Domo
Clientii magazinului Domo pot opta pentru serviciile a doua banci la achizitionarea bunurilor in rate: BCR si Raiffeisen. In cazul BCR, creditul se poate contracte pe perioade intre 2 si 60 de luni, este nevoie de un venit minim de 4 milioane de lei pe familie, iar rata lunara nu trebuie sa depaseasca 30% din valoarea respectivului venit. Solicitantul creditului trebuie sa aiba o vechime la ultimul loc de munca de cel putin 6 luni, dovada facindu-se cu copia cartii de munca si o adeverinta de salariat. In privinta costurilor, pe site-ul Domo se spune ca dobinda perceputa este de 26,9%, cu toate ca BCR a redus recent dobinzile la creditele pentru achizitionarea de bunuri, in prezent fiind de 23,9%, fixa, pe termen mediu. Domo mai precizeaza ca suma lunara de plata este fixa, ceea ce inseamna ca magazinul nu aplica si o dobinda variabila, existenta in oferta BCR (24,9% pe termen mediu). In plus, clientii magazinului mai trebuie sa plateasca un comision de administrare de 9%, ceea ce inseamna ca valoarea ratei lunare aproape se dubleaza.
Cei care aleg un credit prin Raiffeisen trebuie sa dispuna de cel putin venitul minim pe economie, insa perioada de creditare este mai scurta, intre 6 si 48 de luni. Banca cere si o copie dupa contractul de munca, in afara de adeverinta de salariu si copie dupa cartea de munca. In functie de magazin, Domo mai are contracte incheiate si cu alte banci, care practica dobinzi diferite : BRD (23% fixa si 28% variabila), Volksbank (29% variabila si 25% fixa) si Alpha Bank (29% variabila si 27% fixa).
Altex
Bancile cu care lucreaza Altex pentru creditare sunt BCR, Banc Post si Volksbank, toate oferind o perioada de creditare de pina la cinci ani. BCR impune clientilor care vor un produs in rate de la Altex un venim minim de 4 milioane de lei pe familie, iar rata lunara sa nu depaseasca 30% din acesta. Drept garantii, sunt solicitate adeverinta de venit, copie dupa cartea de munca sau declaratia de venit global pentru cei cu activitati independente. BCR percepe o dobinda de 21,9%, fixa pe toata perioada creditarii, si un comision de 9,5%, inclus in credit. In comparatie, dobinda ceruta de Volksbank este mult mai mare, de 28,9%, tot fixa, ceea ce inseamna ca rata lunara si suma finala platita pentru bunul cumparat vor fi mai mari. Spre exemplu, la un credit de 40 de milioane de lei, pe o perioada de cinci ani, rata lunara platita la BCR va fi de 1.181.000 lei lunar, in timp ce la Volksbank rata este de 1.328.000 lei. Costul creditarii, la finalul celor cinci ani, este de 30.860.000 lei (la care se adauga valoarea produsului, de 40 milioane), in cazul BCR, in timp ce la Volksbank, « produsele se platesc inca o data », dupa cum ne-a spus un reprezentant al Altex. Acesta ne-a mai precizat ca, in schimb, Volksbank are conditii de creditare mai avantajoase, nefiind obligatorie si copia dupa cartea de munca. De asemenea, creditul se acorda in trei zile, spre deosebire de BCR, care aproba dosarul de creditare intr-o saptamina. Volksbank impune si un venit minim obligatoriu mai mic, de doar doua milioane lei lunar.
Flanco
La Flanco, creditele pentru cumpararea in rate a produselor din magazin sunt intermediate de Credisson, care lucreaza cu mai multe banci, printre care se numara Banca Transilvania si Finansbank. In plus, Credisson acorda imprumuturi si din surse proprii. Doritorii pot alege doua variante de credit, cu dobinzi diferite, in functie de garantiile prezentate. Astfel, daca se prezinta doar copie dupa cartea de munca, clientul trebuie sa plateasca o dobinda fixa mai mare, de 27,9%, pe o perioada mai scurta (6-48 de luni). Daca este adusa si o copie dupa cartea de munca, dobinda scade la 25%, iar perioada de creditare este mai mare (6-60 de luni). Dezvantajul consta in faptul ca dobinzile sunt fixe, neexistind varianta dobinzii variabile, care in urmatorii ani urmeaza sa scada, ducind la ieftinirea ratei. Alaturi de dobanda, Credisson mai percepe si un comision de administrare de 8,9%, ceea ce face ca suma finala, care trebuie achitata, sa fie aproape dubla fata de suma imprumutata. Venitul minim necesar contractarii unui credit este de 2,3 milioane lei lunar.
Ce alegem ?
In concluzie, se poate spune ca pentru a alege cea mai buna oferta, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte :
1. cel mai important este sa alegeti dobinda cea mai mica, iar acolo unde se poate, o dobinda variabila, intrucit aceasta va scadea in urmatorii ani.
2. perioada de creditare : cit mai scurta, daca dispuneti de un avans consistent, pentru a reduce costul creditului ; cit mai lunga, daca aveti bani putini, pentru a plati o rata lunara cit mai mica.
3. taxele percepute in afara dobinzii sa fie cit mai mici, intrucit acestea majoreaza valoarea ratei.