Se pare ca distanta mare intre dobinzile la depozite si cele la credite este pe cale sa se reduca, institutiile de credit fiind nevoite, in urma masurilor luate de BNR, sa scada dobinzile la credite.
BNR a redus in ultimele trei luni cu 2,5 puncte procentuale dobinda de interventie (acordata pentru depozitele atrase de la banci), pina la 18,75% in prezent.
Ca de obicei, BCR, liderul sistemului bancar romanesc, a fost primul care a impus ritmul in acest sens, banca aplicind o scadere de nu mai putin de 3 puncte procentuale la dobinzile pentru creditele in lei, pastrind neschimbate dobinzile la depozite. Reprezentantii celorlalte importante banci comerciale din Romania au declarat ca acestea vor scadea, la rindul lor, dobinzile la depozite. Scaderea dobinzilor la credite va aduce, fireste, mai putini bani bancilor. De aceea, unii analisti sunt sceptici cu privire la intentia bancilor de a reduce imediat dobinzile, mai ales ca acestea nu duc lipsa de clienti nici in prezent. Dar presiunea BNR, de scadere constanta a dobinzii de interventie, preconizata a fi mentinuta si in urmatoarele luni, precum si initiativa luata de BCR, pot determina bancile sa reduca diferentialul dintre dobinzi.
Potrivit lui Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, pina la sfirsitul acestui an dobinzile la credite vor scadea pina la 20%, in timp ce depozitele vor ramine la 15-16%, cu citeva procente peste rata inflatiei. « Fiecare banca practica un anumit sistem de dobinzi. De exemplu, la depozitele atrase in lei sunt banci care ofera 12% si altele care atrag depozite cu 18-19%, deci este o diferenta fantastic de mare. Daca ne uitam la creditele in lei pentru companii, dobinzile sunt undeva in jur de 21-22%, in schimb creditele pentru populatie se duc si spre 27-28%, dar sunt diferente foarte mari inte ce practica o banca sau alta pe diferite produse », a declarat Ghetea, citat de presa.
Top al decalajului intre dobinzile la depozite si cele la credite
BCR
Dobinda la depozitele la termen pe 12 luni : 16%
Dobinda (variabila) la creditele pentru nevoi personale : 24,9%
Diferenta : 8,9%
BRD
Dobinda la depozitele la termen pe 12 luni : 15,5%
Dobinda (variabila) la creditele pentru nevoi personale : 28%
Diferenta: 13,5%
Raiffeisen
Dobinda la depozitele pe trei luni : 15%
Dobinda la creditele pentru nevoi personale : 31%
Diferenta : 16%