Ce facem in cazul furtului, pierderii sau copierii unui card bancar? Ce proceduri trebuie sa urmam si cum procedeaza banca atunci cand solicitam sa fim despagubiti pentru banii furati de hot de pe card? Pana acum, am observat ca fiecare banca are propriile reguli cand vine vorba sa-si despagubeasca clientii. Sa vedem cum procedeaza BRD.

1.GhiseulBancar.ro: Care este procedura in cazul in care un client observa ca i s-a furat cardul?

BRD: „Clientii au la dispozitie 24 ore din 24, 7 zile din 7, un numar de telefon pentru blocarea cardului si sunt obligati sa declare pierderea/furtul cardului imediat.”
 
2.Cum reactioneaza banca in cazul in care unui client i s-a furat cardul si au fost realizate tranzactii frauduloase inainte  ca banca sa blocheze cardul?

„Banca blocheaza cardul imediat ce clientul contacteaza banca. Nici o alta autorizare de tranzactii nu mai poate fi obtinuta dupa blocarea cardului.
In cazul in care clientul declara / reclama ca nu recunoaste anumite operatiuni, se analizeaza fiecare caz si se solutioneaza in functie de rezultatul analizei.” 

3.Este clientul despagubit pentru suma furata?

“Conform Conditiilor Generale Bancare BRD, pana la momentul declararii pierderii sau furtului cardului, posesorul este raspunzator pentru toate operatiunile efectuate, urmand sa suporte pierderile pana la limita echivalentului in lei a sumei maxime prevazuta prin reglementarile in vigoare. (n.r. Conform reglementarilor BNR, este vorba de o suma de maxim 150 de euro)
Raspunderea Posesorului este integrala in cazul in care acesta a actionat cu neglijenta, cu rea-credinta sau cu intentie de frauda.”

Aici trebuie precizat ca notiunile de neglijenta, rea-credinta sau intentie de frauda sunt interpretate de banca, impreuna cu procesatorul de carduri (MasterCard, Visa), cu ajutorul politiei. Cateva cazuri de neglijenta au fost descrise in urmatorul articol.

Trebuie precizat, de asemenea, ca aceeasi norma BNR spune ca “detinatorul cardului nu este raspunzator pentru tranzactiile executate, daca instrumentul de plata electronica a fost utilizat fara a fi prezentat fizic sau fara identificarea electronica a acestuia (PIN, coduri de acces).”

Cu alte cuvinte, daca sunteti victima unui copiator de carduri (cardul se poate copia fie la ATM, atunci cand efectuati o operatiune, fie la POS, cand faceti o plata) sau a unui hot care v-a furat cardul si a reusit sa-l utilizeze fara identificarea cu PIN sau alte coduri de acces, banca trebuie sa va despagubeasca.

4.Cat dureaza tot procesul in cazul in care clientul este despagubit?

“In functie de caz, solutionarea poate dura de la 48 de ore (2 zile bancare) pana la 120 de zile.”

Comentarii

  1. Vasile Coman

    Foarte agera remarca, Martin. Insa dupa parerea mea, este doar un raspus profi. Dar nu am intrat in detalii, acolo se ascund problemele.

  2. vilcu nicolae

    CONSIDER BANCILE VINOVATE IN PRIMUL RIND,CU CE SUNT EU DE VINA CA DORM IN PATUL MEU LINISTIT,SI ALTUL VINE SI IMI IA BANII DIN BANCA? EU AM PATITO CU BANC POST,ESTE CEA MAI PROASTA BANCA POSIBILA ,SI IN MOD NORMAL SUNT ASIGURATII SI TREBUIE SA PLATEASCA ,CA DESTUL IAU COMISIOANE SI TRAIESC PE BANII NOSTRI SI RULAJUL LOR,NU VA FACETI CARDURII LA BANC POST SI NICI BANI NU TINETI LA EI -MAI BINE LA SALTEA CA BUNICA E MULT MAI SIGUR

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*