Veniturile obtinute de bancile romanesti din dobanzi si comisioane ca pondere din totalul activelor sunt cele mai mari din Europa, releva un studiu al biroului european de statistica Eurostat (vezi documentul atasat). De asemenea, bancile romanesti sunt pe locul doi in topul celor mai profitabile institutii financiare europene, in privinta ponderii profitului net din totalul activelor. In schimb, in ceea ce priveste contributia bancilor (intermedierea financiara) din totalul sectorului de afaceri al economiei romanesti, bancile romanesti se situeaza pe ultimul loc in Europa.

In anul 2005, 7,1% din valoarea adaugata generata de sectorul de afaceri al economiei europene, in valoare de 7.288 de miliarde de euro, a fost realizata de intermedierea financiara. Cele mai importante aporturi au fost aduse de bancile britanice (24%) si germane (19%), in timp ce bancile romanesti se aflau pe ultimul loc in clasamentul Eurostat, cu numai 2,5%.

Profitul net (dupa impozitare) al bancilor romanesti in 2004 reprezenta 2,39% (532 milioane euro) din valoarea activelor (22 miliarde euro) un procent mai mare fiind inregistrat doar de bancile din Estonia-2,67%. Ungaria, cu 1,79%, Bulgaria, cu 1,70% si Cehia-1,47%, se apropie de performanta Romaniei.

Insa in tarile europene dezvoltate, profitul reprezinta o cota mult mai mica din totalul activelor bancare.

Astfel, in Germania profitul reprezenta numai 0,07%, in Franta-0,51%, in Austria-0,44% iar in Marea Britanie-0,60%, in Olanda-0,69%!

Cu toate acestea, valoarea profitului obtinut de bancile din aceste tari dezvoltate este chiar si de 80 de ori mai mare decat cel din Romania (532 milioane euro)!

Astfel, bancile britanice au obtinut in 2004 un profit de 41,3 miliarde euro, bancile franceze-19,8 miliarde euro, cele olandeze-10 miliarde euro. Profituri mult mai mici au fost obtinute de bancile germane-4,5 miliarde euro si din Austria-2,8 miliarde.

Si bancile din tarile vecine au obtinut profituri mult mai mari decat cele romanesti: bancile din Ungaria si Cehia-1,2 miliarde euro. Numai in Bulgaria profitul bancilor a fost modest, de numai 216 milioane euro.

Dar de unde a venit profitul bancilor?

In principal din dobanzile si din comisioanele impuse pentru transferurile bancare.
Potrivit Eurostat, venitul net din dobanzi al bancilor romanesti a fost in 2004 1,1 miliarde euro, reprezentand 5% din active, cea mai mare proportie in comparatie cu celelalte 16 tari europene luate in calcul. In Bulgaria, proportia a fost de 4,2%, in Ungaria 3,8%, in Cehia de 2,3%, in timp ce in tarile dezvoltare procentul este in jur de 1%.

In privinta veniturilor nete din comisioane, bancile romanesti sunt de asemenea campioane, cu 2,2% din active, reprezentand 480 de milioane de euro. In comparatie, bancile din Bulgaria si Cehia au obtinut venituri din comisioane cu jumatate mai mici (1,3% si 1,2%), in timp ce in tarile dezvoltate, veniturile din comisioane se ridica la abia 0,3% din active in Germania si 0,4% in Franta.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*