Materia primă din care sunt realizate bancnotele provine din diferite regiuni ale lumii. Bumbacul reprezintă componenta de bază a „hârtiei” bancnotelor euro, care este, de fapt, fabricată din fibre de bumbac pur, dupa cum ne informeaza o brosura realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu prilejul Expozitiei Euro de la BNR, in perioada 10 martie-27 mai 2011.

Acestea sunt achiziÅ£ionate de fabricile de hârtie, care le transformă apoi în hârtie. Hârtia din bumbac asigură textura ÅŸi foÅŸnetul specifice, precum ÅŸi durabilitatea bancnotelor euro.

Prima etapă de fabricaÅ£ie constă în înălbirea fibrelor de bumbac în apă, la presiune ÅŸi temperatură ridicate, urmată de trecerea pastei de hârtie rezultate printr-o maÅŸină de fabricat hârtie.

Ulterior, hârtia din bumbac este transformată în hârtie pentru bancnote prin încorporarea anumitor elemente de siguranÅ£ă, precum filigrane sau fire de siguranÅ£ă. De exemplu, filigranul este creat prin varierea densităÅ£ii hârtiei în procesul de fabricaÅ£ie.

Atunci când bancnota este privită spre o sursă de lumină, porÅ£iunile mai groase se văd mai întunecate, iar cele mai subÅ£iri sunt mai luminoase sau mai transparente decât restul hârtiei.

Transformarea hârtiei în bancnote

Hârtia pentru bancnote este distribuită către cele 14 imprimerii de înaltă securitate din Uniunea Europeană. Imprimeriile utilizează două procedee de bază (imprimarea intaglio ÅŸi imprimarea ofset), care necesită diferite tipuri de plăci ÅŸi cerneluri speciale.

Imprimarea intaglio asigură textura unică a bancnotelor, în timp ce imprimarea ofset permite imprimarea simultană a ambelor feÅ£e ale bancnotei.

Citeste tot articolul, pe Bancherul.ro

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*