In privinta sigurantei, pentru ca asta ne doare cel mai tare, daca ne amintim de cazul FNI, va spunem doar ca fondurile deschise de investitii luate in exemplul de fata sunt detinute de doua mari banci romanesti, BCR, Banca Transilvania si BRD. Este putin probabil ca aceste trei banci sa poata da faliment intr-un an de zile, cat ar dura o investitie minima cu un castig de 30% cum spuneam mai sus. Dar daca se intampla ceva cu societatile de administare a acestor fonduri, adica BCR Asset Management sau BT Asset Management? Conform legii, titlurile din aceste fonduri, adica banii nostri, sunt transferati catre alte societati de investitii, deci nu se pierd.
Asadar, singurul risc ramane cel al castigurilor. Pentru ca, spre deosebire de un depozit bancar cu dobanda fixa sau un titlu de stat, unde stii exact cat castigi peste trei luni sau un an, castigul dintr-un fond de investitii este imprevizibil. Dar numai pe perioade scurte de timp. Pe perioade de peste sase luni, in general tendinta este de crestere.
De ce nu se poate prevede castigul? Pentru ca o parte din banii dintr-un fond de investitii sunt plasati in actiuni ale societatilor listate la Bursa. De aici vin castigurile mari.
Cum investim intr-un fond
Extrem de simplu. Mergem la banca si doar ne exprimam aceasta dorinta. Dupa completarea unui formular(cerere) de investitor, functionarii va vor transfera automat suma din depozitul bancar sau banii cash in unitati de fond, in functie de valoarea unei unitati. Nu va costa nimic aceasta operatiune. Singurul cost este acela al comisionului de rascumparare (retragerii banilor din unitatile de fond) inainte de termenul minim stabilit (de exemplu o luna la BCR Clasic sau un an la BCR Dinamic). Daca va rascumparati unitatile de fond dupa expirarea perioadei minime, comisionul este 0.
Ce tip de fond alegem
Exista diverse tipuri de fonduri deschise de investitiii, in general impartite in patru categorii, in functie de riscul la care este expus investitorul.
Fonduri de obligatiuni
1. Fondurile de investitii cu risc minim, care investesc cel mult 10% din banii investitorilor in actiuni la Bursa iar restul in alte instrumente financiare precum depozite sau obligatiuni. In general, aceste fonduri au avut, anul trecut, randamente (adica profituri) in jur de 10% pe an. Spre exemplu, fondul BCR Clasic a avut in 2005 un randament de aproape 11%, mai precis 10,92%, conform datelor oferite de UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) asociatia care reprezinta fondurile deschise de investitii.
Avantajul la acest tip de fond este faptul ca iti poti retrage banii oricand dupa o luna fara a plati nici un comision. Daca-i retragi mai devreme, platesti 2% din suma.
Conform UNOPC, BCR Clasic a reusit sa obtina in anul 2005 un randament de 10,9%, indeplinindu-si astfel obiectivul sau investitional. Valoarea activului net a crescut in acest an cu 85%. De remarcat utilizarea in masura din ce in ce mai mare a investitiei in fond de catre firme, care isi protejeaza astfel disponibilitatile.
Fondurile diversificate
2. Fondurile de investitii cu risc mediu, denumite si fonduri diversificate, care investesc cel mult 50% in actiuni iar restul in certificate de trezorerie sau depozite bancare. Faptul ca o mare parte din banii nostri sunt investiti in actiuni face ca si castigurile sa fie mai mari. Acestea nu au insa o crestere lineara, ca in cazul precedent, ci fluctueaza in functie de cresterile si descresterile de pe Bursa. Pe termen scurt asadar putem asista la scaderi, urmate de cresteri puternice.
Ce inseamna asta: De exemplu, cine a cumparat unitati de fond la BCR Dinamic la inceputul anului trecut, in ianuarie, cu pretul de 15 RON bucata, s-a aflat in culmea fericirii peste trei luni, in martie, cand unitatea a ajuns la 18,5 lei. Cei care au fost impresionati de acest castig si au cumparat si ei unitati in martie n-au simtit acelasi lucru peste trei luni. Ba dimpotriva, intrucat valoarea unitatilor a scazut cu doi RON, la 16,5 lei. Asadar, daca ar fi avut nevoie de bani atunci, ar fi scos mai putin decat au investit, ca sa nu mai punem la socoteala si comisionul de 10% datorat pentru rascumpararea unitatilor inainte de termenul minim de 18 luni.
Cei care au strans insa din dinti si au mai avut rabdare pana la sfarsitul anului, au avut mari motive de sarbatoare: unitatile au ajuns in decembrie la valori de peste 21 RON, asadar un castig de peste 33% fata de inceputul anului.
Iata de ce acest tip de fonduri presupune o investie pe termen mai lung pentru a fi sigur de un castig substantial. De aceea, la BCR de exemplu va trebui sa platesti un comision de 10% daca rascumperi titlurile mai devreme de 18 luni. Dupa aceasta perioada nu vei plati nimic la retragerea banilor din fond.
In scurt timp insa, perioada va fi redusa la 12 luni iar comisionul va fi la randul sau injumatatit (5%). Ceea ce inseamna ca riscul se reduce, fondul devenind mai atractiv pentru investitori.
Fondul din aceeasi categorie administrat de Banca Transilvania, BT Clasic, a inregistrat de la lansarea sa, la sfarsitul lui august 2005, o crestere a unitatilor de 6,8%. De la inceputul anului, performanta este de 2,2%. Valoarea unitatii de fond pentru data de 6 februarie este de 10,68 RON. Acest fond are active nete de 11,3 milioane RON si 164 de investitori.
BRD a lansat si ea, la inceputul acestui an, primul sau fond diversificat de investitii, denumit Concerto.
Potrivit bancii, fondul « Concerto » abordeaza o strategie echilibrata de plasament, activele sale fiind investite in tipuri diferite de instrumente : instrumente monetare (depozite si certificate de depozit, titluri de stat, etc.), obligatiuni (guvernamentale, municipale si corporative) si actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti. Noul fond de investitii ofera posibilitatea obtinerii unei rentabilitati sporite, in conditiile asumarii unui risc mediu. Perioada recomandata pentru investitia in acest fond este de minimum 3 ani. Depozitarul si distribuitorul fondului este BRD – Groupe Société Générale.
“Obiectivul Fondului este cautarea unei valorizari active a resurselor colectate, si in acest scop activele Fondului vor putea fi investite pe pietele monetare, pe pietele de obligatiuni si pe pietele de actiuni. Administratorul Fondului va urmari nu doar obtinerea celor mai bune performante posibile, in functie de anticiparile sale asupra comportamentelor diferitelor piete, dar, in interesul investitorilor, va urmari si mentine un nivel de risc acceptabil, tinand cont de obiectivele de performanta si de orizontul de administrare al Fondului. In acest sens, administratorul va aplica o politica de diversificare prudenta a activelor, mentinand in permanenta o parte din acestea investite in piete considerate cu risc diminuat”, a declarat Dan Nicu, Directorul General al SGAM – BRD SAI.
Investitorii persoane fizice si juridice pot subscrie minimum 10 unitati de fond, iar subscrierile ulterioare sunt posibile in orice moment prin cumpararea a cel putin 1 unitate de fond. In ceea ce priveste rascumpararea unitatilor de fond, aceasta poate avea loc oricand, cu plata unui comision de 3% daca solicitarea are loc inainte de 2 ani de la subscriere. In cazul in care investitorul pastreaza unitatile de fond mai mult de 2 ani, rascumpararea se face fara comision.
Unitatile de fond pot fi subscrise la toate unitatile BRD – Groupe Société Générale din tara. Valoarea nominala initiala a unitatii de fond « Concerto » este de 100 RON.
« Concerto » este cel de-al doilea fond de investitii lansat de SGAM – BRD SAI, dupa « Simfonia 1 », fond cu risc scazut, axat pe investitii in instrumente monetare. « Simfonia 1 » detine active in valoare de 87,4 milioane RON la sfarsitul anului 2005 si peste 4.200 de investitori, avand o cota de 27,4% din piata organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM).
SGAM – BRD SAI este filiala romaneasca a Société Générale Asset Management Paris, liderul pietei franceze al OPCVM si cel de-al patrulea gestionar de active din zona euro, cu active administrate in valoare de peste 300 de miliarde de euro.
Fondurile de actiuni
3. Fondurile cu risc maxim, denumite fonduri de actiuni, sunt cele care investesc banii investitorilor pana la 100% in actiuni. BCR a lansat recent, pe 14 decembrie anul trecut, un fond de acest tip, BCR Expert. In 06 februarie, valoarea unei unitati de fond era de 102,14 RON iar numarul investitorilor era de 445. Cu numai opt zile (lucratoare) in urma, mai precis pe 25 ianuarie, fondul avea numai 403 investitori, valoarea unitatii fiind de 100,8 RON.
Banca Transilvania a lansat fondul sau BT Maxim, la sfarsitul lui august anul trecut. De atunci, fondul a avut o performanta de 25% iar de la inceputul acestui an de 10,3%. Numarul investitorilor este 763.
Conform UNOPC, BT Maxim consemna la sfarsitul lunii decembrie o crestere cu 13,3% a activului net depasind valoarea de 12 mil.lei. Aceasta crestere s-a produs pe fondul aprecierii cu 2,4 % a valorii unitatii de fond (13,3% crestere de la momentul lansarii, inceputul lunii septembrie 2005). Evolutia inregistrata in aceasta perioada extrem de scurta si faptul ca in decembrie numarul de investitori ai fondului a crescut cu 57,3%, pune in evidenta apetitul crescut al investitorilor fata de fondurile de actiuni, fonduri care ofera un potential de castig ridicat in contextul mentinerii unui nivel scazut al randamentelor plasamentelor monetare.
BT Maxim, unul dintre fondurile administrate de catre BT Asset Management S.A.I. S.A., subsidiara a Grupului Financiar BANCA TRANSILVANIA, a fost, in luna decembrie 2005, cel mai performant de pe piata fondurilor de investitii, cu o crestere a valorii unitatii de fond de 2.44%, conform datelor raportate de UNOPC, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.
La doar 5 luni de la momentul lansarii acestuia (august 2005), activele nete ale fondului de investitii BT Maxim au atins valoarea de 15.7 milioane RON, in conditiile in care numarul de investitori se apropie de 550. Pe parcursul celor 5 luni, cresterea inregistrata de o unitate de fond a fost de 23.3% (date valabile pentru 20.01.2005).
BT Asset Management S.A.I. S.A. este una dintre companiile Grupului Financiar BANCA TRANSILVANIA, avand ca obiect principal de activitate administrarea investitiilor. Infiintata in anul 2005, societatea detine, conform datelor de la sfarsitul anului 2005, o cota de 6.3% din piata fondurilor deschise de investitii.
Pe langa BT Maxim, BT Asset Management S.A.I. S.A. are in administrare inca doua fonduri de investitii: BT Clasic, care este fond diversificat, cu profil preponderent monetar si risc scazut, avand in prezent aproape 150 de investitori, active nete in valoare de 11 milioane RON si o crestere de 6.3% in 5 luni de la data lansarii (date valabile pentru 20.01.2005), precum si BT Invest 1, care este un fond inchis de investitii, destinat investitorilor calificati.
BT Maxim si BT Clasic sunt produsele BT Asset Management S.A.I., care se distribuie prin intermediul retelei teritoriale a Bancii Transilvania, formata din 215 sucursale si agentii. Acestea se adreseaza in principal pietei de retail si reprezinta o alternativa de investitii si economisire pentru clienti, in contextul asteptarilor referitoare la cursul descendent al randamentelor instrumentelor clasice de plasament.
Fondurile Monetare
4. Fondurile Monetare, fonduri cu risc minim, intrucat peste 90% din bani sunt investiti in depozite bancare si certificate de depozit, dar care au si cel mai mic castig. Un astfel de fond este Simfonia 1, administrat de societatea de investitii financiare a BRD (SG Asset Management). Anul trecut, Simfonia 1 a avut un randament de 5,97%, comparabil cu un depozit bancar.
Conform UNOPC, Fondurile Monetare, au cedat in 2005 peste 20% din cota de piata, dar continua sa ramana excelente instrumente de “cash management”:
SIMFONIA 1, Pe fondul unor interventii regulate ale Bancii centrale in operatiunile de piata pe baze multilaterale avand drept scop sterilizarea excesului de lichiditate din piata, luna decembrie a inregistrat o imbunatatire a dobanzilor pe termen scurt fapt ce a avut un impact pozitiv si asupra performantei inregistrate de fondurile monetare, in special al celor de trezorerie scurta. La nivelul fondului Simfonia a fost inregistrata si o crestere a activului net cu 1.4% fata de luna anterioara.
Date de contact
BCR Asset Management
Bd. Unirii 73, Bloc G3, Bucuresti
Tel: +40 21-326.65.76
Adresa de contact: office@bcrasset.ro
B.T. Asset Management S.A.I. S.A.
Cluj-Napoca, str. G. Baritiu nr.8,
tel./fax 0264 – 407150, fax. 0264 – 301035
SG ASSET MANAGEMENT BRD
societate de administrare a investitiilor SA
Bucuresti, Bd. Ion Mihalache, nr. 1-7, Sector 1
Tel: 301.41.30; Fax: 301.41.36
e-mail: office@sgam.ro
Ce este un fond de investitii
(Conform UNOPC)
Fondurile de investitii sunt entitati care acumuleaza bani de la mai multe personae (investitorii in fonduri) bani pe care administratorul fondului ii investeste, conform politicii de investitii declarate a fondului, in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare permise de autoritatea de reglementare (CNVM). Profiturile realizate astfel se redistribuie prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori.
Fondurile de investitii se impart in doua mari categorii astfel:
– Fonduri deschise de investitii, denumite in limbajul international “open end funds”, sau “UCITS” ( Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) conform directivei Europene85/611.
– Fonduri inchise de investitii, sau “closed end funds” (Non UCITS).
Industria fondurilor din Romania cuprinde in prezent ambele categorii de fonduri. Conform clasificarii utilizate de autoritatea de reglementare, ORGANISMELE de PLASAMENT COLECTIV -OPC- pot fi:
Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare – OPCVM – aici fiind incluse toate fondurile deschise;
Alte Organisme de Plasament Colectiv – AOPC – aici regasindu-se si fondurile inchise;i
Intre fondurile deschise de investitii si cele inchise diferenta principala consta in modul in care este organizata emisiunea “unitatilor de fond”, astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta (pe toata durata existentei fondului) de unitati de fond spre deosebire de cele inchise care nu au emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.
Dupa cum spune chiar denumirea de “fonduri deschise” la aceste fonduri pot sa adere (sa subscrie) permanent investitorii, atat cei noi cat si cei cu vechime in fond , concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute.
Modalitatile de aderare (subscriere) la fonduri, precum si alte detalii legate de administratori sau fonduri se gasesc accesand din meniul principal, “MEMBRII UNOPC”
Cum sa aleg un fond ?
Stiut find faptul ca fondurile deschise isi investesc activele in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera si alte valori mobiliare premise de autoritatea de reglementare si ca fiecare din aceste instrumente presupune un anumit grad de risc, rezulta ca si investitiei intr-un fond deschis de investitii ii este asociat un anume risc.
De regula, obtinerea unor performante este in stransa legatura cu riscul asumat, astfel la un nivel de risc scazut si nivelul performantei este scazut, iar la un nivel de risc mare si performanta obtinuta poate sa fie mare.
Functie de modul in care isi investesc activele (structura de portofoliu), fondurile deschise se grupeaza in patru categorii, fiecarei categorie fiindui asociat si un anume grad de risc astfel:
FONDURI MONETARE – – plasamente : 90% intr. monetare
Risc MINIM Max. 10% obligatiuni
FONDURI DE OBLIGATIUNI SI INSTRUMENTE CU VENIT FIX
– plasamente: 90% inst. monetare si obligatiuni
Risc MINIM – MEDIU Max. 10% actiuni
FONDURI DIVERSIFICATE – plasamente :55% instr. monetare si obligatiuni
Max. 45% actiuni
Risc MEDIU
FONDURI DE ACTIUNI – plasamente : peste 45% actiuni;
Risc RIDICAT
Dupa ce am stabilit nivelul de risc asumat (posibil de acceptat), urmeaza sa stabilim durata de timp a investitiei si aceasta deoarece in general investitiile pe termen lung in fonduri care investesc in actiuni pot conduce la castiguri mai mari, care absorb cu usurinta comisioanle de rascumparare, care oricum pe termene mari sunt extrem de mici sau egale cu zero. Daca insa investestitia va fi pe o perioada scurta de timp, atunci castigul nu va fi prea mare si devine foarte importanta grila cu comisioanele de rascumparare practicate.
Rezultatele curente asociate cu cele din trecut ale fondurilor, pot sa dea o imagine despre managementul administratorului, insa niciodata aceste rezultate nu pot fi considerate drept o garantie pentru rezultate viitoare.
In concluzie, inainte de hotararea finala, cititi cu atentie prospectele fondurilor si daca sunt neclaritati nu ezitati sa contactati administratorul si sa-i cereti detaliile necesare.
Cum functioneaza un fond deschis de investitii ?
Functionarea unui fond presupune existenta:
– unei societati de administrare, care ia deciziile si efectueaza investitiile; pentru activitatea lui, administratorul este platit din fond cu un comision de administrare;
– unui depozitar, ale carui principale doua meniri sunt: sa pastreze in siguranta toate activele fondului si sa calculeze in mod independent valoarea titlului de participare
– unui distribuitor, care vinde titluri de participare; conform legislatiei romanesti, distribuitori pot fi bancile comerciale sau societatile de valori mobiliare
Toate entitatile enumerate mai sus trebuie sa fie autorizate de catre autoritatea de reglementare (CNVM).
De ce sa investesc intr-un fond deschis de investitii?
Daca dispuneti de o suma oarecare de bani pe care sunteti dispusi s-o investiti, fireste cu scopul de a realiza si un castig ulterior, sau fie si numai pentru a o proteja de inflatie, iata cateva argumente care recomanda pentru acesta investitie, industria fondurilor deschise:
– majoritatea oamenilor nu au timpul necesar si nici experienta de a culege si analiza toate informatiile necesare pentru a lua o decizie cat mai corecta asupra felului in care putem spori castigurile banesti prin investirea economiilor;
– presupunand ca ar exista totusi conditiile de mai sus, urmeaza apoi timpul si pregatirea necesara pentru supravegherea investitiei facute si actionarea rapida cand situatia o cere.
– la un fond se pot investi sume mult mai mici decat cele necesare pentru constituirea unui depozit bancar;
– subscrierile se pot face ori de cate ori doriti, spre deosebire de depozitul bancar care o data constituit nu mai poate fi alimentat decat la scadenta;
– investitiile in fond sunt mai lichide decat un depozit bancar;
– rascumpararile din fond se platesc in maximum 10 zile dar restul de bani ramasi in fond beneficiaza mai departe de avantajele initiale spre deosebire de un depozit bancar la care daca dorim sa retragem o parte sau toata suma inainte de scadenta, se pierde toata dobanda;
– sumele dintr-un fond sunt plasate de catre administratorul fondului in diverse investitii, in mod profesionist, astfel incat sa se obtina cel mai bun randament in conditiile reducerii riscului;
Care sunt avantajele investitiei intr-un fond?
Avantajele investitiei intr-un fond deschis de investitii sunt :
– mutualitatea – investitorii, indiferent de marimea investitiei, se bucura de drepturi si obligatii egale. In plus, faptul ca fondul investeste sume mai mari decat micii investitori conduce la obtinerea de conditii de investire mai bune (comisioanele platite de administatorii fondurilor la banci sau pt. tranzactiile efectuate pe bursa, sunt sensibil mai mici decat cele platite de o persoana fizica.
– diversificarea investitiei si reducerea riscului – ceea ce se poate demonstra cel mai bine cu zicala „sa nu iti pui toate ouale in acelasi cos”
– management profesionist – alegerea investitiilor facute de fond se face de catre profesionisti, care dispun de cunostintele necesare. In plus, modul in care acesti profesionisti sunt platiti este corelat cu performanta, ceea ce ii stimuleaza sa obtina randamente cat mai mari, in conditiile reducerii riscului investitiei.
– transparenta – fiecare investitor are la dispozitie prospectul fondului, care cuprinde toate documentele dupa care functioneaza fondul. De asemenea, fondurile sunt obligate sa aduca la cunostinta investitorilor trimestrial rapoarte privind activitatea lor, iar paginile web ale fondurilor precum si unele publicatii, asigura zilnic informatii cu privire la evolutia fondurilor.
Care sunt dezavantajele investitiei intr-un fond?
-Investitorii trebuie sa suporte din castigul lor sume necesare pentru platile din fond, principalele categorii fiind: comisioane de administrare si depozitare, a cheltuielilor de emisiune si publicitate, de audit.
(UNOPC publica lunar date privind indicele de costuri ale fondurilor administrate de membrii sai).
-Fondurile mutuale va expun -„riscului de administrare” – pericolului ca profesionistii in investitii, adica administratorul fondului, sa obtina rezultate slabe.
Acest risc se poate elimina prin compararea evolutiei mai multor fonduri si, eventual, penalizarea administratorului mai slab prin retragerea din fondul respectiv.
Sau se poate alege un „cos” de fonduri, caz in care daca unul obtine performante mai slabe, performantele bune obtinute de celelalte fonduri vor compensa si veti avea in ansamblu un rezultat bun.
Ce este indicele fondurilor mutuale – IFM –
Indicele Fondurilor Mutuale (IFM), lansat in mod oficial pe data de 18 septembrie 1998, isi propune evidentierea tendintei generale a evolutiei pietei fondurilor deschise de investitii din Romania. Indicele a fost creat din necesitatea existentei unui instrument sintetic de masura a pietei fondurilor in ansamblul sau. Astfel, printr-o similitudine cu pietele organizate de tranzactionare a actiunilor (Bursele de Valori) pentru care exista instrumente de monitorizare a evolutiei globale sub forma indicilor oficiali (BET, BET-C, BET-FI), indicele IFM isi propune asumarea aceluiasi rol pentru piata fondurilor mutuale.
Cum se calculeaza?
IFM se calculeaza pe baza evolutiei valorii unitare a activului net a celor 19 fonduri deschise de investii din UNOPC. Indicele se calculeaza saptamanal (in ultima zi lucratoare a saptamanii) pe baza raportarilor fondurilor mutuale cu privire la valorile activului net din data de calcul.
Metoda de calcul aplicata indicelui IFM este cea a unei medii ponderata cu valoarea activului net. Pentru fiecare FDI inclus in cosul indicelui, valorile unitatii de fond (respectiv valoarea unitara a activului net) in data de calcul, sunt raportate la valorile inregistrate la data de referinta, pe baza urmatoarei formule:
Cum sa „citesc” performanta unui fond ?
Mai multe ziare publica zilnic valoarea fiecarei unitati de fond din intreaga industrie a fondurilor deschise.
Aceasta valoare se obtine prin stabilirea de catre depozitar, zilnic, a valorii nete a activelor si impartirii acestei valori la numarul de unitati de fondaflate in circulatie din ziua respectiva.
Conform legii, principiul de calcul consta in reflectarea cat mai reala a valorii activelor, astfel incat atat investitorii care cumapara titluri cat si cei care isi rascumpara titlurile sa nu fie dezavantajati.
In aceleasi ziare se dau cifre care redau evolutia pe ultima saptamana (crestere sau descrestere, in functie de evolutia pietei).
O analiza corecta nu trebuie sa va faca sa va pierdeti increderea daca fondul dvs. are intr-o anumita zi scadere sau un nivel de crestere mai mic al valorii unitatii de fond. Ganditiva ca investitia facuta este pe o perioada mai lunga si trebuie privita evolutia in ansamblul ei si nu punctual in data x sau y.
UNOPC publica lunar in presa si pe site-ul propriu, date privind evolutia pe ultimele 12 sau 36 de luni, comparativ cu inflatia sau deprecierea/ aprecierea leului fata de EURO, precum si IFM (Indicele Fondurilor Mutuale) care se calculeaza ca o medie a valorii unitatilor de fond, iar evolutia si rata sa de crestere arata cu acuratete tendintele generale la nivelul intregii industrii.
Contact UNOPC:
Bulevardul Regina Elisabeta nr.54, ap.2, sect.5, Bucuresti
Tel. +40-21-312.9743
Fax +40-21-312.9744
e-mail: office@unopc.ro