Timp de 10 ani, ING s-a rezumat la asigurari (este lider in asigurari de viata) si servicii financiare pentru corporatii. In ultimii doi ani insa, competitia de pe piata bancara a devenit tot mai acerba, in special datorita ofensivei serviciilor pentru populatie.
Astfel ca, pentru a-si pastra cota de piata detinuta in Romania, intr-o piata tot mai competitiva, dupa cum s-a exprimat directorul bancii, Dirk Serbruyns, ÞING a trebuit sa faca ceea ce au facut si altiiÞ. Banca olandeza a lansat, astfel, in acest an, serviciile pentru populatie (retail), oferite in cadrul celor 15 ING office-uri inaugurate pina in prezent. Office-uri care arata, intr-adevar, superb, atit la exterior cit si in interior. Piesele de rezistenta a ING este conceptul Self Bank, bazat pe cele doua tipuri de aparate automate aduse in premiera in Romania-bancomatul+, care permite nu doar extragerea ci si depunerea de bani pe card, precum si multimatul, un fel de bancomat-computer cu ajutorul caruia clientii fot face singuri transferuri bancare, plata facturilor, schimburi valutare, extrase de cont. Din pacate, ING mai mare inca mult de lucrat la profesionalismul consilierilor sai (tineri si neexperimentati, dupa cum se poate citi in articolele precedente despre ING din Ghiseul Bancar), dar si la competitivitatea produselor sale bancare. Spre exemplu, creditul ipotecar, piesa de rezistenta a ofertei ING, cu toate ca are o dobinda mult mai mica, (17% in lei) decit alte banci, este totusi mai dezavantajoasa decit dobinzile la creditele in valuta. Numai ca ING are conditii foarte stricte la aceste credite, impunind un venit minim net pe familie de 1.750 de euro, ceea ce inseamna ca oferta de credit ipotecar in valuta de la ING este destinata unui numar foarte restrins de clienti. Spre deosebire, la creditele imobiliare sau ipotecare in valuta ale altor banci, venitul minim se situeaza in jurul a 400 de euro (dupa cum rezulta si din analizele realizate de Ghiseul Bancar).
Misu Negritoiu transmite BNR un mesaj: trecerea la leul greu sa se faca automat
Vice-presedintele ING, Misu Negritoiu, a tinut sa reinnoiasca mesajul transmis cu ceva timp in urma BNR, si anume ca trecerea la leul greu sa se faca automat, dupa modelul Euro si nu progresiv, dupa modelul francez de acum 20 de ani, dupa cum intentioneaza banca centrala, incepind de anul viitor. Negritoiu isi argumenteaza propunerea prin faptul ca circulatia in paralel a actualelor bancnote cu cele grele, adica fara patru zerouri, va pune probleme automatelor bancare si sistemelor informatice ale bancilor si va aduce cheltuieli in plus. „Propunerea noastra a fost sa nu mai circule moneda veche, ci sa o schimbe in totalitate, dupa cum s-a facut cu trecerea la Euro. Dar, cel putin pentru moment, decizia BNR este ca cele doua tipuri de bani sa circule in paralel”, a spus Negritoiu. Intrebat ce costuri va presupune pentru ING trecerea la leul greu, Eric Boyer, membru in conducerea ING Group, a spus doar ca este vorba de modificari de soft si hard la sistemele informatice ale bancii, fara a preciza daca este voba de cheltuieli mari sau mici. El a tinut insa sa precizeze ca pentru ING, care are experienta de acest fel pe piata europeana, trecerea la leul greu nu va pune probleme.
Comunicatul de presa al ING:
La a zecea aniversare, ING Romania priveste cu incredere catre viitor
La cea de-a zece aniversare pe piata romaneasca, compania ING estimeaza ca anii viitori vor aduce progrese deosebite atit in activitatile bancare cit si de asigurari de viata. Accentul va cadea in mod special pe extinderea la nivel national a operatiunilor bancare pentru persoane fizice, pe baza experientei deosebite acumulate in sectorul serviciilor pentru persoane juridice.
Referindu-se la decizia ING de a intra pe piat romaneasca in 1994, atunci cind inca nici o alt banca straina nu luase aceasta decizie, Eric Boyer, membru in Comitetul Executiv al ING Group, a subliniat ca ING a avut dintotdeauna inclinatia de a inova, de a deschide noi oportunitati. ½Aveam cultura corporativa a ING care este foarte bine fundamentata, bazata pe spirit antreprenorial si foarte specializata pe pietele emergente. ING are experienta si abordarea necesara pentru a intra pe piete noi. Banca a beneficiat in mod cert de intrarea timpurie pe aceasta piata si in acelasi timp a venit cu numeroase contributii la dezvoltarea locala, prin lansarea de produse noi care au dus la consolidarea pietei bancare din Romania½, a spus Eric Boyer.
Lansata in iulie anul acesta, reteaua bancara destinata persoanelor fizice s-a extins rapid, ajungind la 15 birouri la sfirsitul lunii septembrie. In aceasta perioada, s-au deschis peste 7.000 de conturi noi pentru persoane fizice. In mod constant, volumul de numerar depus a fost, in medie, mai mare cu 20% decit cel al numerarului retras.
Compania va deschide 45 de ING Office-uri pina la sfirsitul anului, acoperind orase importante precum Constanta, Timisoara, Brasov, Bacau, Pitesti, Ploiesti, Cluj-Napoca si Iasi.
½Politica noastra, chiar de la inceput, a fost sa le oferim clientilor cele mai inalte standarde de calitate, la un pret corect. Pe linga produsele si serviciile inovatoare pe care le-am lansat in premiera in Romania, reteaua de locatii bancare destinate persoanelor fizice este o realizare de care suntem foarte mindri si care functioneaza bine½, a spus Dirk Serbruyns, presedintele ING Romania.
Incepind activitatea in 1994 cu 10 angajati, echipa ING are in prezent 800, care acopera operatiunile bancare si cele de asigurari. ½Consider ca echipa noastra este cel mai important active detinut de ING si suntem foarte mindri ca avem angajati talentati si foarte bine instruiti. Media de virsta in cadrul companiei noastre este de 30 de ani si peste 30% dintre angajati lucreaza aici de peste cinci ani½, a declarat Misu Negritoiu, Director General Adjunct al ING Bank.
Eric Boyer a subliniat ca Europa Centrala este o regiune foarte importanta pentru ING, Romania fiind o tara-cheie in regiune, alaturi de Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. ½Pe aceste piete ne-am construit pozitii de lider si dorim sa le mentinem, ceea ce va consolida pozitia ING in Europa, in acest moment in care mai multe tari din Europa Centrala si de Est au aderat la Uniunea Europeana½, a afirmat Eric Boyer. Oficialul ING considera ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 este cruciala pentru dezvoltarea ulterioara a tarii. ½Romania este pe drumul cel bun cu pregatirile si toate agentiile de rating au imbunatatit rating-ul tarii. ING este ferm hotarita sa isi consolideze si sa isi extinda prezenta in Romania½, a concluzionat oficialul olandez.
Bucuresti, 8 octombrie 2004