„In piata valutara se observa un trend descrescator pentru moneda nationala, observa un broker. De la jumatatea lunii mai, raportul euro/leu s-a miscat in culoarul 3,52 – 3,59 lei, cu minime sau maximuri care au depasit aceste praguri. La aceasta evolutie au contribuit mai multi factori. In primul rand este vorba despre intrarile/iesirile de fonduri speculative din piata valutar – monetara si de capital, datorate politicilor monetare ale principalelor banci centrale, Rezerva Federala, Banca Centrala europeana, mai nou, si a Bancii Japoniei, dar si evolutiilor de la BVB. Acestora li se adauga dezechilibrul comertului exterior romanesc, deficitul comercial crescand luna de luna”.
Fluctuatiile cursului si mentinerea raportului aproape de pragul de 3,59 lei, a adus in piata de la Sibiu mai multi hedgeri, tranzactiile realizandu-se pentru septembrie la preturi cuprinse intre 3,555 – 3,57 lei, in prima parte a saptamanii si 3,59 – 3,6350 lei la sfarsitul ei. Pentru sfarsitul anului pretul de cotare a ramas stabil la 3,55 lei.
Preturile de cotare ale raportului dolar/leu au fost constante, 2,84 lei pentru septembrie si 2,9 lei pentru decembrie.
Paritatea euro/dolar a avut o evolutie destul de echililibrata, in concordanta cu ceea ce se petrece pe pietele internationale, tranzactiile pentru finele lui septembrie fiind realizate la preturi cuprinse intre 1,2610 si 1,2730 dolari.