„Vom supune in acest an economia romaneasca unui examen de tipul RMN-ului (investigatie amanuntita utilizata in medicina -n. red.) ca sa vedem daca ii putem reduce RMO-ul (n.r. – rezervele minime obligatorii)”, a afirmat ieri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, citat de ziarul Gandul.
El a mai spus ca, in functie de anumiti parametri macroeconomici, nivelul rezervelor minime ar putea fi redus si, prin urmare, dobanzile bancilor ar urma sa scada, fara a preciza insa un orizont clar de timp in care se va produce acest lucru.
Reamintim ca in repetate randuri bancherii au acuzat nivelul ridicat al RMO ca fiind un factor important de franare a reducerii dobanzilor la credite.Oricum, tendinta la dobanzi este una de scadere evidenta, motivele tinand de evolutia procesului dezinflationist si de concurenta din sectorul bancar, a mai spus Florin Georgescu.
„Odata cu continuarea dezinflatiei se vor duce si dobanzile pe piata bancara. Speram ca ritmul de scadere sa fie consistent, provenit atat din incetinirea cresterii preturilor, cat si din intensificarea concurentei. In plus, exista documentatie depusa la autoritatea monetara pentru ca mai multe institutii de credit sa inceapa activitatea pana in toamna”, a explicat prim-viceguvernatorul BNR.