Comunicatul BNR din 02 noiembrie 2004:

In sedinta din 29 octombrie 2004, Consiliul de Administratie al BNR a analizat ansamblul indicatorilor macroeconomici, inclusiv evolutiile investitiilor straine directe si de portofoliu, ale incasarilor din privatizare, transferurilor curente si altor intrari de capital in primele noua luni ale anului. S-a constatat ca acestea sunt semnificativ mai mari pe toate segmentele, ceea ce a condus la cresterea rezervelor valutare la banca centrala cu peste 3,5 miliarde euro de la inceputul anului, in conditiile mentinerii deficitului contului curent al balantei de plati sub nivelul de 6% din PIB.

Desi in mod obisnuit in anii precedenti importurile de toamna-iarna micsorau excedentul valutar, in luna octombrie a.c. a continuat procesul de cumparare, BNR achizitionind din piata valutara inca 218,1 milioane euro, ceea ce, coroborat cu alte date, sugereaza ca intrarile de capitaluri in Romania s-au imbunatatit pe baze structurale si sustenabile.

Avind in vedere aceasta situatie noua, Consiliul de Administratie a hotarit sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al leului prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara. Totodata, s-a hotarit renuntarea inca de pe acum la anuntarea publica a unei marje prognozate de apreciere reala a cursului de schimb al leului, ceea ce invalideaza orice anticipare privind o iminenta depreciere a monedei nationale ca urmare a interventiilor bancii centrale. Flexibilitatea mai mare a cursului este complementara trecerii la noul cadru al politicii monetare de tintire a inflatiei si a etapelor urmatoare de liberalizare a contului de capital.

In conditiile intrarilor de capitaluri din aceasta perioada, aprecierea reala a leului se poate consolida, ceea ce semnifica o intarire importanta a politicii monetare. O asemenea optiune este justificata de manifestarea unor presiuni inflationiste cauzate si de majorarea substantiala a pretului titeiului pe plan mondial. Aprecierea mai mare a cursului de schimb al leului isi gaseste fundamentul in cresterea productivitatii muncii in industrie si in tendintele pozitive de imbunatatire a structurii exporturilor.

Intarirea politicii monetare prin consolidarea aprecierii reale a leului va contribui la continuarea procesului de dezinflatie. De altfel, in pofida unor cresteri de preturi in ultimele luni mai mari decit cele prognozate pentru aceasta perioada, indicele preturilor de consum pe ultimele 12 luni a scazut de la 14,1% in decembrie 2003 la 11,1% in septembrie 2004. Pentru a valida acest proces de dezinflatie, Consiliul de Administratie al BNR a hotarit reducerea ratei dobinzii de interventie cu 0,50 puncte procentuale, pina la nivelul de 18,25%.

Reducerea ratei nominale a dobinzii de interventie efectuata in perioada iunie-octombrie 2004 insumeaza 3,0 puncte procentuale, rata reala a acestei dobinzi revenind, astfel, la nivelul consemnat la finele anului 2003.

Intrucit pentru perioada urmatoare se anticipeaza tendinta de crestere a tuturor componentelor cererii agregate (consumul public si privat, formarea bruta de capital si exportul) , Consiliul de Administratie al BNR a hotarit pastrarea in continuare a conduitei prudente a politicii monetare pentru atingerea obiectivelor de inflatie.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*