Estimarile formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de BNR pentru luna noiembrie releva mentinerea expectatiilor pozitive privind principalii indicatori economici la nivelul celor doua sectoare analizate – industrie si constructii.

In cazul productiei, estimarile managerilor intervievati semnaleaza continuarea tendintei
ascendente, soldul conjunctural1 majorandu-se cu inca 2 puncte procentuale fata de intervalul precedent (pana la +38 la suta). Aceasta perspectiva se va mentine pe un orizont mai indelungat, data fiind posibila intensificare a dinamicii portofoliului total al comenzilor adresate companiilor industriale, sugerata de dublarea soldului conjunctural pozitiv comparativ cu intervalul anterior (pana la 43 la suta).

Similar intervalelor anterioare, majoritatea companiilor anticipeaza o dimensiune normala a disponibilului de materii prime; cu toate acestea, cresterea (pana la 12 la suta din total) a numarului respondentilor care intrevad stocuri sub cota normala si, in consecinta, plasarea soldului conjunctural la cel mai slab nivel din ultimele 12 luni (-8 la suta) sugereaza posibile deficiente de aprovizionare pentru luna noiembrie. In privinta stocurilor de produse finite, nivelul usor negativ al soldului opiniilor indica variatii scazute ale acestui indicator fata de luna octombrie.

Principalii factori de limitare a procesului de productie raman insuficienta cererii (invocata de 19 la suta dintre respondenti), blocajul financiar, evolutia cursului de schimb, dificultatile de aprovizionare cu materii prime si nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare.

In ceea ce priveste piata muncii, in luna noiembrie se intrevad modificari nesemnificative ale numarului de salariati, in conditiile in care soldul conjunctural este situat cu numai un punct procentual sub zero, iar stabilitatea personalului este anticipata de circa 63 la suta dintre managerii intervievati.

Preturile de productie vor cunoaste probabil o intensificare a ritmului de crestere fata de
intervalul precedent, data fiind majorarea de 2,3 ori a soldului conjunctural (+20 la suta).

Circa 70 la suta dintre respondenti nu vor opera modificari ale acestui indicator.
Investitiile vor continua sa se extinda, insa reducerea cu 8 puncte procentuale a soldului
conjunctural pozitiv (19 la suta) indica probabilitatea scazuta de intensificare a acestui proces comparativ cu luna octombrie. Asteptarile raman optimiste si in privinta ratei profitabilitatii (sold conjunctural: +21 la suta).

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*