Potrivit datelor BNR, in luna iunie s-a inregistrat o valoare totala a creditelor in lei de 144.200 miliarde, fata de 143.561 miliarde in mai, cu 639 miliarde mai mult. In comparatie, valoarea creditelor in valuta a atins in iunie cifra de 203.740 de miliarde, fata de 193.093 miliarde in mai, cresterea fiind de 10.647 miliarde. In mai, cresterea volumului de credite in valuta a fost mult mai mica, si anume cu 6.951 miliarde fata de luna aprilie, cind s-a inregistrat un volum de credite in valuta in valoare totala de 186.142 miliarde lei. In privinta creditelor in lei, se poate spune ca acestea aproape au recuperat pierderea din luna mai, cind au scazut cu 505 miliarde fata de aprilie, in acea luna inregistrindu-se un volum de 144.006 miliarde.

Restantele, sub nivelul de alerta

In ceea ce priveste restantele la credite, acestea sunt in crestere, insa sub nivelul de alerta, potrivit bancherilor. Creditele restante au totalizat 3.425 miliarde de lei in iunie, cu 156 miliarde de lei mai mult decat luna anterioara, cand imprumuturile nerestituite reprezentau 3.269 miliarde de lei. In aprilie se inregistrau restante totale de 3.200 miliarde lei.

Bancherii nu sunt insa ingrijorati de volumul restantelor. „Cred ca suntem departe de limitele de alarma, avand in vedere ca creditele restante sunt sub 1%. Cand vor fi peste 5%, ne vom alarma”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, citat de un ziar central. „Cresterea creditelor restante de la o luna la alta cred ca are la baza volumul mare de credite de consum acordate anul trecut, unele dintre ele devenind intre timp neperformante”, a adaugat el.

In cazul in care ponderea creditelor restante in totalul celor acordate va fi de peste 5%, bancile vor lua masuri, mai spune presedintele ARB. „Probabil vom lua masuri preventive: de limitare a creditarii in domeniul din care provin restantele, de monitorizare a beneficiarilor de credite si intarirea urmaririi debitorilor restanti”, a precizat Ghetea. Ca numar, cele mai multe credite restante provin din sectorul creditelor de consum, a adaugat Ghetea. Totodata, el sustine ca mentalitatea romanilor, apreciati multa vreme ca fiind bun-platnici, este in schimbare.

BNR nu este ingrijorata ca ponderea creditelor restante a ajuns la 0,98%, afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. „In primul rand nerambursarile sub 1% din totalul creditelor nu reprezinta un pericol, iar in al doilea rand, multe din aceste credite restante se ramburseaza in prima parte a lunii urmatoare”, spune Vasilescu.

Vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedintele CA al BRD-GSG, Bogdan Baltazar, apreciaza ca restantele cele mai mari la rambursarea creditelor provin de la imprumuturile acordate persoanelor juridice, „Romanii raman destul de bun-platnici (…), nu au mentalitate de fraudator. Cand isi face un SRL, se depersonalizeaza romanul si se gandeste cum sa faca sa nu ramburseze creditul”, a afirmat Baltazar, citat de presa.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*