ÃŽn contextul procesului de analiză ÅŸi consultare pe tema proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a înaintat Ministerului Muncii, Familiei ÅŸi ProtecÅ£iei Sociale o propunere de amendament la acest proiect de lege, referitor la contribuÅ£ia în sistemul fondurilor de pensii facultative.

Astfel, CSSPP consideră necesară completarea articolul 35, alineatul 1 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, după cum urmează:

”Art. 35 – (1) ContribuÅ£ia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând:

a) prestaÅ£ii suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă ÅŸi boli profesionale;

b) diurne de deplasare şi delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer, drepturi de autor, precum şi venituri primite în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare;

c) participarea salariaţilor la profit;

d) indemnizaÅ£ia de ÅŸedinÅ£ă pentru consilierii locali ÅŸi judeÅ£eni;

f) contribuÅ£iile plătite la fondurile de pensii facultative”.

Aceste completări legislative vizează neincluderea în baza de calcul pentru contribuÅ£iile sociale a valorii contribuÅ£iei în sistemul Pilonului III.

Din practica aplicării prevederilor legale în vigoare, în materia fiscală a contribuÅ£iilor în sistemul Pilonului III, s-a observat o interpretare ÅŸi aplicare diferită a acestora, de către agenÅ£ii economici. Propunerea CSSPP de completare a articolul 35, alineatul 1 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice face parte din seria eforturilor întreprinse de instituÅ£ie pentru clarificarea regimului de deductibi­litate totală a contribuÅ£iilor în sistemul de pensii facultative, prin propuneri de modificare ÅŸi completare a articolelor de lege referitoare la contribuÅ£iile de natură socială (pensii, sănă­tate, ÅŸomaj). Astfel se urmăreÅŸte evitarea oricăror neînÅ£elegeri la nivelul angajatorilor.

Potrivit legii[*], contribuÅ£iile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Reamintim că, începând cu anul 2009 se aplică un pra­g de deductibilitate pen­tru pensiile private facultative de 400 de euro pe an, pentru angajat, ÅŸi 400 de euro pe an pentru angaja­tor.

Prin misiunea ÅŸi atribuÅ£iile sale, CSSPP pune în aplicare prevederile legilor aflate în vigoare, deciziile factorilor politici ÅŸi strategia guvernului în domeniu reformării sistemului de pensii din România, aducându-ÅŸi aportul, pe domeniul său de expertiză, la procesul de îmbunătăÅ£ire a cadrului legislativ de funcÅ£ionare a sistemului de pensii private. Astfel, CSSPP efectuează toate demersurile necesare către instituÅ£iile de resort, în vederea modificării legislaÅ£iei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilităÅ£ii contribuÅ£iei aferente pensiei facultative.

Aceste măsuri evidenÅ£iază preocuparea permanentă a CSSPP pentru îmbunătăÅ£irea cadrului legislativ de funcÅ£ionare al Pilonului III, stimularea interesului angajatorilor în a oferi pensii private facultative salariaÅ£ilor ÅŸi creÅŸterea atractivităÅ£ii acestui sistem de pensii pentru angajatori ÅŸi salariaÅ£i. ÃŽncurajarea participării la sistemul de pensii facultative contribuie la stimularea economisirii pe termen lung prin pensia privată ÅŸi astfel la asigurarea unei creÅŸteri a calităÅ£ii vieÅ£ii viitorilor pensionari, mai apropiată de cea din perioada activă.

[*] Legea nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificările ÅŸi completările ulterioare

Comentarii

  1. adela Comanita

    Nu este foarte clar daca:
    – cas de sanatate datorat de angajator se calculeaza luand in consideratie si suma platita de angajator pentru salariat ( vorbim doar de sumele considerate deductibile, respectiv 400 EUR)ca pensie facultativa( aceasta pensie este un venit de natura salariala,iar conform legislatiei specifice, contributia la asigurari de sanatate a angajatorului se calculeaza la fondul de salarii, deci la total salarii si venituri asimilate salariior
    – daca aceasta pensie facultativa platita de angajator in contul salariatului nu este considerata un avantaj, atunci:-1) este luata in calculul veniturilor totale din salarii si a bazei impozabile pentru contributiileCAS si CASS?
    2) este deductibila la calculul impozitului pe profit la angajator si in acelasi timp
    3) se deduce ca suma la calculul bazei de impozitare a veniturilor din salarii?

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*