Banca Nationala (BNR) a anuntat reducerea dobanzii de interventie cu 0,50 puncte procentuale, de la 21,25% la 20,75%, se arata intr-un comunicat al BNR.
In urma evaluarii evolutiilor in procesul de dezinflatie si in conturile externe, precum si a tendintelor pentru perioada urmatoare, Consiliul de administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de interventie a bancii centrale cu 0,50 puncte procentuale.
Banca Nationala va mentine, in perioada urmatoare, conduita prudenta a politicii monetare, in stransa corelatie cu evolutia cererii agregate si a importurilor care au continuat sa creasca in ritmuri inalte, de natura sa induca riscuri pentru procesul de dezinflatie si pentru conturile externe.
Consiliul de administratie a subliniat hotararea de a pastra politica monetara in parametri necesari atingerii tintei de inflatie de 9% in 2004 si de 6% pentru 2005, afirma comunicatul BNR.
Dobanda de interventie este dobanda pe care Banca Nationala o plateste bancilor comerciale pentru atragerea lichiditatilor de pe piata, in cadrul operatiunilor de politica monetara.
Incepand cu luna august a anului trecut, BNR a majorat dobanda in trei etape, pana la 21,25% pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna. Reprezentantii bancii centrale au afirmat in mai multe randuri ca institutia analizeaza oportunitatea reducerii dobanzii de interventie inainte de sfarsitul primului semestru, in cazul unei evolutii pozitive a indicatorilor macroeconomici, respectiv inflatia si deficitul de cont curent. Acesta reprezinta un semnal pentru bancile comerciale in vederea reducerii dobinzilor la credite. BCR, liderul bancilor din Romania, a redus deja cu un procent rata dobinzilor la credite, tendinta care nu a fost deocamdata urmata de nici o alta banca.
In urma cu o saptamina, primul-ministru si ministrul finantelor au cerut bancilor sa reduca dobinzile, intrucit inflatia a scazut iar economia este in crestere.
Reducerea e prea mica pentru a influenta dobinzile bancilor
Reducerea este insa prea mica pentru a determina bancile sa reduca semnificativ ratele dobinzilor la credite. Doar daca BNR va adopta strategia reducerii treptate a dobinzii de interventie, in procente mici, care sa insumeze 1,5-2 puncte procentuale, abia atunci dobinzile la banci vor scadea semnificativ, sunt de parere bancherii.
Dobinda micsorata cu 0,5 puncte nu atenueaza discrepanta izbitoare fata de nivelul inflatiei (12,5% rata anuala), insa indica pietei un inceput de tendinta de corelare a directiilor celor doi indicatori, potrivit analizei realizata de cotidianul de specialitate Ziarul Financiar. Decizia nu exprima decit prudenta maxima. BNR raspunde astfel unor asteptari alimentate de scaderea inflatiei, insa se teme in continuare de riscurile unor derapaje macro-economice, alimentate de explozia cererii de consum, mai precizeaza ziarul citat.
„Este o ajustare prea mica pentru un impact real asupra ratelor comerciale, avind mai degraba rolul de a semnala perspectivele unei evolutii descrescatoare”, a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro Romania.
El anticipeaza un ritm prudent de scadere a dobinzii, la intervale de o luna si cu maximum 0,5 puncte procentuale.
„Sint necesare, in continuare, ajustari pentru a putea sa ne apropiem cu ratele dobinzilor la un nivel care sa corespunda inflatiei de 9% la sfirsit de an. Daca s-ar fi realizat restructurarea, eram mult mai departe cu inflatia si dobinzile”, a spus Remus Serban, dealer la Banca Comerciala Romana.
Rasvan Radu, vicepresedinte Raiffeisen Bank : un prim pas pentru scaderea dobinzilor
„Nu o vad ca pe o scadere simbolica, ci ca pe un prim pas dintr-o strategie de scadere a dobanzilor pe piata romaneasca. Reducerea de 0,5% este prea mica pentru a discuta si de o reducere a marjelor. Probabil ca bancile vor micsora dobanzile si la credite si la depozite astfel incat sa conserve nivelul marjelor. In piata, scaderea dobanzii de interventie s-ar putea vedea in dobanzi mai mici cu in jur de 1%, in masura in care bancile vor anticipa si urmatorul pas al BNR. Mai departe va fi nevoie de o scadere foarte graduala, astfel incat sa nu fie afectata economisirea, tocmai acum cand s-a consolidat.”
Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania: Nici nu se poate discuta de scaderea marjelor intre dobanzile la credite si cele la depozite
„Avand in vedere nivelul dobanzii nominale, 0,5% este putin. Reducerea poate fi privita ca pe un semnal, care sa dea un anumit imbold pietei, insa ramane de vazut in ce masura va fi preluat acesta, in functie si de crearea unor asteptari privind un al doilea pas. BNR are propriile obiective de echilibre macroeconomice, insa semnalul de micsorare a dobanzii va trebui sa fie mai viguros in lunile urmatoare pentru ca altfel ramanem intr-o situatie paradoxala – inflatie ca obiectiv foarte mica, de 9-10%, si dobanzi pe piata de peste 20%. Nici nu se poate discuta de scaderea marjelor intre dobanzile la credite si cele la depozite. Probabil ambele vor scadea, chiar cu ceva mai mult de 0,5%.”
Bogdan Baltazar, presedintele BRD-SocGen: Bancile vor scadea dobinzile doar daca dobinda BNR va cobori la 1,5 puncte procentuale
„Reducerea cu numai 0,5% arata ca BNR nu este deloc convinsa de faptul ca presiunile inflationiste au scazut, ca deficitul de cont curent este sub control, ca sunt posibile asanarea si disciplinarea sectorului de stat intr-un an electoral, ca arieratele chiar vor scadea. Sper ca, in ciuda presiunilor politice, BNR va continua sa monitorizeze atent indicatorii macroeconomici. Ca atare, nu exclus ca aparitia unor semnale nelinistitoare sa blocheze tendinta de scadere a dobanzii. Bancile isi vor reconsidera nivelurile dobanzilor practicate atat la credite cat si la depozite de-abia dupa ce reducerea cumulata a dobanzii va ajunge la 1,5%.”
Dobinzile ar putea ajunge la 17,5%-18% la sfirsitul lui 2004
Un interval de o luna pentru urmatoarea modificare este anticipat si de Florian Libocor, analist la BRD – Groupe Societe Generale. El mizeaza pe mentinerea unui pas de reducere de 0,5 puncte procentuale, care ar permite BNR sa gestioneze mai bine miscarile din economie.
„Cit de posibil este sa reduci inflatia, cind motorul cresterii economice este consumul?”, afirma Libocor.
Potrivit analistului BRD, un pas de 0,5%, in lipsa unor derapaje macroeconomice, ar putea aduce ratele dobinzilor spre 17,5% – 18%, la sfirsitul acestui an.
„Disciplina financiara, finalizarea restructurarilor si inchiderea accesului la finantare pentru agentii economici neperformanti sint conditii pentru ca evolutia descendenta a dobinzilor sa continue”, a adaugat Libocor.