Inflatia s-ar putea situa la 4,6% la finalul lui 2007, desi procesul de dezinflatie s-a incetinit, iar in septembrie si in octombrie vor exista pusee inflationiste, deoarece banca centrala va lua masurile necesare pentru a-si atinge tinta, a declarat, sambata economistul sef al BCR, Lucian Anghel.
„Avem sanse ca in anul acesta inflatia sa se situeze sub nivelul de 5%, chiar daca in septembrie si in octombrie indicele de crestere al preturilor ar putea urca peste un nivel anual de 5%. Ne bazam estimarea pe faptul ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va acorda atentie maxima atingerii obiectivului de inflatie. Va lua masurile necesare pentru aceasta”, a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
„Recent banca centrala a decis sa-si mentina rata dobanzii de politica monetara la 7%, dar sunt sanse mari sa urce acest nivel cu 0,25% la sedinta din finalul lunii octombrie daca va constata ca se vor intensifica presiunile inflationiste. Estimam un nivel al inflatiei peste 5% in septembrie si octombrie”, a explicat Anghel in raportul de tara elaborat de BCR “Romania – prin valurile convergentei”.
Totusi, a observat Anghel, inflatia de baza, Core 2, considerata de banca centrala ca un indicator cheie, a aratat un declin puternic, „mai ales datorita conditiilor monetare restrictive, a unei aprecieri a leului in fata euro si a dolarului american si a scaderii preturilor ca urmare a renuntarii la taxele vamale la marfurile importate din spatiul intracomunitar dupa aderarea la Uniunea Europeana”.
Influenta cererii in presiunile inflationiste ar putea fi compensata de un ritm anual de crestere al economiei mai lent, care a coborat de la 7,7% la finalul anului 2006, la 5,6% in al doilea trimestru al anului. Insa, spune Anghel, conditiile adverse cum ar fi seceta severa, recentele turbulente din pietele internationale, scumpirea carburantilor in pietele internationale, ar putea crea presiuni asupra inflatiei in ultima parte a anului”, a avertizat raportul analistilor de la BCR.
Un impact negativ asupra inflatiei ar putea aparea din cauza unei posibile devieri a executiei bugetare de la parametrii proiectati, in mod special in 2008, din ratiuni electorale, impreuna cu o liberalizare mai rapida a preturilor administrate si o corelare slaba intre maririle de salarii si castigurile de productivitate, a mai observat Anghel.
Economistul sef al BCR a observat ca, desi in august Romania avea un excedent bugetar de 0,32% din Produsul Intern Brut (PIB), „experienta trecutului a aratat ca putem cheltui sume egale cat 3% din PIB intr-o luna”.