creditul de la banca pentru tot proiectul dvs.

PASUL 5

Realizarea proiectului

Acum incepeti efectiv sa cheltuiti banii pentru ceea ce v-ati propus: cumparati animale, construiti grajduri, cumparati masini si utilaje agricole, cumparati seminte, faceti pensiunea rurala, incepeti sa plantati pomii sau vita de vie etc. Expertul OJCA va ajuta la intocmirea dosarelor de achizitii prin selectarea celor mai buni furnizori de bunuri sau servicii pentru realizarea proiectului. Este o conditie a Uniunii Europene ca pentru orice achizitie de bunuri de peste 10.000 de euro (360 milioane lei vechi) sa gasiti 3 oferte, dintre care s-o alegeti pe cea mai buna.

Inceperea proiectului nu inseamna ca a doua zi puteti merge la banca sa ridicati banii. Bancile sunt prudente si vor sa se asigure ca banii pe care-i dau sunt folositi exact pentru scopul desemnat. Probabil ca banca va plati banii direct catre furnizorul dumneavoastra. De exemplu, daca solicitati un credit pentru un tractor, banca vireaza banii direct catre fabrica de tractoare. Daca cereti un credit pentru cumpararea de vaci de lapte, banca vireaza banii direct celui care va vinde vacile. Dumneavoastra trebuie sa mergeti sa va luati tractorul sau vacile sau ceea ce ati cerut prin creditul luat. De asemenea, probabil ca banca nu va va da toti banii deodata. Ii va da in timp, pe masura ce aveti nevoie de ei.

Nu uitati insa ca orice credit trebuie dat inapoi, cu tot cu dobanda. La fel e si cu acesta. Avantajul pe care-l aveti este insa ca dumneavoastra nu trebuie sa dati inapoi decat jumatate din banii pe care i-ati luat. De ce? Pentru ca cealalta jumatate e platita de SAPARD.

Acum devine mai clar de ce ati incheiat doua contracte si nu unul singur. Dumneavoastra veti lua de la banca intregul credit, iar pe masura ce inaintati in activitate, SAPARD-ul vine din urma si va da jumatate din bani (atentie: pe baza de chitante si facturi). Deci primiti mai intai creditul de la banca (care devine datorie pe care trebuie sa-o dati inapoi), iar apoi jumatate din aceasta suma de la SAPARD (bani pe care ii folositi pentru a acoperi jumatate din datorie).

Aici insa aveti unele avantaje. In primul rand, creditul vi se acorda pe termen lung – pana la 10 ani de zile. In al doilea rand, aveti o perioada de gratie cuprinsa intre 1 si 5 ani, in functie de domeniul in care veti investi. Dupa aceasta perioada, cand ferma sau afacerea incepe sa produca, veti incepe sa platiti jumatatea ramasa din credit. In al treilea rand, Ministerul Agriculturii va alege acele banci care au cele mai mici dobanzi.

De ce Programul Fermierul?

Poate vi se pare prea simplu sau prea frumos. Adica statul imi da bani pe 10 ani ca sa fac o afacere in agricultura, eu trebuie sa dau inapoi doar jumatate, nu trebuie sa garantez cu nimic si beneficiez si de cele mai mici dobanzi?

Intr-adevar, e nevoie de niste explicatii. Trebuie sa stiti ca, daca proiectul nu merge cum trebuie, sau banii nu sunt cheltuiti asa cum ati declarat in cerere, SAPARD-ul sau banca opresc finantarea. Iar daca nu puteti sa dati inapoi creditul atunci cand vine vremea, banca devine stapana pe utilajele cumparate din credit sau pe ferma pe care ati construit-o din credit. Sau pe orice altceva ati cumparat din credit. Pe langa aceasta, nu orice dosar depus la SAPARD sau la banca va fi aprobat. Veti fi in concurenta cu altii, iar cei mai buni vor castiga.

Dar trebuie sa stiti de asemenea de ce exista Programul Fermierul, cu toate avantajele prezentate mai sus. Romania primeste in 2006 circa 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. Gratuit. Dar ii primeste doar daca are proiecte la care sa-i poata folosi. Nimeni nu-ti da bani fara un scop. Iar Romania primeste bani pentru proiecte specifice, de la crearea de ferme de vaci pentru lapte sau de ateliere mestesugaresti pana la construirea de fabrici de conserve. Problema este ca acesti bani de la Uniunea Europeana s-au cheltuit pana acum foarte incet. Pana acum, oamenii apelau mai greu la fondurile SAPARD, pentru ca nu aveau partea de cofinantare, acei 50% necesari (SAPARD – ul da doar jumatate din bani, asa cum se stie). ªi chiar daca aveau banii, oamenii nu se incumetau sa garanteze cu casa sau cu pamantul. Acum, Programul Fermierul va da sansa sa faceti imprumut bancar, putand garanta cu bunurile obtinute de pe urma creditului. Tocmai pentru ca fondurile SAPARD sa fie cheltuite, iar satul romanesc sa se dezvolte.

Asa ca, incepand cu 1 ianuarie 2006, la bancile sau agentiile de microcreditare pe care Ministerul Agriculturii le va anunta din timp, puteti merge sa luati credite prin Programul Fermierul. Va asteptam!

Daca doriti informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola.

Aici gasiti lista Oficiilor Judetene cu datele de contact

Mai multe informatii despre programul Fermierul si programul Sapard gasiti la Ministerul Agriculturii.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*