Bancile au de recuperat 43 miliarde de lei

La data de referinta, institutiile bancare demarasera executarea silita pentru recuperarea a 43 miliarde de lei aferente creditelor cu valori de peste 200 milioane de lei. Avand in vedere ca valoarea restantelor inregistrate la nivelul intregului sistem este de 57 miliarde de lei, inseamna ca aproximativ 85% din creditele care nu sunt platite la timp pot deveni neperformante. Valoarea ratelor la care intarzierile la plata au fost de peste 30 de zile era de aproape 6,6 miliarde de lei. In acelasi timp, suma obligatiilor lunare achitate cu numai sapte zile intarziere era de 5,1 miliarde de lei. Cea mai mica suma a platilor incasate de banci a provenit din plata restantelor intre 8 si 30 de zile, mai precis 2,8 miliarde de lei.

Aproape 10.000 de romani au doua credite

Potrivit datelor BNR, 60.761 de romani au contractat peste 78.700 de imprumuturi, ceea ce inseamna ca aproape 10.000 de persoane fizice au obtinut cel putin doua credite cu valori de peste 200 milioane de lei. Din acestea, aproximativ 290 de persoane au inregistrat intarzieri la achitarea ratelor lunare.

Valoarea medie a unui imprumut din aceasta categorie este de 371milioane de lei. In ceea ce priveste valoarea medie a creditelor care au inregistrat intarzieri la achitarea ratelor lunare, aceasta este de aproape 380 milioane de lei.

Bancile profita din plin de Biroul de Credit

In cele aproximativ trei saptamani de cand functioneaza Biroul de Credit, bancile au accesat de circa 40.000 de ori baza de date cu clientii rau-platnici, a declarat, pentru ziarul Gardianul, directorul general al institutiei, Serban Epure. La Biroul de Credit sunt raportate toate creditele restante indiferent de valoarea creditului. Tot din aceasta luna institutiile bancare vor raporta la CRB informatii si despre creditele cu valori mai mici de 200 milioane de lei. „Tariful mediu pe care-l achita o banca pentru a realiza o consultare este un euro”, a precizat Epure. Pentru a accesa baza de date a CRB, institutiile bancare vor plati numai un milion de lei in cazul in care verifica toti clientii carora le-au dat credite intr-o luna, doua milioane lei in cazul in care verifica numai jumatate din noii clienti, respectiv trei milioane lei in cazul in care au efectuat interogari pentru mai putin de jumatate din noii creditati.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*