Dupa ce in ultimii ani bancile s-au axat in general pe creditele acordate persoanelor fizice, de curand si-au indreptat atentia si catre Intreprinderile Mici si Mijlocii, motivate fiind probabil si de noile norme de creditare ce vor tempera considerabil creditele acordate populatiei.
Micii intreprinzatori au acum de unde alege, in functie de necesitatile fiecaruia: credit de investitii, linie de credit, credit de activitate curenta sau credit imobiliar, sau chiar pachete compuse din 2 sau mai multe credite, conturi curente, ce au atasate servicii precum internet banking sau phone banking. Si necesitatea de refinantare a datoriilor a fost exploatata, si astfel a aparut pe piata un nou produs, „Creditul pentru consolidarea datoriilor”, de la Millenium Bank.
Puteti alege finantari in euro, lei, dolari si chiar franci elvetieni. Cel mai convenabil credit, in functie de dobanda, se pare ca ar fi cel in franci elvetieni, la polul opus situandu-se creditul in lei. Dobanda aferenta acestui credit este mai mare decat cea a creditului de nevoi personale pentru persoane fizice(in lei).
Dupa ce alegeti un credit din multitudinea de oferte, urmeaza intrevederea cu reprezentantul bancii, care va va prezenta o oferta personalizata care sa corespunda necesitatilor si posibilitatilor intreprinderii dumneavoastra. Intrucat produsele destinate IMM-urilor se caracterizeaza prin flexibilitate, in cadrul acestei intalniri, veti avea ocazia sa negociati comisionele si dobanzile.
Documentatia este ceva mai stufoasa decat in cazul unui credit pentru persoane fizice, compania fiind nevoita sa prezinte, in general urmatoarele documente: actele de constituire a firmei, declaratie pe propria raspundere privind obligatiile catre stat, fluxul de lichiditati (cash flow) aferent perioadei pentru care se solicita creditul si bugetul de venituri si cheltuieli al activitatii generale, ultimul bilant anual si ultima balanta incheiat, acte privind garantiile (daca e cazul), factura proforma / precontract, acordul de consultare la Centrala Riscurilor Bancare. In functie de tipul de credit solicitat, pot fi cerute si alte documente.
Sumele imprumutate difera in functie de marimea IMM-ului si de tipul creditului. Sa vedem cateva exemple:
De la BCR, pentru Micro-intreprinderi, suma maxima ce se poate contracta este 1.500.000 euro, sau 85% din valoarea investitii. Pentru IMM-uri, suma maxima ce se poate imprumuta este 85% din valoarea investitiei.
Prin creditul Imobiliar Investissimo de la BRD, intreprinzatorii pot obtine o finantare de pana la 100% a investitiilor, fara sa existe vreo limita.
Plafonul maxim pentru Imobiliar Investissimo Plus de la BRD este de 2.000.000 euro.
Pentru clientii medii, Raiffeisen nu impune un plafon maxim, imprumutul fiind acordat in functie de necesitati si posibilitatile de rambursare. Pentru clientii mici, suma maxima imprumutata reprezinta maxim 70% din valoarea investitiei.
Si clientii Start-Up pot obtine credite
Pentru a obtine insa creditele prezentate anterior, IMM-ul trebuie sa isi deruleze activitatea de cel putin un an. Exista variante(e adevarat, putine)si pentru start-up.
Banca Transilvania ofera creditul Start Up Plus, prin care clientul poate obtine pana la 85.000 lei pe o perioada de 5 ani.
Creditul Prima Afacere, de la Banca Comerciala Carpatica, cere un avans minim de 5% si se acorda pe maxim 10 ani. Pentru acest credit nu exista o limita prestabilita, depinde de capacitatea de rambursare a clientului.
Creditele din surse europene sunt si ele o solutie
Printre bancile care ofera credite din surse europene (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Kfw, sau Banca Europeana pentru Investitii) se numara BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, CEC Bank si Bancpost.
Cine poate accesa aceste credite: IMM-urile cu capital majoritar privat, care actioneaza in sectorul industrial si al serviciilor conexe, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care lucreaza in industrie.
Exista si cateva sectoare prioritare, precum cel de fabricare a mobilei si prelucrarea mobilei, cel electronic si electrotehnic/IT, textile, etc.
Principalele conditii care se cer a fi indeplinite sunt: sa fie primul credit din surse europene si sa fie inregistrati si sa functioneze local.
Nu se finanteaza urmatoarele:
1.Activitati excluse de BERD pe motive de mediu;
2.Productie/comercializare de alcool, tutun, armament, munitie etc.;
3.Investitii financiare, refinantari;
4.Speculatii imobiliare, valutare, altele.
Daca nu doriti un credit, mai exista si varianta leasingului.