Guvernul a stabilit conditiile in care vor fi acordate credite ipotecare prin programul Prima Casa, prin care statul garanteaza un credit bancar de maxim 60.000 de euro.
In primul rand, veti avea nevoie de un avans de minim 5% din valoarea locuintei, adica cel putin 3.000 de euro daca pretul acesteia este de 60.000 de euro.
Daca veti dori sa cumparati un apartament mai scump, peste valoarea garantata de stat, va trebui sa veniti cu un avans care sa acopere diferenta de la 60.000 de euro. Avans de care puteti face rost printr-un alt tip de credit bancar.
Cu conditia sa va incadrati in gradul maxim de indatorare impus de banci, in principiu de cel mult 50% din nivelul veniturilor lunare. Cu alte cuvinte, ratele la credite nu pot mai mari de jumatate din venituri.
O alta conditie: trebuie sa constituiti un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda. Mai exact, daca rata lunare este de 500 de euro, va trebui sa depuneti la banca, in afara de avans, alti 1.500 de euro, intr-un depozit.
O alta obligatie: beneficiarii programului nu vor putea vinde locuinta decat dupa o perioada de 5 ani.
Apoi vin si avantajele: dobanda la creditul in euro va fi de maxim 5,3%, fiind stabilita in functie de indicele pentru dobanzile in euro, Euribor, la care se adauga o marja fixa de maxim 4%, aplicata de banca.
In cazul creditelor in lei, dobanda va fi de maxim 14%, fiind calculata in functie de indicele dobanzilor la lei, Robor la 3 luni (11,5%), plus o marja de maxim 2,5%.
Dobanzile sunt astfel cu pana la jumatate mai mici decat la creditele clasice.
De exemplu, pentru un imprumut de 60.000 euro, dobanda platita pe o perioada de creditare de 25 de ani ar fi de maximum 50.000 euro, fata de 98.000 euro in prezent.
pot obţine un credit de 20.000 euro în condiţiile în care sunt înregistrat ca rău platnic la biroul de credit?