Valuta ne invadeaza. Multi dintre noi lucram in strainatate si suntem platiti direct in euro sau dolari, tot mai multi straini “ne ocupa” tara si vin sa ne plateasca tot in valuta. Asa ca nu avem ce face decat sa depunem o parte din aceste venituri in banci. Conform statisticilor BNR, depunerile in valuta ale populatiei in banci au crescut cu 33,6 fata de anul trecut, o crestere aproape dubla fata de economiile in lei, care s-au majorat cu numai 17,9%. Miscarea au prins-o si bancile, care au lansat in ultima perioada tot mai multe variante de depozite in valuta. Pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere, va prezentam in detaliu produsele bancare de economisire in valuta.

Astazi incepem cu un produs de economisire oferit de BRD, un depozit a carui dobanda creste pe masura ce banii sunt tinuti mai mult in cont.

Progresso – Depozit cu dobanda progresiva

Cu sloganul “Timpul trece, dobanda creste” si afisul cu pusculitele din portelan in forma de elefantei (ce e drept de porcusori ne cam plictisisem!) BRD ne ofera un nou model de depozit, cu dobanda progresiva.

Din pacate organizarea si eficienta unor angajati ai BRD lasa de dorit…A trebuit sa merg la trei sucursale ale bancii pentru a putea obtine cateva detalii despre depozitul “Progresso” pentru ca multi dintre consilieri nu mi-au furnizat suficiente informatii referioare la acest depozit. De exemplu, la prima sucursala consiliera mi-a citit repede toate detaliile de pe pliant fara sa imi mai aduca alte completari (detalii pe care le puteam citi si singura fara sa imi mai pierd timpul asteptand sa ajung la ghiseu).

La cea de-a doua sucursala o alta consiliera a afirmat ca pot face extrageri din cont, lucru care se contrazicea cu ceea ce mi s-a spus inainte si de aceea a trebuit sa aleg o a treia sucursala pentru a ma lamuri complet.

De ce spun ca organizarea lasa de dorit? Pentru simplul fapt ca pe tot parcursul sederii mele in incinta BRD a trebuit sa astept timp indelungat la coada in fata unui ghiseu. Iar cand intr-un sfarsit am ajuns in fata consilierei, pe langa faptul ca eram destul de suparata pentru ca nu reuseam sa obtin mai multe informatii despre ce se va intampla cu banii mei in cazul in care ii depun in contul BRD, eram cuprinsa si de remuscari deoarece stiam prin ce trec persoanele din spatele meu asteptandu-ma sa termin conversatia.

Cu 2000 de euro in buzunar si cu dorinta da a afla cat mai multe despre avantajele depunerii lor intr-un depozit la BRD am aflat intr-un final urmatoarele :

Progresso este un depozit in valuta (euro sau dolari) care se constituie pe o perioada de 3 ani (1080 de zile) iar dobanda se capitalizeaza la fiecare sase luni.

Pentru a putea sa imi deschid un astfel de cont trebuie sa fiu majora si sa detin minim 500 €.

Plafonul maxim pe care il pot depune in acest cont este de 10 ori suma initiala (sau 50.000€)

Cand am intrebat de ce acte am nevoie pentru a face acest depozit mi s-a raspuns simplu :

“Buletinul si banii, iar in cazul in care va doriti sa aveti si imputernicit este nevoie si de prezenta acestuia”. Sfatul consilierei a fost ca in cazul in care doresc un imputernicit sa il declar inca de la inceput deoarece, in caz contrar va trebui sa platesc 1,50 euro in momentul in care doresc sa adaug numele lui in contract.

Ce avantaj am daca imi depun banii intr-un astfel de cont?

In primul rand deschiderea contului de depozit, deschiderea contului curent, depunerile, eliberarea extrasului de cont, inchiderea contului sunt gratuite.

Dobanda este fixa (deci nu mai depinde de fluctuatiile pietei) si se stabileste in momentul incheierii contractului cu BRD. Astfel, pentru primul semestru exista o dobanda de 3%, pentru al doilea 3.10%, 3.25% pentru al treilea, 3.50% pentru al patrulea, pentru al cincilea 3.75% si in final ultima dobanda pentru cel de-al saselea semestru este de 4.50%.

Timp de trei ani banii raman blocati in acest cont iar daca vreau sa il lichidez pierd dobanda de pe semestrul respectiv. Deci este un cont din care nu pot sa retrag numerar ci doar sa fac depuneri suplimentare fara sa mi se perceapa niciun comision iar dobanda se aplica pentru toata suma acumulata. Gestionarea contului costa si ea 0,50 de euro pe luna.

Dupa trei ani se realizeaza automat si gratuit transferul dobanzii din contul de depozit in contul curent al titularului iar contul se reinnoieste.

Extras de cont gratuit

In cazul in care doresc sa aflu lunar ce se intampla cu banii mei, primesc un extras de cont gratuit iar daca doresc sa primesc un extras de cont suplimentar trebuie sa scot din buzunar 0.15 euro. De asemenea, eliberarea unui istoric de cont costa 3 euro pentru o perioada de maxim trei luni si 5 euro pentru o perioada mai mare de timp.

Consiliera m-a asigurat ca banii mei sunt in siguranta la BRD in depozitul Progresso deoarece acesta este garantat de Fondul de Garantare al Depozitelor constituite de persoanele fizice, in conditiile si limitele prevazute de lege (adica maxim 15.000 de euro).

In concluzie, daca nu vreau sa folosesc acesti 2000 de euro timp de trei ani ii pot depozita fara nicio problema intr-un depozit Progresso, depozit in care se vor si inmulti “progresiv”.

Insa in cazul in care vreau sa ii folosesc mai devreme consiliera m-a sfatuit sa ii depun intr-un cont clasic desi pierderea pe care o voi suferi la extragerea banilor este dobanda din luna respectiva iar pentru inchiderea contului platesc un comision de 10 euro.

Comentarii

  1. Andreea

    Cei care lucreaza acum la ghisee in banci lasa de dorit….asa mi s-a intamplat si mie de curand….eram foarte interesata de un cont de economii in valuta(lire mai exact)numai ca eu am fost la 2 filiale BRD…din fericire doar atat…m-am lipsit sa ma mai duc si la altele pentru ca imi faceam nervi degeaba….eu am constatat cu uimire ca informatiile pe care le primisem de la prima filiala erau total false….absolut nimic din ceea ce-mi spusese angajatul respectiv nu era adevarat….asa ca m-am lasat pagubasa si am ales alte variante…cum ar fi BCR….am constatat ca la BCR nu au nici o oferta pentru depozite sau conturi de economii in lire…numai in euro si dolari….asa ca concluzia mea la toata treaba e ca sistemul bancar din Romania lasa de dorit….si o zic cu parere de rau:(

  2. oq

    nici nu ma mir ce profituri fantastice fac astia daca dau o dobinda de 3% pentru un depozit si iti cer 30% dobinda pentru un credit

  3. florin

    nu este vorba doar de profituri… daca tinem cont ca in romania camataria este interzisa, ceea ce fac unele banci ar trebui considerat ilegal

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*