Dupa ce Misu Negritoiu, presedintele ING, a criticat recent destul de dur politica monetara a Bancii Nationale, acum un alt bancher, Gerald Schreiner, presedintele Volksbank, acuza BNR de faptul ca descurajeaza investitiile in economie.
Este vorba de faptul ca banca centrala impune bancilor un nivel de rezerve minime obligatorii exagerat de mare, de 20% in cazul creditelor in lei si de 40% la cele in valuta, cu scopul de a restrictiona consumul, fara a fi interesata unde merg respectivele imprumuturi: spre consum sau spre investitii.
½Inteleg foarte bine stradania celor de la BNR de a scadea inflatia prin masuri de restrictionare a consumului, insa cred ca banca centrala ar trebui sa se gandeasca ca prin aceste masuri loveste si in intreprinzatori, persoane fizice sau companii, care fac investitii, de care Romania are atata nevoie½, a declarat Schreiner, in cadrul unei conferinte de presa.
El a spus ca rezervele minime obligatorii majoreaza costul unei finantari obtinute de o firma din Romania cu pana la trei puncte procentuale la nivelul dobanzii.
Consecinta: companiile puternice care au nevoie de finantari recurg fara probleme la serviciile bancilor din tarile vecine, precum Ungaria, Cehia sau Austria, chiar daca este vorba de banci prezente si in Romania, precum Volksbank, Erte Bank sau Raiffeisen Bank.
Fapt care nu face altceva decat sa adanceasca si mai mult deficitul extern, intrucat este vorba de valuta care intra in tara, lucru recunoscut de altfel si de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
ªi astfel se declanseaza un efect de bulgare de zapada, intrucat deficitul extern mare afecteaza cursul valutar si increderea investitorilor in Romania.
Mai grav, in ceea ce priveste IMM-urile sau microintreprinderile, accesul acestora la finantarile mai ieftine de afara este destul de dificil, asa incat sunt nevoite sa se imprumute de la bancile romanesti, la un cost mai mare.
Cost care este reflectat in competitivitatea produselor si serviciilor firmelor romanesti, mai precis produse de o calitate mai slaba decat cele europene sau mai scumpe. Adica inflatie. ªi astfel se inchide cercul vicios produs de rezervele minime obligatorii.
Continuarea la: www.bancherul.ro