Astfel ca, daca aveti de gind sa va cumparati in rate bunuri de folosinta indelungata direct din magazin, va sfatuim sa recurgeti la varianta mai convenabila a unui credit pentru nevoi personale de la o banca. Avantajul consta, in primul rind, in faptul ca de la banca se pot lua credite in valuta (euro sau dolari) pentru achizionarea de bunuri, pentru care se plateste o rata mai mica decit la creditele in lei oferite de magazine precum Flanco, Altex sau Domo. Diferenta este data de nivelul dobinzilor, de aproximativ 8-9% in cazul creditelor in valuta, pe cind la cele in lei se platesc dobinzi chiar si de 28% pe an. Ceea ce inseamna ca la finalul celor patru ani de creditare, dobinda care trebuie platita pentru un credit in magazine este aproape dubla fata de dobinda la un credit in valuta. Solutia este, deci, contractarea unui credit in valuta pentru nevoi personale de la banca, bani cu care puteti cumpara mai ieftin bunurile dorite.
Faptul ca un credit in lei este mai costisitor decit unul in valuta este recunoscut chiar de catre banci. Din acest motiv, creditele in valuta contractate de populatie de la banci sunt cu mult mai numeroase decit creditele in lei. Pare deci curios ca marile lanturi de magazine mentionate mai sus acorda doar credite in lei, mai dezavantajoase pentru clientii sai, spre deosebire de magazinele Flanco, spre exemplu, care ofera si varianta creditului in valuta pentru cumpararea produselor sale in rate.
Dar sa vedem concret in ce consta diferenta intre un credit in lei pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata (de tipul celui oferit de magazine) si un credit in valuta pentru nevoi personale de la o banca. Datele ne-au fost oferite de consilierii din cadrul celor mai importante trei banci din Romania: BCR, BRD si Raiffeisen.
BRD
La unui credit pentru bunuri de folosinta indelungata in valoare de 41 de milioane de lei (echivalentul a 1.000 de euro), pe termen de 4 ani, cu dobinda fixa de 28%, trebuie platita o rata lunara de 1.500.000 lei, fata de 1.066.000 lei in cazul unui credit in euro pentru nevoi personale nenominalizate (Expresso), la care dobinda este de 9,9%. La finalul celor patru ani de credit, costul creditului in lei (doar dobinda, fara alte taxe), va fi de 27,6 milioane lei, fata de numai 8,8 milioane in cazul creditului in euro.
BCR
In cazul unui credit de la BCR pentru bunuri de folosinta indelungata in lei, la aceeasi suma si perioada de creditare, rata lunara este de 1.277.000 lei (cu dobinda fixa de 21,9%), in timp ce la creditul in valuta pentru nevoi personale, rata este de 1.096.000 lei. Astfel ca, dupa patru ani de creditare, la un credit in lei din magazin se va plati in plus o dobinda de 20.700.000 lei in rate egale sau 18.153.000 in rate descrescatoare, in timp ce pentru creditul in valuta (13,6% dobinda), va trebui platita o dobinda totala de doar 11.400.000 lei.
Raiffeisen
Pentru un credit de bunuri de consum in lei contractat la aceasta banca, in aceleasi conditii, la o dobinda de 28%, se va plati o rata lunara de 1.428.000 de lei, ceea ce inseamna ca la finalul celor patru ani trebuie returnati bancii 27.500.000 lei. Pentru varianta in valuta, la o dobinda de 9,5%, rata va fi de numai 1.025.000 de lei, costul total al acestui credit fiind de numai 8.200.000 de lei, fara alte taxe. Trebuie precizat ca Raiffeisen are avantajul ca acorda si credite in valuta, nu doar in lei, pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata, in cadrul magazinului Flamingo.