Dupa batalia asupra pensionarilor, pe care CEC-ul i-a scapat demult din mana, bancile se bat acum si pe alocatiile pentru copii. Sau, mai bine spus, unele banci. Pentru ca, surprinzator, oferta de produse speciale pentru alocatie este destul de slaba, daca nu chiar inexistenta.
Odata cu cresterea alocatiei pentru copii la 40 de lei lunar, atat parintii, cat si bancile, au inceput sa aiba un interes comun: acela de a economisi alocatia pentru a se aduna o suma pe care copilul sa o poata folosi cand va fi mai mare.
Cresterea veniturilor pe familie, mai exact dublarea salariului mediu pe parcursul ultimilor trei ani si prognoza unei noi dublari pana in 2013 transforma alocatia pentru copil dintr-un venit suplimentar pentru familie intr-o alternativa de economisire pe termen lung.
In acelasi timp, romanii au inceput sa utilizeze tot mai multe produse bancare, cardul fiind printre primele. Asa incat tot mai multi pariti prefera sa primeasca alocatia pentru copil intr-un cont de economii, pentru care sa primeasca dobanda. Cont care sa aiba si card atasat, pentru a se putea retrage anumite sume de bani.
Varsarea alocatiei, la fel ca a pensiei, intr-un cont bancar, presupune incheierea unei conventii intre banca si stat, mai exact autoritatea locala care distribuie alocatia copiilor.
Ceea ce se si intampla, desi bancile par destul de timide. In Bucuresti, de exemplu, numai sapte banci, dintre care numai cinci banci mari, au incheiat o conventie cu Directia de munca si protectie sociala in vederea platii alocatiei de stat intr-un cont bancar.
Din pacate, dintre bancile care au incheiat aceasta conventie, putine ofera si un produs special destinat acestui tip de economisire: o depunere regulata, lunara, a unui sume fixe intr-un cont de economii. Un sistem ce ar trebui sa se bucure de dobanzi preferentiale si de conditii avantajoase.
Majoritatea bancilor mari care au incheiat aceasta conventie ofera doar posibilitatea de a se incasa alocatia fie intr-un simplu cont curent, cu card atasat, fie intr-un cont de economii standard, ce necesita depunerea unor sume minime destul de mari, de nivelul a 500 sau chiar 1.000 de lei.
Alte banci care nu impun o suma minima nu permit retrageri de bani din contul de economii, pe cand la altele trebuie sa-ti deschizi doua conturi: un cont curent si altul de economii, in care sa transferi lunar alocatia.
Bancile mai mici se dovedesc si in aceasta situatie cele mai rapide si flexibile. Este cazul ProCredit Bank, ce are un produs special destinat incasarii alocatiei. Banca transfera automat alocatia intr-un depozit cu dobanda de 8% pe an si ofera un card cu care se pot retrage gratis sume de bani de la ATM. Singurul cost al contului este un comision de administrare de 5 lei pe an.
Va rog sa imi spuneti unde ma pot adresa pentru a rezolva ridicarea alocatiei care nu am primit-o din luna ianuarie.Ce trebuie facut,care e departartamentul la care trebuie apelat.Va multumesc!
Pentru probleme cu alocatia, inclusiv pentru plata alocatiei pe un card, trebuie sa ajungi la Directia de munca si protectie sociala. In Bucuresti are adresa: Str. Hambarului nr.6, sector 2 (La capatul autobuzului 104 si Troleibuzele 86 si 90 – Stadionul National)