Sa presupunem ca dispun de o suma substantiala de bani in moneda nationala pe care nu doresc sa o cheltuiesc pentru o perioada anume de timp. Ce posibilitati imi ofera bancile de a imi conserva economiile si de a le multiplica? In cazul in care esti sigur ca pentru o perioada de timp nu vei avea nevoie de acesti bani ii poti plasa intr-un depozit la termen.

De exemplu, la Bancpost, pentru produsul Depozitul Prim perioadele incep de la 2 saptamani, o luna, doua luni, trei luni, sase luni, pana la un an.

Dar trebuie aleasa cu atentie durata de plasare deorece daca retragi banii inainte de scadenta dobanda va fi mult mai mica, de numai 0,5%. Dupa ce trece perioada aleasa pentru mentinerea depozitului, acesta se poate prelungi automat.

Dobanzile sunt fixe, pentru a va proteja de fluctuatiile de pe piata bancara si difera in functie de suma depusa si de perioada de timp.

Dobanzile variaza in functie de valoarea sumelor depuse si de durata. De exemplu, la sume de peste 5.000 lei, pe durate cuprinse intre o luna si 12 luni, dobanda porneste de la 7,75% si ajunge la 8,30%.

Remuneratia scade concomitent cu sumele depuse. Bancpost are dobanzi de minim 6% si maxim 7%, in functie de perioada, pentru sume cuprinse intre 500 si 1000 lei.

Dobanzile pentru sume mai mari de 1.000 lei, dar mai mici de 5.000 lei sunt de 7,00%, pana la 7,55%.

Dobanzile se capitalizeaza la sfarsitul duratei pe care a fost facut depozitul.

Cum imi constitui un depozit la termen la Bancpost?

Pentru a deveni posesorul unui depozit la termen trebuie sa te prezinti la ghiseul Bancpost cu o cerere pentru deschiderea de cont curent, cartea de identitate si suma pe care vrei sa o depui. Economiile tale trebuie sa fie mai mari de 500 lei pentru a constitui acest depozit.

Optional, la constituirea depozitului PRIM Bancpost ofera un card de credit American Express (in conditiile in care clientul se incadreaza in politica de creditare a bancii), cu taxa de emiterea cardului si comision anual pe primele sase luni zero.

Ce comisioane exista?

Banca nu ia comisioane pentru constituirea depozitului la termen si a contului curent atasat. De asemenea, banca nu percepe comisioane nici pentru inchiderea contului curent.

Totusi, pentru administrarea lunara a contului curent activ exista un comision de 1,5 lei pe luna. Acesta se percepe doar cand contul este activ. In cazul in care nu se produc tranzactii cu contul taxa pentru un cont inactiv va fi de 10 lei, aplicata doar in prima luna de inactivitate. Daca doresti sa retragi numerar, Bancpost va opri comisioane de 0,20% din suma daca folosesti bancomatul si de 0,50% (minim 2 lei) la casierie.

Dezavantaje

Dobanda cu care este bonificata suma depusa este mai mica decat la alte banci, unde poate ajunge si pana la 10,5%. Comisionul anual de administrare nu este perceput la toate bancile, iar taxa pentru retragerea de numerar este mai mare decat la alte institutii financiare concurente.

Exemplu

Daca vrei sa depui 10.000 lei in depozitul PRIM, pe o perioada de un an, vei obtine un beneficiu de 683,76 lei. Pe o perioada de un an si la sume ce depasesc 5.000 lei, Bancpost acorda o dobanda de 8,30%.

Astfel, vei obtine o dobanda totala de 830 lei, din care se deduce impozitul pe profit de 16%, comisionul de administrare de 10 lei si comisionul de retragere a numerarului de la casierie de 0,5%.

I-am dat o nota acestui depozit: 8

Pentru a vedea cat de atractiv este acest depozit in comparatie cu alte oferte de pe piata bancara, am dat niste note acestui depozit de la Bancpost:

– Pentru nivelul dobanzii: 9 (este vorba de o dobanda fixa destul de ridicata, dar nu cea mai mare)
– Comisioane si taxe: 7 (Sunt banci care nu percep nici un fel de comision de administrare pentru un depozit)
– Prestigiul bancii: 8 (Bancpost se afla printre primele banci ca numar de unitati si ca prestigiu, dar nu pe podium)
– Beneficii suplimentare: 7 (Nu avem decat optiunea unui card de credit American Express. Eram mai fericiti cu un simplu card de debit, de pe care sa ne retragem, cu un comision mai mic, banii de la bancomat).

Media notelor: 8

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*