Prima conditie pentru a investi in acest nou produs al bancii, depozite structurate, este acela de a avea fler de investitor. Sau, mai degraba vizionar, un jucator care isi asuma un anumit risc pentru a obtine castiguri mult mai mari decat o dobanda fixa la un depozit clasic. (Sau, mai simplu si mai sigur, poti sa-ti angajezi un broker).
½Clientul trebuie sa aiba o viziune, sa stie ceea ce vrea sa faca½, explica Cristian Sporis, Executive Director Treasury Sales&Dealing Area. ½De exemplu, clientul prevede ca in acest an, cursul euro/leu va ajunge la cel putin 3,45 lei, acum fiind de 3,65 lei. Daca pe parcursul anului, oricand pana la expirarea depozitului, cursul va atinge respectiva valoare prognozata, atunci clientul va primi pentru depoziul constituit o dobanda ce poate ajunge pana la dublul dobanzilor pentru depozitele clasice, adica 7-8%½, precizeaza Sporis. Deci asta se poate intampla in variant fericita in care titularul depozitului ghiceste cursul valutar.
Ce se intampla insa daca nu-l ghiceste? Clientul nu mai primeste dobanda dubla, dar nici macar pe cea cuvenita unui depozit clasic. El se alege totusi, cu un castig minim garantat, la nivelul dobanzii la vedere, adica 0,5-1%. Riscul meseriei.
Exemplul de mai sus este doar pentru unul dintre cele sase produse din categoria depozitelor structurate, botezat Diamond One Rich. Acesta pare a fi, de altfel, si cel mai riscant.
Clientii pot insa alege altele cu risc mai scazut. De exemplu, produsul botezat Diamond Area. Acesta presupune alegerea unui ½tunel½ de evolutie a cursului intre doua valori.
Sau se poate opta pentru alegerea unei limite pe care cursul nu-l va depasi pana la maturitatea depozitului. In acest caz, se obtine o dobanda garantata, mai mare decat cea a unui depozit obisnuit, insa fara protectia sumei investite. Aceasta inseamna ca la sfarsitul termenului, daca se depaseste limita aleasa, s-ar putea sa primiti inapoi de la banca o valoare a depozitului mai mica decat cea depusa, intrucat suma investita va fi transformata dintr-o valuta in alta.
E bine de stiut si ca un depozit structural nu se poate sparge, adica nu pot fi retrasi banii depusi decat la expirarea termenului.
Cristian Sporis, Raiffeisen: Leul se va aprecia cu 5-6% in 2006
Dar, pana la urma, ce previziuni ale cursului de schimb putem face, daca ne hotaram sa alegem noul produs al Raiffeisen? Si ce alegere mai buna putem face decat in urma consultarii unui specialist. Asadar, l-am intrebat pe Cristian Sporis, unul dintre cei care raspunde de cursul valutar de la Raiffeisen, care este viziunea lui pe acest an.½Tinand cont de declaratiile guvernatorului BNR Mugur Isarescu, potrivit careia leul se va intari si in acest an, dar si de opinia altora, care spun ca se va deprecia, eu cred ca pana la sfarsitul anului leul se va intari in raport cu euro, dar nu atat de tare ca anul precedent. In 2005, cresterea a fost de 10, chiar si 12%, pe cand in acest an, eu prevad o crestere de numai 5-6%.½
Depozitele in lei raman mai avantajoase
Asadar, daca leul se va intari in raport cu euro, cum ne pastram banii, in lei sau in euro? ½Ar fi mai bine in lei, spune Cristian Sporis, intrucat avem dublu castig. Si din aprecierea fata de euro, si din dobanzi½. Reprezentantul Raiffeisen se asteapta ca noile produse ale bancii sa fie atractive pentru cei cu venituri mari, dar si pentru companii din domeniul financiar, precum fondurile mutuale. Firmele din afara pietei financiar-monetare pot alege, pentru a se proteja de riscul cursului valutar, de un alt produs al bancii lansat tot astazi, optiuni pe cursul valutar, produs disponibil si la ABN Amro.
Sporis a mai precizat ca depozitele structurate s-au bucurat de succes in alte tari din regiune in care este prezenta Raiffeisen, precum Croatia, Cehia sau Ungaria. ½In Ungaria, Raiffeisen a adunat 4.000 de clienti de la lansarea acestui tip de produs, in urma cu un an si jumatate, valoarea depozitelor structurate ajungand la 150 de milioane de Euro½, a precizat Sporis. ½Cred ca noi vom depasi cu siguranta aceste cifre, pentru ca Romania este o tara mult mai mare½, a spus el, mai in gluma mai in serios.
Prezentarea Depozitelor structurate de catre James Stewart, vicepresedintele Diviziei Trezorerie Raiffeisen Bank
What is a Structured Deposits?
– A combination of a deposit and an embedded derivative
– Return is dependent on the performance of some underlying financial instrument
Market dynamic
Source: Euromoney
Reasons for investing in Structured Deposits
– Structured deposits generally provide the possibility of higher returns compared to fixed deposits.
– Riskier than traditional deposits because their returns are dependent on the performance of other financial instruments that they are tied to.
Diamond Family
– Currently: FX structured deposits (“Diamond”)
– Diamond Switch
– Diamond One Reach
– Diamond One Limit
– Diamond Double Reach
– Diamond Double Limit
– Diamond Area
Soon we shall launch other structured deposits
– Interest rate structured deposits
Diamond One Reach
– Offers a maximum or minimum yield at maturity
– If the reference exchange rate touches or breaks at least once, at any moment until maturity (including maturity) a strike (upper or lower) previously established, the bank would pay the principal and maximum yield
– If the reference exchange rate doesn’t touch at least once the strike, the bank will pay the principal and minimum yield
– The principal is protected
Diamond One Reach – Example
Deposit amount: EUR 50.000
Deposit currency: EURO
Tenor: 1 month
Max. interest rate: 6%
Min. interest rate: 1%
Barrier: EUR/RON 3.45
Depozite structurate Diamond
(prezentarea Raiffeisen)
V-ati propus sa gasiti o alternativa la solutiile clasice de investire? Sunteti in cautarea unor produse flexibile, adaptate propriei dumneavoastra viziuni? Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care va ofera depozite structurate.
O solutie inovativa de investire
Depozitele structurate Diamond reprezinta o combinatie intre depozitele standard si optiunile pe cursul de schimb valutar. Raiffeisen Bank va ofera o gama larga de depozite structurate, astfel incat sa puteti alege cea mai avantajoasa solutie de investire.
Informatii privind depozitele structurate
Ofera posibilitatea de a obtine randamente superioare depozitelor clasice
Flexibilitate
-maturitati cuprinse intre 1 luna si 1 an
-valuta: RON, EUR, USD
Suma minima de investit: 50.000 EUR (sau echivalent in RON sau USD)
Alegerea nivelului de risc acceptat prin urmatoarele variante:
– suma investita protejata si dobanda negarantata sau
– dobanda garantata si suma investita negarantata
Urmatoarele depozite Diamond va ofera posibilitatea de a obtine un randament excelent, asigurandu-va protectia sumei investite si o dobanda minima garantata:
Diamond One Reach
Sunteti increzator ca rata de schimb va atinge un anumit nivel? Optati pentru depozitul Diamond One Reach!
Diamond One Limit
Previzionati ca un anumit curs de schimb nu va trece de o limita aleasa? Depozitul Diamond One Limit vi se potriveste!
Diamond Double Reach
Aveti o viziune indrazneata asupra evolutiei cursului de schimb? Va asteptati la miscari semnificative? Recomandarea noastra: depozitul Diamond Double Reach!
Diamond Double Limit
Anticipati stabilitatea cursului de schimb? Depozitul Diamond Double Limit este ceea ce cautati!
Diamond Area
Credeti ca un anumit curs de schimb va ramane cea mai mare parte a timpului intre limitele alese? Depozitul Diamond Area este cea mai buna alegere.
Va oferim, de asemenea, posibilitatea de a obtine un randament garantat, superior celor disponibile in piata, fara protectia sumei investite:
Diamond Switch
Anticipati ca rata de schimb nu va depasi o limita aleasa pana la maturitatea depozitului? Sunteti de acord ca, in caz contrar, suma investita sa fie transformata dintr-o valuta in cealalta? Alegeti depozitul Diamond Switch!
Daca sunteti un investitor indraznet si vizionar, apelati cu incredere la consilierea specialistilor Raiffeisen Bank!
Alin Carligeanu- tel: 306.12.13, e-mail: alin.cirligeanu@rzb.ro
Octavia Cutus – tel: 306.12.11, e-mail: octavia.cutus@rzb.ro
Alina Necula – tel: 306.12.12, e-mail: alina.necula@rzb.ro
Valentin Georgescu – tel: 306.12.13, e-mail: valentin.georgescu@rzb.ro
Comunicatul de presa Raiffeisen
Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care ofera depozite structurate
Raiffeisen Bank lanseaza in premiera pe piata bancara romaneasca sase noi produse de trezorerie-depozite structurate, cu optiune pe cursul de schimb valutar.
Noile produse vor oferi clientilor posibilitati de investire cu un randament superior celui oferit de dobanda unui depozit clasic, in conditiile unui risc valutar asumat. Produsele sunt foarte flexibile, clientii putand opta pentru asumarea unui risc valutar mai mare sau mai scazut, pentru maturitati care variaza intre o luna si un an, pentru garantarea sau nu a sumei investite, pentru un castig garantat sau nu. Depozitele structurate pot fi constituite in lei, dolari sau euro, iar suma minima este de 50.000 de euro (echivalent in RON sau USD). Totodata Raiffeisen Bank si-a extins gama produselor de hedging prin oferirea de optiuni pe curs valutar catre clientii corporatii si IMM-uri.
½Prin aceste produse, Raiffeisen Bank isi asuma inca o data rolul de inovator pe piata bancara si pot sa va anunt ca depozitele structurate sunt primele pe care le lansam din categoria produselor destinate plasamentelor private. Vom continua sa oferim clientilor nostri, care devin din ce in ce mai sofisticati, posibilitati absolut noi de plasare a lichiditatilor lor½, a spus James Stewart, vicepresedintele Diviziei Trezorerie Raiffeisen Bank.
Datorita pozitiei sale de market maker pe piata interbancara, Raiffeisen Bank ofera produse si servicii de trezorerie de calitate, solutii inovatoare si cotatii competitive atat pentru piata valutara, cat si pentru piata monetara, solutii personalizate bazate pe o intelegere profunda a operatiunilor fiecarui client.
Raiffeisen Bank are aproape 2 milioane de clienti de retail (din care 120.000 de IMM-uri) si peste 3.800 corporatii mari si medii, detine o retea de 213 unitati, 765 de ATM-uri si peste 5.500 de POS-uri. La 30.06.2005 activele totale au depasit 2,57 miliarde euro, Raiffeisen Bank ocupand pozitia a treia in sistemul bancar romanesc.