Toate bancile comerciale care au depus la Banca Nationala a Romaniei (BNR) normele de creditare elaborate potrivit noilor reglementari vor putea aplica respectivele norme in aproximativ o luna, a declarat, astazi, prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.
„Intr-o luna – o luna si ceva, toate bancile care au depus norme le vor avea si le vor putea transpune”, a afirmat Georgescu, citat de Romania Libera.
El a aratat ca banca centrala a trimis inapoi unora dintre institutiile de credit normele depuse, pentru a fi imbunatatite si pentru a fi minimizat riscul in cazul celor care au majorat plafonul de indatorare.
„Normele trebuie bine fundamentate, sa surprinda mai multe aspecte ale beneficiarului, precum locul de munca sau daca a mai avut credite”, a spus Georgescu.
Intrebat daca in ultimele luni s-a inregistrat o reducere a creditarii, Georgescu a spus ca nu a observat ca populatia sa ceara mai putine imprumuturi.
„Oricum, normele noi vor viza o anumita categorie a populatiei”, a mai spus Georgescu.
Prim-viceguvernatorul a afirmat, marti, ca BNR ar putea aviza, saptamana aceasta sau saptamina viitoare, primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la 11 institutii de credit.
La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
Regulamentul privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice a intrat in vigoare la jumatatea lunii martie.
Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie validate de catre Directia Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
Daca bancile aveau norme interne care prevedeau un nivel de indatorare sub limita maxima de 40%, vor aplica in continuare gradul de indatorare utilizat, pana la aprobarea noilor norme de banca centrala.
Bancile vor fi obligate sa includa in normele de creditare a populatiei veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din castiguri pentru a calcula gradul de indatorare, nivelurile maxime de indatorare urmand sa fie diferentiate pe categorii de clientela.
Astfel, gradul de indatorare nu va mai fi calculat la totalul veniturilor familiale, ci la nivelul rezultat dupa scaderea anumitor cheltuieli.