In pozitia comuna a Guvernului, BNR si FMI privind evaluarea memorandumului stand-by se arata urmatoarele:

“Eforturile de a intari pozitia fiscalitatii trebuie insotite de masuri care sa domoleasca cresterea creditului, in special a creditului in valuta care a crescut cu peste 60%. Decizia BNR de a trece spre o politica de tintire a inflatiei ar trebui sa ghideze in continuare asteptarile inflationiste pe o tendinta descendenta si sa ajute la obtinerea unui progres durabil de politici macroeconomice si fiscale stabile. Executivul si delegatia FMI au fost de acord cu faptul ca reducerea restrictiilor privind contul de capital a fost pusa in aplicare fara dificultati si fara sa creeze fluxuri excesive de capital.”

Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a declarat ca domolirea creditarii se va face prin stabilirea unor conditii mai drastice de creditare.

„Se doreste o temperare a cresterii creditarii prin stabilirea unor procente din venituri care limiteaza capacitatea de indatorare individuala”, a declarat Popescu, citat de Evenimentul Zilei. Conform normelor BNR, pe care toate bancile sunt obligate sa le respecte la acordarea creditelor, o persoana poate obtine un credit a carui rata lunara de rambursat nu poate fi mai mare de 30% din veniturile nete pe familie (cu exceptia creditelor imobiliare, unde rata poate fi de maxim 50%, dar numai la unele banci). Astfel, la un salariu net de 10 milioane, rata lunara a creditului poate fi de cel mult 3 milioane de lei. Asta inseamna ca banca poate acorda un credit cu o valoare de cel mult 180 de milioane de lei, din care se scade rata dobinzii si alte comisioane, adica profitul bancii. In cazul in care BNR ar stabili ca rata lunara de rambursare a unui credit nu poate fi mai mare de 20% din veniturile celui care solicita un credit, atunci banca va lua in calcul o rata lunara de rambursare de maxim doua milioane de lei, ceea ce inseamna ca valoarea creditului ce-l va putea acorda va fi mai mic, adica de numai 120 de milioane de lei (fara a pune la socoteala dobinda si taxele).

Reprezentantul BNR, Adrian Vasilescu, a precizat ca banca centrala lucreaza in prezent la noi norme de creditare.

„Deciziile privind modificarea regulamentului de creditare nu pot fi luate decat de Consiliul de Administratie al Bancii Centrale. Pot sa va spun ca, in prezent, se lucreaza la un astfel de proiect”, a precizat Vasilescu.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*