Mandatul de sase ani a actualei conduceri a BNR a expirat in 9 septembrie, au anuntat parlamentarii, cu toate ca actualii membri ai Consiliului de Administratie al BNR si-au inceput activitatea abia in decembrie 1998, pentru un mandat de sase ani. Parlamentarii PSD au invocat insa faptul ca, potrivit noului statut al BNR, membrii Consiliului de Administratie au un mandat de numai cinci ani. Reprezentantii partidelor de opozitie, PNL si PD, au spus insa ca legea nu se poate aplica retroactiv, la mijloc fiind doar interesele partidului de guvernamint de a-si numi reprezentantii in BNR, inainte de alegeri.
Graba suspecta
De asemenea, este surprinzator termenul scurt in care trebuie depuse dosarele de candidatura, si anume pina cel tirziu luni, 20 septembrie, candidatii nefind inca anuntati oficial.
« Oficial, la nici unul dintre membrii CA al BNR nu a ajuns stirea ca pina luni trebuie depuse dosarele », a declarat consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. Astfel ca Mugur Isarescu, despre care Vasilescu a declarat ca doreste un nou mandat, inca nu a avut timp sa-si depuna dosarul, el find in acest moment in India, la o reuniune bancara. Totusi, presa il considera pe Isarescu drept candidatul cu cele mai mari sanse pentru un nou mandat la BNR.
Parlamentarii din comisiile specializate au declarat ca noua conducere a BNR va fi numita de Parlament dupa criterii profesionale si nu in functie de algoritmul politic, ca pina acum. Propunerea a venit din partea presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), care a invocat precedentul din 1998, cind a fost numita actuala conducere a BNR, iar candidatul PSD a fost respins intrucit partidul sau era in opozitie. Asa incit propunerile pentru noua sefie BNR pot veni nu doar din partea partidelor, ci si de societatea civila.
Dar cum criteriile profesionale sunt foarte greu de analizat, se pare ca noua conducere a BNR va fi aleasa tot pe baza intereselor politice.
Asa cum sustine si presa, graba parlamentarilor de a alege o noua conducere a bancii centrale ar fi justificata de interesul partidului de guvernamint, PSD, de a-si numi favoritii in noua structura a BNR inainte de alegerile din toamna. Se pare ca, in conditiile in care Mugur Isarescu are cele mai mari sanse de a-si pastra functia, ceilalti membrii ai Consiliului de Administratie ai BNR vor fi inlocuiti cu persoane agreate de PSD.
Conform statutului bancii centrale, consiliul de administratie al acesteia este numit de Parlament. Senatorii si deputatii au stabilt astfel ca noua conducere a BNR sa fie votata la sfirsitul saptaminii viitoare, in plenul comun al celor doua camere. In prezent, conducerea bancii centrale este asigurata de guvernatorul BNR, prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari, viceguvernatorii Mihai Bogza si Cristian Popa si cinci membrii : Silviu Cerna, Constantin Ionete, Agnes Nagy, Nicolae Dardac, Nicusor Ruiu.