De la 1 iulie 2009, romanii sunt obligati sa isi asigure locuintele.

Inundatiile si alunecarile de teren din anii precedenti au motivat Guvernul sa impuna ca obligatorie asigurarea de locuinta.

O asigurarea de locuinta poate proteja impotriva incendiilor, exploziilor (de gaze sau aburi), caderilor pe cladire a aparatelor de zbor sau parti ale acestora si obiecte transportate de acestea, avariilor accidentale ale instalatiilor de apa, canal, sau incalzire, impotriva pagubelor produse de actiuni rau voitoare a unor persoane, furt prin efractie a bunurilor, impotriva dezastrelor naturale precum cutremure, trasnete inundatie, furtuna, grindina, ploaie torentiala, dar si impotriva pagubelor produse de greutatea stratului de zapada.

Unele polite asigura si riscul de daune provocate tertilor.

Cum functioneaza asigurarea de locuinta?

In cazul apartamentelor, ideal ar fi ca asigurarea sa fie incheiata la valoarea reala, adica la cea indicata de un evaluator profesionist, potrivit operatorilor telefonici ai Omniasig. Dezavantajul il constituite faptul ca evaluatorul va fi platit de client, iar pretul acestei actiuni este, de cele mai multe ori, mai mare decat cel al politei de asigurare.

De cele mai multe ori, polita se incheie la valoarea declarata sau valoarea de piata a apartamentului, valoare comunicata de asigurat catre compania de asigurari.

Dupa ce ati incheiat polita, sunteti asigurat pentru un an de zile.

In cazul producerii unui eveniment impotriva caruia sunteti asigurat despagubirile se platesc in felul urmator: fie platiti dumneavoastra factura eliberata de compania/ companiile care a efectuat reparatiile si apoi asiguratorul va returneaza suma, fie compania care efectueaza reparatiile emite un deviz antecalcul(in care este precizata suma necesara pentru reparatii) care va fi platit direct de asigurator.

Cat costa asigurarea unui apartament

Pretul politei de asigurare este influentat de valoarea locuintei. Pentru a va oferi o imagine asupra preturilor, vom studia preturile unei asigurari pentru un apartament in valoare de 300.000 lei la cateva companii de asigurare.

Polita de asigurare “Minigarant” de la Omniasig pentru un apartament in valoare de 300.000 de lei este de 510 lei, in cazul platii integrale a primei. Daca alegeti sa platiti prima semestrial, pretul creste putin, pana la 540 lei.

Riscurile de baza acoperite de aceasta asigurare sunt: incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri, cutremur, apa de conducta si refularea, furtul prin efractie sau talharie.

La Generali Asigurari, prima de asigurare pentru “Eurocasa Standard”, este de 150 RON. Riscurile acoperite de aceasta asigurare sunt: incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor si a vehiculelor spatiale, lovirea de catre vehiculele rutiere, fum, gaz, vapori, cheltuieli necesare pentru demolare, evacuare si transport, daune cauzate tertilor ca urmare a incendiului sau exploziei, raspundere civila decurgand din proprietatea cladirii (daune cauzate involuntar tertilor, ca urmare a unui fapt accidental in legatura cu cladirea asigurata);

La Astra Uniqa, valoarea primei de asigurare pentru “CasAsigura” este de 0,1% din valoarea imobilului, deci 300 RON in cazul de fata.

Riscurile acoperite sunt: cutremur, alunecare de teren, inundatie, incendiu, trasnet, explozie, cadere de corpuri.

In concluzie, asigurarea de locuinta nu costa mai mult decat o asigurare Casco.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*