Folosirea cardurilor de credit pentru plata cumparaturilor sau serviciilor este un fenomen des intalnit in ziua de azi. Multi oameni au cel putin un card de credit, daca nu mai multe.

Obtinerea unui card de credit este o operatiune foarte usoara, care se poate realiza chiar si telefonic sau on-line, fara ca macar sa te prezinti la ghiseul bancii.

Cardul de credit iti permite sa faci cumparaturi pe care le platesti mai tarziu.

Majoritatea cardurilor de credit iti acorda o perioada de gratie, timp in care, daca returnezi intreaga suma cheltuita nu platesti dobanda. De obicei, se impune plata unei sume minime lunare, iar pentru restul creditului utilizat vei plati dobanda.

Statele Unite au emis reglementari pentru transparenta costurilor inca din 1988

Pentru ca beneficiarii sa primeasca informatii detaliate si comparabile asupra ratelor sau alte informatii legate de cost, au fost stabilite reglementari. De exemplu, Congresul American a aprobat un act in acest sens in 1988, care a fost preluat ulterior de Banca Centrala a Americii (Federal Reserve- FED).
Regulamentul a fost creat pentru a ajuta consumatorii sa cunoasca costurile si conditiile creditelor. Regulamentul impune emitentilor de carduri de credit sa dezvaluie informatii importante intr-un mod, transparent, usor de citit si de comparat astfel incat consumatorul sa poata sa se orienteze catre produsul cel mai potrivit necesitatilor sale.

Ce solicita regulamentul de la emitentii de carduri?

Regulamentul a solicitat intotdeauna emitentilor de carduri sa spuna consumatorilor detalii ca rata dobanzii perceputa pentru credit, dar informatia nu a fost usor de gasit pentru toata lumea.
Acum, toti emitentii de carduri de credit trebuie fie sa furnizeze informatii specifice intr-un tabel usor de citit, sau trebuie sa te informeze asupra oricarui cost asociat cardului. De asemenea, emitentul trebuie sa puna la dispozitia consumatorului un numar de telefon fara taxa si o adresa de unde poate afla detalii.

Aceste informatii te vor ajuta sa gasesti informatii importante legate de costuri si sa compari conditiile oferite de diferiti emitenti de carduri.

Informarile prealabile

Regulamentul solicita, de asemenea, emitentilor de carduri sa furnizeze informatii mai devreme decat o faceau in trecut. Acest fapt te ajuta sa afli cat te va costa creditul inainte sa fii taxat cu orice fel de comisioane. Daca un emitent de carduri suna si iti preia aplicatia pentru card prin telefon si exista o taxa pentru emiterea cardului sau pentru perioada de valabilitate sau orice taxa bazata pe activitatea sau inactivitatea contului, banca trebuie sa te informeze verbal asupra acestei informatii la momentul respectiv. Daca nu exista taxa pentru card sau taxa nu este ceruta pana nu utilizezi efectiv cardul, emitentul iti poate trimite prin mail informatia despre taxa in loc sa-ti spuna prin telefon. Ar trebui sa primesti informatia intr-un interval de 30 zile, dar nu mai tarziu de primirea cardului.

Care sunt informatiile ce trebuie puse la dispozitia clientului

Cand aplici pentru un card de credit, emitentul trebuie fie sa te informeze direct, prin intermediul unui tabel sau sa-ti spuna cum sa obtii urmatoarele informatii:
-dobanda anuala perceputa pentru achizitiile facute prin credit
-cum se calculeaza dobanda, daca aceasta este variabila
-suma minima care trebuie rambursata lunar
-metoda pe care emitentul o utilizeaza pentru a calcula soldul la care se aplica taxa
-taxele penalizatoare pentru platirea ratelor cu intarziere sau depasirea limitei de credit
-suma oricarui tip de taxa anuala pe care va trebui sa o platesti
-cand trebuie sa platesti taxele

Reinnoirea

Daca exista o taxa de reinnoire a cardului, trebuie sa ti se ofere posibilitatea sa renunti la card daca nu doresti sa platesti taxa.

Adaptare dupa sectiunea de educatie financiara a web site-ului Bancii Centrale Americane (http://www.frbsf.org/publications/consumer/cards.html).

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*