Astfel, potrivit datelor BNR, creditele in valuta s-au majorat in august cu 4,7%, fata de 6,7% in iulie, in timp ce imprumuturile in lei au crescut cu doar 2,2%, nivel usor superior celui din iulie, de 1,4%.

Temperarea creditelor in valuta pare a fi rezultatul recentelor masuri luate in acest sens de BNR, si anume de majorare a rezervelor minime obligatorii constituite de banci din sursele atrase in valuta, precum si de cresterea dobinzilor la dolari de pe pietele externe. Cu toate acestea, dobinzile la creditele in valuta inca nu au crescut, astfel ca nu se poate spune cu certitudine ca aceste masuri au avut efect. Poate in viitor. Totusi, trebuie sa precizam ca, in acest moment, creditele in valuta sunt inca o data mai ieftine decit cele in lei, iar riscul devalorizarii leului este putin probabil.

Un alt lucru pare insa mai clar, si anume cauza usoarei reveniri a creditelor in lei.

Este vorba, in primul rind, de o scadere destul de importanta a dobinzilor la lei, in special in cazul BCR, care a redus cu trei puncte dobinzile in lei. La aceasta se adauga promotiile pe larg mediatizate a lanturilor de magazine pentru cumpararea a rate a bunurilor de folosinta indelungata, credite acordate preponderent in moneda nationala.

Daca ne gindim ca cele mai mari lanturi de magazine (Flanco, Domo, Altex) ofera doar credite in lei, atunci se poate spune ca asistam la o usoara revigorare a creditelor de consum pentru achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata.

Dar iata cum se prezinta datele statistice ale BNR: Creditul neguvernamental a crescut in luna august cu 3,7 la suta (3,2 la suta in termeni reali), pana la un nivel de 380 915 miliarde lei, fiind rezultatul cresterii cu 2,2 la suta a componentei in lei si a majorarii cu 4,7 la suta a celei in valuta (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 5,0 la suta). In perioada 31 august 2003 – 31 august 2004 creditul neguvernamental a crescut cu 54,6 la suta (37,5 la suta in termeni reali), pe seama majorarii cu 42,7 la suta a componentei in lei (27,0 la suta in termeni reali) si cu 63,5 la suta a componentei in valuta exprimate in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 48,6 la suta).

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*