Legea aproba actele normative ale guvernului privind finalizarea primei etape a privatizarii BCR, tranzactia urmind sa fie perfectata in aceasta saptamina.

„Actele normative reglementeaza unele aspecte care au fost stabilite si in cazul privatizarii altor banci. In acest caz, unele active preluate de la fosta Bancorex si evidentiate extrabilantier la BCR vor fi garantate de Ministerul Finantelor. Activul si pasivul bancii vor fi exonerate de unele procese mai vechi si eventuale obligatii de plata derivate din acestea”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

El a mai spus ca a discutat cu reprezentantii celor doua institutii si modalitatea de privatizare a celorlalte procente din capitalul BCR. Astfel, va fi lansata o cerere de oferte pentru cumpararea unui alt pachet de 25% din actiunile BCR, cu posibilitatea ca un investitor strategic sa preia ulterior, adica in 2006, si participatia de peste 25% detinuta de IFC si BERD. Conform strategiei de privatizare, pachetul de control al BCR urmeaza sa fie detinut in 2006 de un investitor strategic.

In toamna anului trecut, BERD si IFC au semnat cu statul roman un acord pentru achizitia a 25% din capital plus doua actiuni ale BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Alte 8 procente din capitalul bancii a fost vinduta salariatilor.

Potrivit strategiei de privatizare a bancii, obiectivul final este ca un pachet reprezentind cel putin 51% din capitalul social total al BCR sa fie vindut unui investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala de renume.

BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de circa 4,7 miliarde de euro la sfirsitul anului trecut.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*