“Nu ne-a ajutat neaparat cresterea productiei agricole din acest an ci faptul ca pretul legumelor si fructelor s-a prabusit chiar, ca urmare a ofertei mari”, a precizat Isarescu.

El a mai precizat ca la scaderea preturilor a contribuit si intetirea concurentei din sectorul comercial. “Aparitia numeroaselor supermarket-uri urma sa-si spuna cuvantul, mai devreme sau mai tarziu”, a adaugat Isarescu.

Norocul va parasi din nou Banca Nationala la inceputul anului viitor, cand se prognozeaza cresteri importante de preturi si, in consecinta, o revenire a inflatiei.

Astfel ca scumpirile de anul viitor a determinat BNR sa anticipeze o crestere a inflatiei incepand cu semestrul II din 2007, din nou spre 5%, dupa care aceasta va reveni aproape de 4% la sfarsitul anului viitor. „La sfarsitul acestui an vom avea o inflatie de pana in 5%”, a adaugat Isarescu.

Raportul asupra inflatiei prezentat de guvernatorul Mugur Isarescu

Evolutia inflatiei

􀂾 Accelerare a procesului dezinflationist in trimestrul III 2006: rata anuala

a inflatiei de 5,5 la suta in septembrie 2006, cu 1,6 puncte procentuale

sub nivelul din iunie 2006 si cu 1 punct procentual sub nivelul prognozat

􀂉 Octombrie: rata anuala a inflatiei de 4,8 la suta

􀂾 Scadere de proportii a dinamicii preturilor volatile- fructe, legume, oua, combustibili-

(de la 11 la suta in iunie 2006 la 3,1 la suta in septembrie 2006), trimestrul III 2006

fiind primul de la adoptarea tintirii directe a inflatiei la sfarsitul caruia

ritmul anual al preturilor volatile se situeaza sub cel agregat

􀂉 Octombrie: in premiera, deflatie in termeni anuali pe acest segment (-0,6 la suta)

􀂾 Scadere continua a inflatiei anuale CORE2 ajustate cu influenta taxei

pe viciu (de la 3,7 la suta in iunie 2006 la 3,3 la suta in septembrie 2006)

􀂉 Octombrie: mentinerea traiectoriei descendente a ratei anuale a inflatiei CORE2 ajustate (3 la suta)

􀂾 Reducere usoara in trimestrul III 2006 a variatiei anuale a preturilor

administrate (de la 10,1 la suta in iunie 2006 la 9,5 la suta in septembrie

2006)

􀂉 Octombrie: variatie lunara de +0,1 la suta

Determinanti ai dezinflatiei

􀂾 Restrictivitatea politicii monetare si a politicii fiscale

pe parcursul anului 2006, reflectata de traiectoria

continuu descendenta a CORE2 ajustat

􀂉 Mentinerea nivelului ratei nominale a dobanzii in conditiile inscrierii ratei

inflatiei pe un trend descrescator sporeste restrictivitatea in termeni reali

a conditiilor monetare

􀂾 Ajustarile moderate ale preturilor administrate: crestere

cumulata de 6 la suta in perioada ian.-sept. 2006,

fata de 10,5 la suta in perioada similara a anului 2005;

stagnare in octombrie

􀂉 Atingerea tintei de inflatie pentru anul 2006 nu va fi periclitata de

majorarea pretului gazelor naturale in noiembrie si a pretului energiei

electrice in decembrie

Conjunctura favorabila:

􀂉 An agricol bun

● Ritmul anual de crestere a preturilor produselor alimentare

a scazut semnificativ, ponderea lor mare in IPC

(40,7 la suta) explicand impactul substantial al acestora

la nivel agregat

● Incepand cu februarie 2006, ratele lunare la grupa

“legume, fructe, oua” (LFO) au fost persistent negative

(cu exceptia lunii mai), deflatia depasind asteptarile

– Dinamica preturilor la LFO explica 1pp din diferenta dintre

proiectia curenta a inflatiei dec. 2006/dec. 2005 (4,7 la suta)

si proiectia anterioara (6,1 la suta)

􀂉 Scaderea pretului petrolului pe pietele internationale

Reducerea anticipatiilor inflationiste

􀂉 Anticipatiile inflationiste, care anterior reprezentau

un factor de franare a dezinflatiei, au inregistrat

o inversare de trend in trimestrul III, evolutia lor curenta

sustinand reducerea inflatiei

􀂾 Intensificarea concurentei in comertul

cu amanuntul

􀂉 Expansiunea supermarketurilor si a hypermarketurilor:

puterea sporita de negociere a contribuit la limitarea

presiunilor de crestere a preturilor

Riscuri asociate proiectiei

􀂾 Posibilitatea unei relaxari mai ample a politicii fiscale,

mai ales in eventualitatea organizarii de alegeri in orizontul

de prognoza

􀂾 Cresterea intr-un ritm superior celui proiectat a castigurilor

salariale atat in sectorul public, cat si in cel privat

􀂾 Cresterea la niveluri nesustenabile a deficitului de cont

curent, a carui eventuala corectare ar reinflama ritmul

de crestere a preturilor

􀂾 Incertitudini privind:

􀂉 Amploarea si calendarul ajustarilor de preturi administrate

􀂉 Procesul de aliniere a impozitelor indirecte la nivelurile prevazute

in acordurile incheiate cu UE

􀂉 Evolutia preturilor volatile ale marfurilor alimentare

Hotararile Consiliului de administratie al BNR

􀂾 Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara

la nivelul de 8,75 la suta pe an

􀂾 Eliminarea limitei impuse institutiilor de credit

privind gradul de concentrare a expunerilor

din creditele in valuta (Norma 11/2005) incepand

cu data de 1 ianuarie 2007

􀂾 Continuarea exercitarii unui control ferm al

lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul

operatiunilor de piata

Orientari ale politicii monetare

in anii 2007 si 2008

􀂾 Reducerea inflatiei trebuie sa fie continua, de durata si sa beneficieze de sprijinul

activ al tuturor politicilor economice

􀂾 Þintele pentru anii 2007 si 2008 pot fi atinse chiar in conditiile unui climat

inflationist dificil; presiunile inflationiste cunoscute si riscul aparitiei de socuri

asupra preturilor agregate s-au reflectat totusi in configurarea unei tinte

mai putin ambitioase in 2008

􀂉 Chiar daca si anul 2007 va fi un an agricol bun, supraperformanta din anul curent va genera

un efect de baza care poate ingreuna atingerea tintei

􀂉 Ajustarile de preturi administrate vor continua sa genereze presiuni inflationiste

􀂾 Rata dobanzii va avea o importanta mai mare in instrumentarul politicii monetare

􀂉 Masurile de limitare a creditului in valuta au avut efectul urmarit, ponderea creditului in valuta

in total credit neguvernamental diminuandu-se semnificativ (de la 59 la suta in septembrie 2005

la 46,9 in septembrie 2006), ceea ce permite o eficacitate sporita a ratei dobanzii, in conditiile

cresterii intermedierii financiare

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*