Dupa majorarea ratei de politica monetara de catre BNR la sfarsitul lunii martie, a urmat o crestere a dobanzilor practicate de bancile comerciale atat pentru depozite, cat si pentru creditele in lei. Credit Europe Bank a urmat si ea trendul pietei si a anuntat recent o majorare a dobanzilor la depozite. Am analizat pentru voi avantajele si dezavantajele plasamentelor la termen oferite de Credit Europe Bank, comparativ cu cele ale concurentilor sai.
Depozite garantate in limita a 20.000 de euro
Depozitele la termen ale Credit Europe Bank sunt disponibile in trei monede: lei, euro si dolari americani si pe termene de o saptaman, o luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni si 12 luni, cu posibilitatea de prelungire automata. Rata dobanzii este fixa pe toata durata depozitului.
Banii depusi in banca sunt pastrati in siguranta: depozitul este garantat de stat, in limita plafonului comunicat de Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar, care in prezent este echivalentul a 20.000 euro, ca in cazul tuturor bancilor, de altfel.
Plasamentele la termen pot constitui si o garantie reala pentru orice tip de credite (credite de consum, auto, personale, imobiliare).
Printre cele mai mari dobanzi de pe piata
Depozitele pe termen de 3 luni in lei sunt remunerate cu o dobanda de 9,00%, cele la 6 luni – cu 9,50%, iar plasamentele pe un an primesc o dobanda de 10,00%. Banca detine o pozitie fruntasa in clasamentul bancilor care ofera cele mai mari dobanzi la depozite.
Nivelul de 10% la dobanzile pentru depozite la termen de un an este depasit doar de depozitul Prim de la Bancpost, care are un procent de 10,5%.
Si dobanzile pentru depozitele consituite in moneda euro sunt printre cele mai avantajoase de pe piata, acestea fiind cuprinse in intervalul 4,50%-5,00%, in functie de perioada.
Comisioanele
Singurul comision perceput de banca este cel de 3 RON pe luna pentru administrarea contului curent atasat depozitului. In cazul in care ai un card atasat depozitului, esti scutit si de aceasta taxa si platesti doar 4 RON pe an pentru administrarea cardului.
Daca retragi banii inainte de scadenta, se aplica si o taxa de retragere a numerarului de 0,3%. In cazul in care retragi banii la expirarea termenului fixat nu se percepe nici un comision.
In concluzie, Credit Europe Bank nu supune clientul la plata unor comisioane costisitoare.
Suma minima
Pentru a putea avea un depozit la Credit Europe Bank trebuie sa dispui de minim 300 lei sau 100 de euro sau dolari, in functie de moneda.
Se poate spune, deci, ca este un depozit accesibil pentru multa lume si care ofera o dobanda destul de mare, de 9%, de exemplu, in cazul unui depozit la termen la 3 luni.
Exista si dobanzi de 10% la acest tip de depozit pe trei luni, precum cele oferite promotional de Piraeus Bank sau Raiffeisen, insa suma minima necesara pentru a face un depozit este foarte mare, de 20.000 lei, respectiv 40.000 lei.
Servicii atasate
Cei care-si depun banii la Credit Europe Bank pot primi un card si acces la internet banking, ambele gratuite, dar numai daca faci o solicitare in acest sens.
Dam o nota acestui depozit
Dobanzi: 8,5 (Banca ofera dobanzi ridicate, dar nu cele mai mari de pe piata)
Comisioane: 9 (Suma de 3 RON lunara sau 4 RON, annual, daca ai card este insignifianta)
Suma minima: 9 (Depozitul este accesibil si pentru persoanele cu venituri mici)
Servicii atasate: 9,5 (Se ofera gratuit un card si acces la internet banking)
Prestigiul bancii: 7 (Banca nu se afla printre primele din Romania)
Nota finala: 8,6