Dupa ce Banca Nationala (BNR) a marit rata dobanzii de politica monetara, bancile i-au calcat pe urme. Una dupa alta, bancile au anuntat dobanzi care mai de care mai mari la depozitele in lei, pentru a castiga economiile populatiei. Ce depozite sunt mai avantajoase pentru noi?

Care sunt cele mai mari dobanzi de pe piata?

Depinde de suma pe care vrei sa economisesti si de perioada pentru care vrei sa faci depozitul.

In cazul depozitelor pe termen scurt, pe 3 luni, cea mai mare dobanda este de 10,5%, dobanda oferita de Piraeus Bank. Dar pentru a beneficia de aceasta dobanda, este necesar un depozit de minim 20.000 RON.

O dobanda promotionala are si Raiffeisen, de 10%, tot in cazul unui depozit pe trei luni. In acest caz insa, suma minima necesara pentru depozit este mult mai mare, de 40.000 lei.

Un alt depozit cu o dobanda mare (tot de 10%) este si Depozitul Duet de la Unicredit. Acesta este un pachet financiar alcatuit din doua produse standard diferite: un depozit si un fond de investitii. Suma minima necesara unei astfel de investitii este mai mica, de 5.000 RON sau 1.500 EUR, aceasta urmand a se imparti in proportie de 50% depozit si 50% fond de investitii.

Si BRD ne plateste o dobanda de 10%, dar la depozitele tinute la banca mai mult timp, mai exact minim 12 luni. Avantajul la BRD este suma minima de constituire a depozitului, de numai 1.000 de lei. De unde si numele acestui produs, Depozitul 1.000.

Noua dobanda pentru depozitul dedicat persoanelor fizice – Alpha Progressive, de la Alpha Bank, atinge in ultima luna (a douasprezecea) nivelul de 15.50%p.a. pentru economiile in lei. Depozitul minim trebuie sa fie de 1000lei, in acest caz.

Si Credit Europe Bank are un depozit cu dobanda de 10%, insa tot la un depozit la termen pe 12 luni, cu dobanda fixa.

Banca Transilvania, are o dobanda de 10% pentru un depozit pe 45 zile. Suma minima pentru constituirea unui depozit este de numai 100 RON.

Dar ce facem noi, ceilalti, care vrem sa economisim mai putini bani? Unde este cel mai bine sa economisim?

Dobanzile mari si pentru deponentii mai saraci

Daca vrei sa economisesti sume mici, de minim 500 RON, un depozit atractiv pare depozitul Start de la Bancpost.

Depozitul Start este un depozit pe 3 luni care a fost gandit sa atraga fondurile celor care doresc sa economiseasca dar au sume mici. Conditia este sa ai minim 500 RON. Dobanda de 10.5% este cea mai mare dobanda de pe piata de pe piata pe care o poti obtine la aceasta suma minima.

Dobanda este fixa si se vireaza in contul curent la sfarstiul celor 3 luni.

Suma maxima pe care o poti economisi este de 300.000 Euro.

In plus, la constituirea depozitului START, se ofera un card de credit American Express (in conditiile in care clientul se incadreaza in politica de creditare a Bancpost), cu taxa de emitere a cardului si comision anual pe primele 6 luni “zero”. Acest card este optional.

Un alt avantaj al acestui depozit este ca nu se percep comisioane pentru constituirea depozitului, pentru deschiderea contului curent si pentru inchiderea contului.

Ce comisioane platesc?

Conform informatiilor postate pe site-ul Bancpost, se platesc urmatoarele comisioane:
-Comision de administrare cont curent activ : 1,5 RON/luna/cont
-Comision de administrare cont curent inactiv (fara miscare timp de minim o luna calendaristica) si cont « dormant » (dupa 12 luni conturile « inactive » devin « dormant »): max. 10 RON/luna
-Comision de retragere numerar: 0,20% (la ATM) si 0,50% din suma retrasa, dar minim 2 RON (la casier).

Comentarii

  1. Ioana A. Palade

    Referitor la cele mai bune dobanzi acordate la depozitele in Lei si Euro pentru persoane fizice, a se vedea si dobanzile acordate de banca Intesa Sanpaolo, pentru depozitele cu dobanda variabila te termen de 3, 6 sau 9 luni care sunt cu mult mai bune decat procentele afisate in articolul de mai sus.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*