Principalele banci centrale din lume reusesc in mai mica masura sa influenteze ratele dobanzii pe termen lung, iar acest aspect explica partial atingerea unei lichiditati excesive pe pietele de imprumut, a spus fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, citat de Reuters.
„Federal Reserve, Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii si Banca Japoniei isi pierd puterea de a influenta ratele pe termen lung”, a spus Greenspan.
Greenspan a vorbit la Amsterdam la un eveniment gazduit de ING, in cadrul unui turneu pentru promovarea noii sale carti „Epoca turbulentelor: Riscuri intr-o lume noua” (The Age of Turbulence: Adventures in a New World).
Greenspan a fost criticat deoarece a mentinut ratele dobanzii cheie prea jos si prea multa vreme in perioada in care a condus banca centrala americana, pana in 2004.
Unii critici afirma ca Greenspan ar fi „pus semintele” a ceea ce a devenit criza extinsa de pe piata americana a creditelor ipotecare si de pe pietele internationale si mai spun ca Federal Reserve a esuat in 2004, cand a incercat sa provoace cresterea dobanzilor pe termen lung, pentru a tine inflatia sub control.
„In 2004 am esuat. Scopul nostru a fost sa combatem inflatia, iar situatia a evoluat in asa fel incat am inasprit politica monetara, dar nu am putut urca dobanzile pe termen lung”, a spus fostul sef al Fed in fata analistilor si clientilor ING.
Declaratiile lui Greenspan in legatura cu piata imobiliara din Statele Unite ale Americii au fost ceva mai radicale decat cele pe care le-a facut anterior.
„Este evident ca problemele din sectorul imobiliar nu s-au terminat, iar locuintele vor continua sa se ieftineasca”, a mai spus fostul sef al Fed.
Intrebat in legatura cu deprecierea dolarului fata de celelalte valute principale, Greenspan a oferit o perspectiva pe termen lung in legatura cu puterea dolarului.
„Veti observa ca produsul intern brut va creste in urmatorii 25 de ani mult mai rapid in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate”, a spus Alan Greenpsan.
„In cazul in care China, spre exemplu, face avansuri semnificative, iar situatia din Statele Unite ale Americii este buna, raportul yuan/dolar va fi in defavoarea dolarului”, a adaugat el.
„Datele demografice pe termen lung arata ca dolarul se va deprecia, insa acest lucru nu are nimic de a face cu calitatea economiei Statelor Unite, ci inseamna pur si simplu ca avem mai multi competitori”, a mai spus fostul sef al Fed, citat de Reuters.