BNR a participat la elaborarea unei legi confuze

Lege la a carei elaborare si adoptare a participat, fireste, si BNR, de-a lungul anului trecut. Lege care prevede ca BNR ar fi putut emite norme sau instructiuni pentru a fi aplicata cat mai bine, ceea ce banca nationala nu a facut inca, la 6 luni de la adoptarea ei si la aproape o luna de la intrarea in vigoare, pe 6 ianuarie. Ba mai mult, nici macar nu a considerat ca merta sa faca, in mod oficial, precizari privind modul de aplicare al legii, a carei aplicare a creat o adevarata confuzie in lumea bancara. Bancile au fost nevoite sa o interpreteze, din cauza prevederilor confuze, dupa cum a inteles fiecare. Unele banci au afisat acea dobanda anuala efectiva (DAE), iar altele au considerat ca e sufiecient sa o comunice clientilor in documentele de credit. Ultima varianta a fost, dealtfel, si pozitia BNR transmisa, prin intermediul unuia sau doua ziare, de catre domnul Vasilescu. Varianta contrazisa insa de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, initiatoarea legii, care a transmis in particular Ghiseului Bancar, iar ulterior printr-un comunicat de presa, ca DAE trebuie afisata. Cu alte cuvinte, BNR nu a facut absolut nimic (in afara de a fi participat la elaborarea legii) pentru adoptarea unei legi clare si aplicarea in bune conditii a unei legi care privea sistemul bancar. Ba mai mult, a sporit confuzia preferind sa taca in timp ce presa si lumea bancara au luat foc.

In timp ce bancile si consumatorii fierb, Adrian Vasilescu se gindeste la metafore

Culmea insa, in acest timp Adrian Vasilescu prefera sa divagheze pe intinderea a doua „puncte de vedere” care ocupa un sfert din ditamai pagina de Ziarul Financiar, pentru nu spune mai nimic despre respectiva lege. Iata ideile din primul comentariu: Pentru prima data in Romania i se da contur unui regim juridic menit sa-l rasfete pe consumator. De ce? Pentru ca, daca socialismul l-a preamarit producator, in capitalism consumatorul este rege. Este vorba de o lege europeana, moderna. Dar, atentie, exista si un dar, in finalul comentariului: „Fara indoiala ca la mijloc e si o mare nedreptate…Daca un consumator cumpara o marfa dintr-un magazin platind pretul integral, cu bani gheata, Doamne fereste sa i se intimple necazul sa constate, abia acasa, vreo defectiune. Ca-si va blestema zilele. (O aluzie deloc eleganta fata de serviciile de garantie oferite de magazine n.n.). Daca, in schimb, cumpara aceeasi marfa cu un credit luat de la o banca, iar magazinul refuza sa-i repare paguba produsa, consumatorul va cere-si va obtine!-protectia bancii. Dar despre acest aspect, in comentariul viitor”. Iata ce opera de arta producea reprezentantul BNR, in timp ce bancile se trageau cu mainile de cap nestiind daca incalca legea neafisind DAE sau daca sa-si ia toate masurile de siguranta punind si afise. Iar daca au hotarit sa o afiseze, cum sa o calculeze: pe doi sau pe cinci ani? Cu asigurarea de viata inclusa sau fara? Si asa mai departe.

Cum ramine cu marfa despagubit de banci ? Dar cu DAE ?

Dar iata ca poetul bancar Adrian Vasilescu se intoarce peste o saptamina, adica ieri, cu partea a II din telenovela „Rasfatarea consumatorului”, si…surprize, surprize. Nimic despre „aspectul” cu marfa defecta pe care cumparatorul o aduce la banca pentru a obtine despagubiri. O fi uitat, s-o fi facut ca uita, urmeaza un nou episod saptamina viitoare…? Cert e ca acest episod e numai o metafora. Iata citeva figuri de stil aruncate de-a valma pentru a ocupa, probabil, spatiul alocat: „Bancile iti dau umbrela cind e soare si ti-o iau cind ploua. Cu noua lege, bancile se vad nevoite nu doar sa le dea umbrela consumatorilor si cind ploua, dar in anumite cazuri sa le si tina umbrela”…Cind credeam ca va critica bancile, continua cu un elogiu al consumatorului: „Consumatorul este focarul de la care productia primeste lumina si caldura. Consumatorul trebuie sa fie protejat. Si de catre banci”. Revine apoi in apararea bancilor: Banca ramine un centrul de putere. Tocmai acestui centru i se cere acum sa faca o plecaciune in fata consumatorului. Pentru a-l ajuta sa-si ocupe locul cuvenit in societate. E ultima fraza si nici nu spune ca va mai urma un episod. Incredibil. Dar cum ramine, pina la urma, cu legea? Cum se aplica, de fapt? Vom avea sau nu instructiuni de aplicare, dupa cum spunea asociatia bancherilor? Nu credeti ca bancile si mai ales acei venerati consumatori au si ei dreptul sa stie? Nu credeti ca s-au saturat de metafore si ca asteapta o plecaciune si din partea BNR, nu doar invers, cum am fost obisnuiti?

(Vasile Coman)

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*