Cele mai recente evolutii economice de pe pietele din SUA, Europa si Japonia au fost recent analizate de catre Departamentul de Cercetare Erste Bank, se arata intr-un comunicat al bancii.
Banca a realizat un raport care sintetizeaza perspectivele referitoare la rata dobanzii, valuta si piata de capital in cele 3 zone-cheie ale economiei mondiale.
Strategia Globala / Trimestrul al 2-lea, 2007:
Perspectivele referitoare la rata dobanzii, valuta si piata de capital din SUA, Europa si Japonia
Piata de capital din SUA
Þinand cont de incetinirea ritmului economic, la prima vedere este surprinzator ca S&P 500 inca nu a prezentat semne de slabiciune. O analiza mai detaliata a companiilor indica insa ca acestea sunt considerabil mai bine pozitionate astazi fata de acum cinci ani. Cele mai multe si-au imbunatatit raportul de capital. Anticipam ca, in ciuda usoarei incetiniri, majoritatea companiilor vor fi capabile sa genereze profituri fara probleme majore. Tendinta pozitiva a actiunilor ciclice in ultimele luni indica, de asemenea, o probabila panta ascendenta a capitalului din SUA, inca o data, pentru acest trimestru. In sine, dimensiunea pietei americane de capital face sa fie probabil ca, din perspectiva actuala, sa se inregistreze doar cresteri moderate pentru indicii cei mai importanti ai actiunilor (S&P 500, Dow Jones).
SUA: ratele dobanzilor, pietele de obligatiuni si valuta
Este probabil ca faza mai slaba in care se afla in prezent economia SUA sa continue. Ritmurile de crestere economica ar putea sa scada chiar mai mult, desi o recesiune pare putin probabila la ora actuala. Principalul argument pe care se bazeaza prognoza noastra este nevoia de consolidare a pietei imobiliare, fapt care va avea un efect de curba asupra mai multor sectoare din macroeconomie. Piata fortei de munca, aflata pana acum intr-o forma buna, va incepe in cele din urma sa resimta efectele si ca urmare va declansa o modificare a politicii monetare. Estimam ca prima reducere a ratelor dobanzilor se va produce undeva la jumatatea anului curent. Piata obligatiunilor din SUA ar trebui sa se resimta de pe urma acestei situatii si anticipam o usoara scadere a rentabilitatii in lunile urmatoare. Ratele dobanzilor din SUA, prognozate a fi mai scazute, vor avea probabil un impact negativ si vor slabi dolarul, desi pare putin probabil ca aceasta moneda sa scada mai mult decat valorile minime ale monedei Euro la sfarsitul lui 2004, in mod sustinut.
Piata europeana de capital
Pe langa fundamente corporative bune, indicatorii macroeconomici ofera motive de optimism, existand perspectiva unor viitoare cresteri de preturi pe pietele europene de capital. In ciuda cresterii din ultimii ani, profiturile companiilor continua sa ofere potential pentru o tendinta ascendenta sustinuta, care, la randul sau, genereaza oportunitati de imbunatatire a rentabilitatii capitalului. Cresterea dinamica din Europa de Est ofera companiilor atat un imbold, cat si sanse de extindere pe termen mai lung. Valorificarea capitalurilor europene inca este extrem de atragatoare si exista un considerabil potential ascendent.
Zona Europei: ratele dobanzilor si piata obligatiunilor
Cresterea economica in zona Euro s-a dovedit a fi surprinzator de robusta in primul trimestru al lui 2007. Nici cresterea TVA-ului in Germania, nici incetinirea economica din SUA nu au oprit tendinta ascendenta, iar perspectivele generale pentru acest an sunt acum semnificativ mai bune.
Principalii factori de impulsionare in aceasta privinta sunt investitiile si cresterea puternica a cifrelor legate de angajarea fortei de munca. Imbunatatirea considerabila a pietei fortei de munca indica o crestere mai rapida a consumului privat incepand din a doua jumatate a lui 2007, aspect care ar trebui sa se faca simtit pana in 2008.
Estimam o contributie moderat-pozitiva din partea exporturilor, iar companiile sunt bine pozitionate pe piete, in special pe pietele cu ritm puternic de dezvoltare din Europa de Est si Asia. Pe acest fundal, ratele pietelor financiare pentru imprumuturi pe termen scurt au sanse sa creasca din nou in iunie.
Pentru a doua jumatate a acestui an, estimam ca ratele dobanzilor vor ramane nemodificate, desi exista in continuare riscurile producerii unei cresteri. Pe piata obligatiunilor, perioadele de maturitate scurte si medii sunt atractive, iar obligatiunile cu perioada lunga de maturitate vor inregistra probabil noi pierderi in trimestrul al doilea, din cauza cresterii economice puternice.
Piata japoneza de capital
Consideram ca perspectivele pentru piata de capital din Tokyo sunt, in principal, pozitive. Procesul de revenire economica pare sa continue si se extinde acum in sectoarele pietei interne. Multe companii ies cu succes din procesele de restructurare derulate in ultimii ani si nu exista factori care sa impiedice intrarea pietei de capital pe o panta ascendenta, pe termen mediu. Ca urmare a unei usoare scaderi inregistrate in cresterea profiturilor companiilor si a unor componente valutare incerte, alocarea noastra sectoriala se concentreaza asupra consumului intern, asupra pietei imobiliare si serviciilor bancare.
Japonia: ratele dobanzilor si valuta
Dupa cresterea economica din trimestrul al patrulea, performantele de ansamblu ale economiei japoneze, in a doua jumatate a lui 2006, au fost pozitive, desi cresterea inregistrata in consumul privat a intrat intr-o etapa de stagnare. Primii indicatori pentru primul trimestru al lui 2007 arata insa o revenire in acest sector si credem ca este probabil ca aceasta tendinta sa continue pe parcursul anului, in contextul in care piata fortei de munca pare sa isi mentina evolutia pozitiva. In ansamblu, ritmul cresterii economice ar trebui sa se accelereze in 2007 fata de 2006. Pana la ora actuala, datele despre inflatie au reflectat prea putin tendinta ascendenta de un an a economiei japoneze. Estimam ca se va produce o crestere foarte lenta a inflatiei, care, la randul sau, va genera doar cresteri foarte moderate ale ratei impuse de Banca Japoniei. Anticipam ca pozitiile finantate in yeni vor deveni mai putin atractive, ceea ce ar trebui sa duca, in final, la consolidarea valutei japoneze subevaluate.