Cursul afisat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3735 lei/euro, descrie o depreciere usoara a monedei nationale, cu 0,07% fata de euro, de la 3,3711 lei/euro, cat era miercuri.

Euro era cotat la inchiderea pietei valutare de joi la 3,3700-3,3715 lei, cu aproape un ban mai mult decat miercuri seara, ca urmare a cumpararilor de valuta de natura comerciala si speculativa din prima parte a zilei, sustin dealerii.

„Prima parte a zilei a fost marcata de cumparari de valuta, iar cea de a doua de vanzari. Ordinele de tranzactionare au fost atat de natura comerciala, cat si speculativa, dar nu au avut la baza informatii deosebite, precum motiunea sau date economice”, a spus dealerul sef al ABN Amro Bank Romania, Dragos Balaci, pentru NewsIn.

Celelalte monede ale tarilor emergente din zona au inregistrat joi evolutii divergente fata de euro, fara sa existe o tendinta regionala.

La finalul zilei de miercuri, leul reusise sa se aprecieze fata de euro cu un ban, de la 3,37 lei/euro la 3,36 lei/euro, ca urmare a respingerii de catre Parlament a motiunii de cenzura depuse de PSD, dar joi dimineata moneda nationala si-a reluat deprecierea. Astfel, dupa deschiderea sedintei valutare de joi, cand euro era cotat la 3,3615 lei, moneda nationala s-a depreciat rapid la 3,3800 lei/euro, dupa care cursul s-a stabilizat in apropierea acestui nivel. Ulterior, leul si-a revenit usor, iar la finalul zilei euro era cotat la 3,3700-3,3715 lei.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4068 si 1,4132 dolari/euro, iar in jurul orei 17:10, ora Romaniei, cotatia era de 1,4098 dolari/euro.

Cursul afisat joi de BNR arata o depreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,49%) fata de dolar, de la 2,3772 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,3890 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,02% pe an, fata de 6,95% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 7,88% pe an, de la 7,81% pe an cat era miercuri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la un nivel ridicat, de 7,3-8% pe an, ca urmare a nevoii de lichiditate din piata.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a organizat joi o licitatie pentru titluri de stat de tip benchmark cu scadenta la zece ani, in valoare de 500 milioane euro, la care a respins toate ofertele bancilor, considerand ca dobanzile cerute in piata sunt prea mari.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*