Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat Palme d’Or, cea mai importanta distinctie a festivalului de film de la Cannes, pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, la 50 de ani de cand Ion Popescu Gopo lua aceeasi distinctie pentru scurtmetrajul „O scurta istorie”, transmite NewsIn.

„Pentru mine e ca un basm”, a spus regizorul roman la ceremonia de premiere de duminica seara. „Acum un an, inca nici nu ne gandeam la acest proiect, acum sase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram sa ajungem la Cannes, indiferent la ce sectiune”

„Este un proiect in care am crezut foarte mult. Sper ca acest film sa ajunga la un public cat mai larg”, a adaugat regizorul.

„Acest Palme d’Or va fi o veste buna pentru filmele fara un buget foarte mare. Am aratat ca nu e nevoie de mari bugete si mari vedete ca sa iei Palme d’Or”, a mai spus Mungiu.

ªi doua dintre actritele din film, Laura Vasiliu si Luminita Gheorghiu, s-au declarat extrem de fericite si emotionate.

„Am crezul ca ma topesc, am dat niste tipete cand am aflat”, a declarat pentru NewsIn Luminita Gheorghiu, ce joaca unul dintre rolurile secundare din film. „Am crezut ca Dumnezeu s-a mutat in Romania. Nu mai pot, e ingrozitor, extraordinar!”, a exclamat actrita. „Tinerii astia sunt minunea Romaniei”.

„Am avut emotii pentru ca stiam ca a fost foarte stransa competitia”, a spus si Laura Vasiliu, una dintre actritele principale. „Sunt foarte bucuroasa, speram din adancul sufletului. E un premiu foarte important, e extraordinar.”

Intrebata care au fost atuurile filmului, Laura Vasiuliu a spus: „simplitatea lui, adevarul si faptul ca nu are nimic fortat”. „Sa o tinem tot asa”.

Filmul lui Mungiu a fost favoritul criticii si al presei inca de la inceputul festivalului. A primit chiar si premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI), dar si cel al Educatiei nationale, distinctie acordata anual unei pelicule pentru contributia pedagogica.

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” spune povestea a doua studente, dintre care una ramane insarcinata, intr-o perioada in care avorturile erau interzise in Romania.

Actiunea filmului se petrece intr-o singura zi, intr-o sambata din 1987. Din distributia filmul fac parte si Anamaria Marinca, Vlad Ivanov sau Alex Potoceanu.

Aceasta Palme d’or incununeaza cel de-al doilea lung-metraj al lui Cristian Mungiu /39 ani/, remarcat deja in 2002 in selectia paralela a Celor 15 realizatori cu „Occident”. Epurat stilistic, acest film cu un buget modest de 600.000 de euro este o relatare cruda si puternica a unui avort interzis sub regimul comunist, care a frapat mult festivalul.

Ministrul culturii si al comunicarii Frantei, dna Christine Albanel, a estimat – intr-un comunicat – ca filmul „Patru luni, trei saptamani si doua luni” al romanului Cristian Mungiu „este o marturie rascolitoare a istoriei europene recente”.

Dna Albanel ii „felicita calduros pe toti laureatii palmaresului 2007 si ai premiilor sectiunilor paralele, veritabile evantaie de pluralitate care consacra opere de o mare calitate artistica, aduse de talente provenite din orizonturi si culturi din lumea intreaga”.

Cineast, dar si scenarist si producator, Cristian Mungiu este emblematic pentru tanara cinematografie romaneasca infloritoare in ultimii ani, estimeaza AFP. El este unul dintre realizatorii miscarii „Post-decembrie”, o expresie care desemneaza perioada de dupa caderea regimului Ceausescu in decembrie 1989.

Nascut in 1968, la Iasi, in Romania, Cristian Mungiu studiaza literatura engleza si americana la universitatea din acest oras, inainte de a se forma in regie cinematografica la scoala de film din Bucuresti. El lucreaza mai intai ca profesor, apoi ca ziarist in presa scrisa, radio si televiziune pana in 1994. In timpul studiilor sale cinematografice, Mungiu lucreaza ca asistent de regie in productii straine turnate in Romania, in special „Capitanul Conan” de Bertrand Tavernier si „Trenul vietii” de Radu Mihaileanu. Dupa ce isi obtine diploma, el realizeaza scurt-metraje.

Primul sau lung-metraj, „Occident”, este remarcat la Cei 15 realizatori, in sectiunea paralela a Festivalului de la Cannes, in 2002. Dupa „Occident”, Cristian Mungiu isi fondeaza propria societate de productie Mobra Films in 2003. El isi afiseaza gustul pentru decoruri naturale si fuge din studiouri, afirmand: „Imi place cand mediul inconjurator isi povesteste si el istoria lui”, si prefera planurile-secvente lungi pentru a obtine o regie fluida si naturala.

„Patru luni, trei saptamani si doua zile”, cel de-al doilea lung-metraj al sau, este o cronica impresionanta a anilor Ceausescu prin portretele a doua tinere femei solidare in efectuarea unui avort clandestin. Filmul s-a nascut dintr-o „experienta atat de personala incat nu o impartasesti in general cu altii”, a explicat Cristian Mungiu, adaugand: „Cand am povestit-o catorva persoane, s-a dovedit ca traisera o experienta similara”.

Cineastul a decis sa-si consacre cel de-al doilea film avorturilor sub regimul comunist cand a aflat ca acestea au costat viata o jumatate de milion de femei romane, a explicat el la Cannes. „Din cauza presiunilor exercitate de regim, femeile si familiile erau atat de ingrijorate sa nu fie prinse facand un avort ilegal incat nu-si consacrau nici macat un singur minut pentru a-si pune intrebari morale”, a spus el.

Comentarii

  1. bogdan,manolachi

    felicitari e un film extraordinar! salile cinematografelor din europa sunt pline.in 2008 realitatea din romania continua cruda ,mi-ar place sa vad un film romanesc care castiga palme d´or cu o istorie recenta din perioada „libera” a romaniei.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*