Banca Transilvania a pus degetul pe rana!
Tema cea mai interesanta a fost propusa de oficialul Bancii Transilvania, care nu s-a ferit sa discute deschis despre barierele ce stau in calea obtinerii creditelor de investitii. In fapt, aceste problemele franeaza o crestere sustinuta a imprumuturilor de investitii si, in acelasi timp, impiedica multe companii dornice sa-si dezvolte afacerile sa intre in posesia unor credite de acest tip. In opinia reprezentantului BT, instabilitatea mediului economic, sursele de finantare pe termen lung, lipsurile sistemului juridic romanesc, acoperirea cu garantii (politica BNR!!!), incapacitatea promovarii proiectelor de catre unii intreprinzatori, lipsa surselor de informatii macroeconomice pertinente, costul finantarilor si fidelitatea inregistrarilor contabile sunt cateva dintre elementele care-i sacaie pe bancheri.
60% dintre IMM-uri sunt clienti BCR
Conform declaratiilor oficialului Bancii Comerciale Romane, in Romania sunt active in prezent aproximativ 412.000 intreprinderi mici si mijlocii, din care 60% sunt clienti ai BCR. De altfel, din portofoliul de credite acordate de banca, o treime sunt reprezentate de cele care sunt contractate de IMM-uri. BCR urmareste pe viitor dezvoltarea sectorului de creditare a IMM-urilor, prin aplicarea unor masuri care vizeaza reducerea costurilor unui imprumut, flexibilizarea schemelor de finantare si a politicii de garantii si simplificarea procedurilor de analiza.
Noua linie de credit la BRD
Din luna octombrie 2004 a devenit operationala o noua linie de credit a Bancii Europene pentru Investitii de 34 milioane de euro, care se deruleaza prin Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale. Imprumutul acordat poate fi de maximum 50% din valoarea proiectului de investitii (intre 20.000 si 250.000 de euro). Costurile creditului sunt negociabile in functie de indicatorii de performanta ai clientului si riscul afacerii.
In loc de incheire!!!
Situatia nu a parut a fi prea roza. Oferte ar cam fi, cumparatori nu prea sunt! Aceasta a fost de fapt concluzia ce a putut fi extrasa din context… O sala aproape goala la un eveniment cu rezonanta puternica! Nu au nevoie intreprinzatorii romani de finantare de la banca sau nu vad in aceasta o solutie pentru dezvoltarea afacerii? Sau creditele sunt prea scumpe? Sau prea riscante?… Sau mediul economic nu le permite dezvoltarea unei afaceri destul de prospere, care sa le asigure suficiente fonduri pentru a returna banii imprumutati de la banca si sa mai ramana apoi cu ceva?