Reticenta unor persoane mai in varsta de a utiliza cardurile, fie chiar si numai pentru retragerea salariului, m-a surprins intotdeauna. Pot sa dau aici exemplul parintilor mei sau a unor prieteni de-ai lor din aceeasi generatie care pentru multa vreme au refuzat sa-si ridice singuri salariile de la bancomat, apeland pentru aceasta la ajutorul meu.
Degeaba incercam sa le explic ca ATM-urile (bancomatele) si POS-urile (dispozitivele prin care se introduce cardul la plata cumparaturilor in magazine sau in alte locatii) sunt dispozitive sigure, cu instructiuni de utilizare extrem de simple si clare si ca plata cu cardul la comercianti este scutita de comisioane.
Teama lor de a nu fi taxati cu comisioane foarte mari sau de a bloca instrumentul de plata in bancomat persista.
In urma unor serii de intamplari traite chiar de mine si de parintii mei, m-am convins ca temerile lor nu sunt total neintemeiate.
Cum nimic nu e sigur in lume, asa si folosirea bancomatelor prin intermediul unui card (de credit sau de debit) nu este sigura suta la suta.
Cardul se goleste, dar tu nu primesti banii
De exemplu, exista posibilitatea sa nu-ti primesti banii pe care i-ai solicitat, desi au fost retrasi din cont.
De asemenea, mi s-a intamplat ca sumele cerute sa fie incasate nu de mine, ci de… urmatoarea persoana care a folosit bancomatul.
Un caz concret
Mamei mele i se elibereaza salariul pe un card de debit Visa Electron cu overdraft de la Banca Transilvania. Prin luna feburarie a acestui an, m-am prezentat impreuna cu ea la bancomatul bancii din zona Universitatii din Bucuresti pentru a extrage 200 lei.
Dupa ce am finalizat de tastat tot ce imi solicita ATM-ul, cardul a fost eliberat, dar nici pomeneala de bani. Am repetat operatiunea. De data aceasta, am primit cei 200 lei pe care ii cerusem. La verificarea soldului, insa, surpriza! Din cont lipseau 400 lei!
Am sunat rapid la numarul de telefon afisat langa bancomat. La capatul celalalt al firului un angajat al bancii mi-a confirmat ca fusesera inregistrate doua tranzactii a cate 200 lei. Mi-a recomandat sa ma adresez de urgenta celei mai apropiate sucursale, care din fericire era la doi pasi, in Piata Rosetti.
Sarcina de a prezenta incidentul personalului bancii i-a revenit mamei mele, in calitate de titular al contului. Ea mi-a relatat ca Banca Transilvania i-a solicitat sa descrie in scris situatia, dupa care au purces la verificari. Rezultatele au confirmat spusele mamei, iar banca i-a virat inapoi in cont cei 200 de lei.
Bani nu pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste
Patania de mai sus nu a fost singura petrecuta la un bancomat al Bancii Transilvania. De data aceasta subiectul intamplarii este tatal meu, care a dorit sa extraga 400 lei tot de pe cardul mamei de debit, de la un ATM al Bancii Transilvania aflat in zona Nicolae Grigorescu.
Dupa ce a solicitat extragerea sumei de 400 lei, a primit inapoi cardul impreuna cu o chitanta conform careia banii nu fusesera eliberati. Cum tatal meu uitase sa-si ia la el telefonul mobil, iar patania se petrecea intr-o duminica dupa amiaza, cand banca era inchisa, a mai asteptat un timp langa bancomat, nestiind ce sa faca.
Dupa circa zece minute, un tanar s-a apropiat de ATM. Vorbaret din fire, tata i-a povestit ca automatul nu i-a returnat cei 400 de lei solicitati. Omul si-a folosit propriul card, iar cand a terminat, i-a spus tatei: „ Am cerut 50 de lei si am primit 450 de lei. Presupun ca diferenta constituie banii dumneavoastra”. Apoi i-a inmanat bancnotele.
Intrucat totul s-a rezolvat cu bine, tata nu a mai contactat banca pentru a semnala intamplarea. In zilele urmatoare, am fost sunati cu insistenta de cei de la banca, care au rugat-o pe mama sa se prezinte de urgenta la sucursala din Nicolae Grigorescu.
Sesizasera anomalia din functionarea bancomatului si doreau sa lamureasca lucrurile. Si in acest caz, banca a solicitat o declaratie scrisa, cu toate detaliile. Mama mea le-a spus ca banii ei au fost primiti de urmatoarea persoana care a folosit bancomatul, insa aceasta a dat dovada de onestitate si a returnat sumele care nu-i apartineau. N-am dorit sa depunem plangere, revenind bancii sarcina de a se asigura ca asemenea lucruri nu se vor repeta.
BT a luat masuri pentru rezolvarea problemei
Spre deosebire de alte cazuri descrise de cititorii Ghiseului Bancar, in care s-a reprosat unor banci lipsa de interes fata de problemele clientilor, Banca Transilvania s-a preocupat de remedierea greselilor sale. De asemenea, ofiterul de credit care se ocupa de conturile mamei a avut o conduita ireprosabila, asigurand-o ca defectiunile bancomatelor au fost reparate, iar incidentele nu se vor mai repeta. Iar pentru orice alta problema a sfatuit-o sa se adreseze fara ezitare personalului bancii.
Concluzii
In speranta ca pataniile noastre vor ajuta si alte persoanele care se pot confrunta cu probleme similare, va recomandam ca in cazul in care sesizati orice anomalie la utilizarea bancomatului, sa sunati de urgenta la numarul de telefon destinat utilizatorilor de carduri al bancii, disponibil 24 de ore din 24.
Respectati recomandarile primite de la consilierul care va va raspunde, iar daca e cazul, indreptati-va neintarziat catre cea mai apropiata sucursala a institutiei de credit.
Daca vi s-au blocat banii in bancomat, sunati imediat la banca, dupa care mai puteti zabovi un timp langa ATM pana apare urmatorul utilizator. Asta deorece s-ar putea repeta situatia descrisa in articolul nostru ca banii sa fie eliberati la urmatoarea tranzactie.
Nu te supara Iulia, dar nu am auzit niciodata pana acum de asemenea gogomanii petrecute la ATM-uri, si lucrez de multi ani in sistemul bancar. Cred ca sunt SF-uri povestile astea.
La ATM Bancii Transilvania din mag. Titan in doua randuri la distanta de aprox. o luna am patit si eu ceva similar. Practic dupa tastarea PIN-ului, a sumei si solicitarea unei chitante, a aparut mesajul OFF LINE dar surpriza … fara eliberarea banilor. M-am prezentat la BANCA TRANSILVANIA si cei de acolo (foarte amabili in special Elena) mi-au rezolvat problema, in sensul ca banii au fost repusi in cont … Concluzia: folositi numai bancomatele de langa banca respectiva. Cea mai buna solutie cred ca exista la ING unde poti accesa bancomatul aflat in interiorul bancii, avand posibilitatea de a folosi cardul si pentru acces in incinta (in afara programului de lucru ,,?) ..! Si nu uitati verificat lunar EXTRAS-ul de cont cu sumele cheltuite/retrase … BAFTA…!
Si la Agentia Banca Transilvania de la intersectia Cal. Vitan cu Sos. Mihai Bravu mi s-a intamplat acelasi lucru, banii nu au fost scosi intr-un minut de la tastarea operatiunii, ci odata cu urmatoarea operatiune, a altui client. Care din pacate n-a mai fost asa de onest…
Am patit la fel la un atm din crangasi ,la bcr unde bancomatul nu a scos suma solicitata de 200 ron dar in chitanta aparea ca data, a fost extraordinar de stresant sa ai determin pe functionarii bcr sa repuna suma in cont si asta dupa 3 saptamani. sincer nu doresc nimanui sa treaca prin intamplari nefericite ca aceasta.