Functia utilitara a spatiului virtual nu este utilizata aproape deloc, putine banci punand la dispozitia vizitatorilor un calculator de rate credit o­n-line sau formulare in format electronic necesare pentru contractarea unui credit. Doar citeva banci ofera vizitatorilor posibilitatea de a lua legatura cu reprezentantii bancii, pentru informatii suplimentare, sau pentru a alege si a comanda o­n-line un produs bancar prin intermediul unui formular disponibil pe site (emiterea unui card sau contractarea unui credit). BRD, Volksbank, Finansbank sau Banca Transilvania au asemenea formulare, insa raspunsul bancilor la cererile trimise de noi nu au fost conform asteptarilor. Astfel, cu toate ca pe site-ul BRD se spune ca vom primi raspuns la solicitarea noastra in maxim 15 minute, telefonul din partea bancii a venit abia a doua zi. In comparatie cu bancile care nici macar nu dispun de un astfel de serviciu web, BRD are totusi un punct in plus. Cu atit mai mult cu cit operatoarea care ne-a sunat ne-a lamurit foarte bine si elocvent despre oferta BRD si procedurile care trebuie urmate. Cit despre Volksbank, la cererea o­nline transmisa bancilor nu am primit nici un raspuns. Nici prin e-mail, nici la telefon. Finansbank a fost cea mai prompta la cererea prin internet privind un produs al bancii, de la care am primit un raspuns telefonic intr-un interval de doar citeva ore. Banca Transilvania a raspuns la solicitarea noastra, insa cu o intarziere destul de mare. Ghiseul Bancar a realizat acest studiu in perioada mai-iulie 2004. Au fost luate in considerare 5 criterii: aspectul site-urilor, gradul de actualizare, de utilitate si cel informativ, precum si usurinta de utilizare a website-urilor institutiilor bancare din Romania. Fiecare din cele cinci criterii au fost notate cu puncte de la 1 la 11. Cea mai importanta concluzie este aceea ca bancile utilizeaza internetul in proportie covarsitoare doar in scop informativ. Cele mai multe site-uri prezinta pe primele pagini informatii generale despre banca, in prim-plan fiind activitatea si realizarile institutiei, in detrimentul ofertei de produse si servicii disponibile.

Topul celor mai bune site-uri bancare

1. BRD -Groupe Societe Generale (www.brd.ro) – 46 puncte

Aspect – 9 puncte

Actualizare – 10 puncte

Informatie – 8 puncte

Usurinta de utilizare – 8 puncte

Utilitate – 11 puncte

Portalul Bancii Romane pentru Dezvoltare – GSG – disponibil in romana si alte doua limbi de circulatie internationala (franceza si engleza) – ofera vizitatorului o prezentare bine structurata a produselor si serviciilor oferite de banca. Cu toate acestea, nu sunt disponibile informatii amanuntite despre produsele bancii iar accesul la acestea este ingreunat de existenta unor fisiere in format PDF. Chiar daca nu exceleaza prin design si informatie, site-ul are insa calitatea de a exploata cel mai bine, in comparatie cu celelalte banci, latura utila a internetului. Astfel, clientii au posibilitatea de a comanda, printr-un formular o­nline securizat, trei tipuri de carduri. De asemenea, vizitatorii au la dispozitie un simulator de calculare a ratelor de credit plus un formular de solicitare disponibil pentru toti cei care vor sa contracteze un credit de consum. Completandu-l, banca isi ia angajamentul ca va contacta solicitantul in 15 minute. Pentru a verifica acest lucru, noi am trimis un formular, la care am primit raspuns, prin telefon, abia dupa o zi. Site-ul BRD nu ofera clientilor nici formularele necesare pentru un credit sau alt serviciu.

2. BCR (www.bcr.ro) – 45 puncte

Aspect – 7 puncte

Actualizare – 11 puncte

Informatie – 10 puncte

Usurinta de utilizare – 9 puncte

Utilitate – 8 puncte

Simplitatea este caracteristica acest portal, ceea ce il face usor de utilizat, cu acces rapid la informatiile dorite. Dispune de informatii destul de generoase privind produsele si serviciile bancii. Are un calculator de rate credit insa nu si alte facilitati, precum posibilitatea de a lua legatura prin intermediul site-ului cu banca, pentru a formula o cerere de credit. Nu exista nici posibilitatea de a descara formulare bancare. Site-ul dispune de informatii de baza privind oferta de produse si servicii, inclusiv dobanzi, dar nu se intra in amanunte, precum taxele percepute.

3. Volksbank (www.volksbankromania.ro) – 45 puncte

Aspect – 11 puncte

Actualizare – 2 puncte

Informatie – 11 puncte

Usurinta de utilizare –

11 puncteUtilitate – 10 puncte

Site-ul Volksbank este elegant si bine structurat. Informatiile sunt bogate (inclusiv dobinzi si comisioane) foarte bine organizate, cu meniuri scurte pentru toate informatiile, care permite accesarea rapida a acestora. Un plus fata de alte site-uri bancare, acesta ofera informatii privind dobinzile si comisioanele percepute la credite. Functia utilitara este si ea bine definita: site-ul dispune de formulare o­nline pentru transmiterea cererilor de contractare a unui produs bancar, calculator rate credite, suma maxima a creditului care se poate obtine. Din pacate, la solicitarea unui credit prin intermediul site-ului Volksbank nu am primit nici un raspuns. Portalul ramane dator si la capitolul „Actualizare”, ultimul comunicat fiind din luna februarie, iar informatiile de la rubrica de noutati nu sunt datate.

4. Banca Romaneasca (www.banca-romaneasca.ro) – 35 puncte

Aspect – 10 puncte

Actualizare – 9 puncte

Informatie – 7 puncte

Usurinta de utilizare – 6 puncte

Utilitate – 3 puncte

Banca Romaneasca beneficiaza de un portal elegant si bine structurat. Principalele atu-uri sunt constituite de actualizare si informatii. Ceea lipseste site-ului este latura de utilitate, Banca Romaneasca neoferind vizitatorilor, spre exemplu, un calculator de credite. Un element de noutate este newsletter-ul, la care oricine se poate abona pentru a primi ultimele noutati despre banca.

5. HVB (www.hvb.ro) – 32 puncte

Aspect – 6 puncte

Actualizare – 5 puncte

Informatie – 9 puncte

Usurinta de utilizare – 7 puncte

Utilitate – 5 puncte

Site-ul acestei banci este elegant, cu grafica originala si bine structurat. Informatia este bine organizata, permitind accesarea rapida a ofertelor de servicii si produse. Se poate afla suma maxima a creditului si dobinzile si comisioanele percepute la credite insa website-ul nu dispune de formulare electronice. Cei de la HVB nu se pot lauda nici cu faptul ca site-ul bancii este actualizat foarte rapid, asa cum ar fi normal.

6. Banca Transilvania (www.bancatransilvania.ro)- 30 puncte

Aspect – 8 puncte

Actualizare – 8 puncte

Informatie – 6 puncte

Usurinta de utilizare – 4 puncte

Utilitate – 6 puncte

Banca Transilvania dispune de un site bilingv (romana si engleza), cu informatii care reflecta bine activitatea bancii. In privinta informatiilor despre produse, acestea sunt destul de laconice, fara amanunte importante precum rata dobinzii sau taxe percepute. Vizitatorii au la dispozitie, pe linga simulatorul de credite, si de un E-Chestionar prin care reprezentantii bancii culeg opinii si observatii cu privire la produsele si serviciile oferite. Nu sunt disponibile formulare de creditare o­nline. De asemenea, site-ul ofera celor care vor sa se angajeze in cadrul bancii, posibilitatea sa aplice o­n-line, printr-un formular standard.

7. Banc Post (www.bancpost.ro)- 24 puncte

Aspect – 5 puncte

Actualizare – 3 puncte

Informatie – 4 puncte

Usurinta de utilizare – 10 puncte

Utilitate – 2 puncte

Banc Post beneficiaza de un site bine structurat, cu acces rapid, prin intermediul unui meniu scurt, la toate informatiile oferite de banca. Acestea insa sunt putine si fara specificarea dobinzilor sau a altor taxe percepute, cu exceptia celor pentru depozite si carduri. Site-ul pacatuieste mai ales in privinta utilitatii. Vizitatorii nu au la dispozitie, spre exemplu, un calculator de credite. Multi vizitatori sunt in cautarea unor astfel de instrumente o­n-line, care le ofera o viziune de ansamblu asupra produsului respectiv si obligatiilor de plata. Nu exista nici formulare care sa se poata printa direct de pe site si nici posibilitatea de a comanda o­nline un produs al bancii.

8. Banca Tiriac (www.bancatiriac.ro)- 24 puncte

Aspect – 2 puncte

Actualizare – 7 puncte

Informatii – 3 puncte

Usurinta de utilizare – 3 puncte

Utilitate – 9 puncte

Portalul Bancii Tiriac nu are o grafica prea reusita, fiind destul de tern. Se poate obtine formularistica de pe site, ceea ce este un mare avantaj fata de alte website-uri bancare, insa nu exista si alte instrumente utile, precum un calculator rate credit. Banca are informatii pentru fiecare produs si serviciu, insa destul de saraca in detalii: ce venituri trebuie sa ai ca sa obtii un anumit credit, care este dobinda sau taxele percepute de banca. Noutatile sunt postate la timp pe site-ul bancii. Site-ul este destul de usor de utilizat, dupa ce ai intrat pe o „poarta” inutila de pe index, insa nu dispune si de link-uri rapide.

9. Alpha Bank (www.alphabank.ro) – 20 puncte

Aspect – 3 puncte

Actualizare – 6 puncte

Informatii – 2 puncte

Usurinta de utilizare – 2 puncte

Utilitate – 7 puncte

Site simplu, nu foarte atragator. Chiar daca ajungi destul de greu la un produs sau serviciu anume, site-ul dispune si de un meniu cu link-uri rapide, eficient insa doar de pe prima pagina. Alpha Bank prezinta pe larg doar cateva produse, cu posibilitatea de a obtine formularistica de pe site. Restul serviciilor si produselor sunt amintite laconic. Banca nu are un numar verde sau o comunicare directa cu clientii prin intermediul site-ului, ci doar prin e-mail. Ca „noutate” (sic!), este prezentata pe prima pagina oferta de sarbatori (probabil cele de vara) la certificatele de depozit nominative! Cat despre comunicatele de presa, ultimul dateaza din februarie.

10. Raiffeisen Bank (www.raiffeisen.ro) – 19 puncte

Aspect – 4 puncte

Actualizare – 1 punct

Informatii – 5 puncte

Usurinta de utilizare – 5 puncte

Utilitate – 4 puncte

Raiffeisen Bank are un site simplist si tern, cu o sectiune centrala a primei pagini inflexibila, care prezinta o informatie neinlocuita de mult timp. In schimb, are multe meniuri pe prima pagina, care te duc imediat la informatia dorita. Portalul dispune doar de informatii strict necesare pentru fiecare produs, fara amanunte precum ratele dobinzii si comisioane. In schimb, banca are meritul de a oferi informatii educative pentru clienti, carora le sunt descrise elocvent ce inseamna un depozit sau un credit. Din pacate, website-ul Raiffeisen, nu ofera posibilitatea de a descarca formulare sau de a lua legatura prin intermediul site-ului cu banca, printr-un formular special. Este disponibil un singur calculator a ratei de credit imobiliar. Site-ul este actualizat cu mare intirziere, informatii vechi fiind prezente mult timp pe prima pagina. Un exemplu elecvent este sectiunea de dobinzi, unde ultima actualizare a avut loc in februarie. Acest website nu dispune nici de un mijloc de comunicare interactiva cu publicul prin intermediul internetului.

11. UniCredit (www.unicredit.ro) – 8 puncte

Aspect – 1 punct

Actualizare – 4 puncte

Informatie – 1 punct

Usurinta de utilizare – 1 punct

Utilitate – 1 punct

Site-ului UniCredit ii lipseste cel mai important lucru: o varianta in limba romana. Dincolo de acest aspect extrem de important, portalul nu exceleaza la capitolele aspect si informatii la zi. In privinta design-ului, se poate spune ca este cel mai slab produs web din categoria bancilor.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*