In cooperare cu renumitul institut german de cercetari economice ZEW (Centrul pentru Cercetari Economice Europene), Erste Bank va publica acum lunar un Raport asupra Pietelor Financiare pentru Europa Centrala si de Est, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.
Acest Raport ofera un flux continuu de informatii referitoare la sentimentul economic curent si de perspectiva (pentru urmatoarele 6 luni) din regiunea Europei Centrale si de Est, incluzand aspecte esentiale, cum ar fi asteptarile referitoare la inflatie, ratele dobanzilor, pietele valutare si de capital.
Rezultatele derivate pentru situatia economica (sentimentul) pentru tarile individuale si pentru regiune furnizeaza indicatori ce se constituie intr-un reper pentru pietele financiare relevante.
Cu sprijinul Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG din Viena, Centrul pentru Cercetari Economice Europene (ZEW) din Mannheim a derulat in premiera absoluta un sondaj in randul expertilor in piete financiare, referitor la situatia economica si pietele financiare din Europa Centrala si de Est.
Asteptarile si previziunile celor care au raspuns acestui chestionar pentru pietele financiare din Europa Centrala si de Est reflecta un nivel solid al performantelor actuale inregistrate de economiile din regiune si perspective pozitive pentru urmatoarele sase luni.
Noul indicator compilat de ZEW in cooperare cu Erste Bank se refera la urmatoarele tari: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia si Slovacia.
Pentru moment, 61,9% din participanti considera ca situatia economica este buna.
Majoritatea celor care au raspuns erau optimisti si in ceea ce priveste asteptarile economice pentru urmatoarele sase luni. In ansamblu, 25,0 % estimau imbunatatirea ulterioara a situatiei economice, in timp ce 68,3 % estimau ca nu se vor produce modificari si numai 6,7% se asteptau la o deteriorare a situatiei actuale.
Ca urmare, echilibrul dintre estimarile pozitive si negative pentru acest indicator este de 18,3 puncte.
In majoritatea tarilor incluse in raport, ca si pentru intreaga regiune, expertii in piete financiare anticipau o crestere a ratei inflatiei (indicatorul era de 25 de puncte).
Cele mai mari valori pozitive pentru acest indicator au fost gasite in Republica Ceha (64,2 puncte) si Polonia (56,4 puncte). Prin contrast, subiectii chestionati pentru Ungaria si Slovacia anticipau o scadere a ratelor inflatiei (-48,3 puncte si -7,1 puncte).
Previziunile pentru ratele dobanzilor pe termen scurt si pe termen lung anuntau o crestere in Republica Ceha si Polonia si o scadere in Ungaria si Romania.
Expertii in piete financiare au fost cu precadere optimisti referitor la dezvoltarea pietelor de capital ale Europei Centrale si de Est. In timp ce 80 % dintre subiectii chestionati estimau o crestere a indexului NTX, care este alcatuit din anumite actiuni selectate din regiunea analizata si a fost creat de Erste Bank si Bursa din Viena, numai 4,4 % anticipau o scadere a acestui index. Ca urmare, acest indicator s-a situat la 75,6 puncte. Conform estimarilor expertilor, se previzioneaza o evolutie pozitiva pe pietele de capital din Slovenia, Romania si Croatia in special. Indicatorii corespunzatori pentru aceste piete au fost de 86,1 puncte si respectiv 77,9 puncte si 76,0 puncte.
Majoritatea expertilor care au participat la acest sondaj au estimat ca vom asista la aprecierea monedei nationale din tarile respective. Rezultatele sondajului arata aceasta evolutie pare sa aiba cea mai ridicata probabilitate pentru zlotul polonez si coroana slovaca.
O intrebare speciala a fost formulata cu privire la aspectele curente. In aceasta prima sondare a pietelor financiare, expertilor li s-a cerut sa estimeze impactul actualelor evolutii politice din Turcia, in special impactul alegerilor prezidentiale si al alegerilor generale anticipate. Aproximativ 31 % dintre subiectii chestionati au estimat ca impactul va fi negativ, in timp ce 26 % au estimat un impact pozitiv asupra relatiilor Turciei cu UE. 43 % dintre participanti nu considera ca relatiile dintre UE si Turcia vor fi afectate. Astfel, expertii sunt de parere ca tulburarile politice nu vor avea un impact major asupra viitoarei dezvoltari economice a Turciei si a UE.
Procedurile si metodologia sondajului
Un sondaj lunar analog a fost derulat pentru Germania de catre ZEW inca din 1991, si pentru Elvetia din iunie 2006. Obiectivul noului sondaj este sa creeze indicatori pentru climatul economic general din Europa Centrala si de Est, precum si din Austria, intr-o perspectiva regionala (Europa Centrala si de Est).
Expertii in piete financiare sunt invitati sa analizeze situatia economica actuala si sa isi formuleze asteptarile pe termen mediu cu privire la pietele financiare nationale din regiunea la care se refera sondajul, cu accent pe dezvoltarea economica, ratele inflatiei si ratele dobanzilor pe termen scurt si pe termen lung, preturile capitalului si ratele de schimb valutar. Subiectii chestionati furnizeaza numai previziuni calitative cu privire la directii posibile de dezvoltare. In ce priveste pietele financiare acoperite, sondajul se refera la regiunile Europei Centrale si de Est si la regiunile Euro, precum si la tari individuale, inclusiv Republica Ceha, Polonia, Ungaria, Slovacia, Croatia, Romania si Austria.
Rezultatele detaliate referitoare la tarile individuale din Europa Centrala si de Est, precum si la Austria, sunt prezentate in publicatia lunara “Financial Market Report CEE”. (Raport asupra Pietei Financiare din Europa Centrala si de Est).