“Am dezvoltat produse pornind de la nevoile IMM-urilor”
Dorel Piti, directorul executiv al Bancii Transilvania, a declarat pentru Ghiseul Bancar ca institutia pe care o conduce si-a stabilit ca strategie pentru perioada urmatoare castigarea fotoliului de lider pe piata produselor si serviciilor bancare destinate IMM-urilor.
“Nu exista o competitie adevarata pe acest segment. Competitorii nostri cei mai importanti vor fi bancile care dispun de retele teritoriale dezvoltate, cum ar fi BCR si BRD. Dar suntem pregatiti sa facem fata. Am lansat deja doua produse in premiera pe piata romaneasca, vor urma si altele”, a precizat Dorel Piti.
Pe ce mizeaza insa Banca Transilvania, cind isi declara public intentia de a cuceri piata de produse si servicii bancare destinate IMM-urilor? Raspunsul este simplu, dupa cum spune Dorel Piti: “Noi nu am pornit la drum fara sa cunoastem realitatea din teren. Avem intalniri permanente cu reprezentantii IMM-urilor pentru a le afla nevoile. Spre exemplu, am organizat la BT Café pana acum o sumedenie de intrevederi cu directori de firme mici si mijlocii. La unele am participat si eu… Este extraordinar sa cunosti cu adevarat lumea lor. Au diverse probleme si numeroase idei. In urma acestor intalniri, am dezvoltat si produsele existente deja: creditul in o ora si creditul pentru investitii de pana la 500 milioane lei”.
L-am intrebat daca aceasta noua strategie inseamna ca Banca Transilvania va renunta la celelalte doua segmente de clienti (retail banking si corporate banking). “Nici vorba… noua strategie prevede o focusare suta la suta pe IMM, fara insa sa lasam la o parte dezvoltarea celorlalte segmente de piata”, a tinut sa sublinieze seful de la Banca Transilvania.
Numeroase produse de creditare pentru IMM
Banca acorda credite pentru IMM –uri atat prin finantare proprie cat si prin programele de finantare externa: BERD, FMO, Black See Trade and Development Bank. Cele mai noi produse, dar si cele mai de succes conform declaratiilor oficialului Bancii Transilvania, sunt creditul in o ora si creditul pentru investitii de pana la 500 milioane lei, care se acorda foarte repede.
Va prezentam, in continuare, produsele de creditare pentru IMM disponibile la Banca Transilvania, descrierea lor fiind realizata de un consilier de credite de la agentia bancii din Cartierul Militari.
Discutia cu oficilul bancii a inceput promitator: ”la noi se poate orice!”, asa se lauda interlocutorul meu. Daca ma gandesc la primul lucru sesizat la intrarea in agentia vizitata – amabilitatea si grija cu care sunt intampinati toti cei care trec acel prag, dar mai ales afisul mare care te incarca de optimism „Credit in 1 ora. Fara garantii!” – aceasta este prima impresie: „se poate domnule!”.
Am incercat sa pun cateva intrebari dar oficialul bancii, care m-a condus intr-un birou special pentru astfel de intalniri, parca mi-a ghicit gandurile: ”sa va vorbesc despre toate produsele noastre de creditare pentru IMM”.
Creditele acordate IMM–urilor prin finantare proprie
Creditul pentru activitati curente
Creditul se acorda in limita maxima a 200 milioane lei pentru activitatile curente, dar nu poate depasi valoarea cifrei de afaceri medii lunare. Imprumutul se poate acorda si intr-o ora, dupa cum sustine reprezentantul bancii.
Perioada de rambursare a creditului este intre 6 si 12 luni, cu posibilitatea de reacordare imediata. Compania care solicita imprumutul trebuie sa functioneze de 12 luni, evolutia cifrei de afaceri sa fie pozitiva, sa nu aiba credite nerambursate si sa fie stabila financiar.
Dobanda la creditul pentru nevoi curente este de 24% pe an. Comisioanele pe care banca le percepe sunt cele de acordare – 2,5% si de gestiune (aplicabil la sold) de 0,1%. Daca ne referim strict la cifra, dobanda perceputa de Banca Transilvania este mare, in conditiile in care media pietei la dobanzile la creditele in lei se situeaza undeva in intervalul 18-20%. Garantiile la acest tip de credit constau in 3 bilete la ordin – in alb.
Creditul pentru investii pe o perioada de 5 ani
Un al doilea tip de credit promovat de catre Banca Transilvania este cel destinat investitiilor, imprumutul fiind disponibil numai in lei pe o perioada minima de 1 an si maxima de 5 ani.
Suma maxima acordata este de 500.000.000 lei, creditul putand fi accesat intr-o perioada record – maxim 1 zi. Acest credit se acorda si el fara garantii reale – constituie garantie doar bunul achizitionat. Daca imprumutul face obiectul unui teren, caz in care se cere ipoteca, perioada de procesare a documentelor este mai mare, din cauza procedurilor de evaluare.
Dobanda practicata de banca la acest tip de credit este si ea cam piperata: 22% pe an.
Comisioanele platite catre banca sunt cele de analiza – 1,5%, de gestiune (aplicabil la sold) – 0,5% si taxa de inscriere in arhiva electronica (maximum 1,5 milioane lei).
Actele necesare pentru analiza dosarului sunt cele de constituire a firmei, ultima balanta, bilantul firmei la zi, un plan de afaceri sau – dupa caz – un cash-flow.
Banca Transilvania poate acorda simultan, o singura aprobare atat pentru un credit pentru investitii cat si pentru unul de nevoi curente pe aceeasi analiza.
Creditul pentru investitii pe o perioada de 7 ani
Acest tip de credit destinat firmelor tip IMM este acordat pe o perioada de maximum 7 ani iar suma acordata poate finanta 80% din investitie.
Creditul poate fi acordat atat in lei cat si in valuta, pentru proiecte de investitii (achizitia/constructia de unitati de productie sau sedii, achizitia de echipamente – masini, autoutilitare, camioane etc si capital de lucru).
Garantia pe care banca o cere trebuie sa acopere 120% din valoarea imprumutului plus dobanda pe trei luni. Pot constitui garantii imobilele, stocurile, masinile sau aparatura cumparata. Imobilul va fi evaluat de catre evaluatorul bancii sau de catre o firma agreata.
Dobanda practicata de Banca Transilvania la acest tip de credit se situeaza in media pietei. Astfel, dobanda la creditul in valuta este de 11% (BancPost are o dobanda la acelasi tip de credit de 11,5%), iar la cel in lei este de 20% (cam mare, daca avem in vedere ca la alte banci exista dobinzi de 15%).
Comisioanele pe care trebuie sa le achitati daca optati pentru un credit prin Banca Transilvania sunt putine: de analiza – 1,5% si de gestiune (aplicabil la sold) 0,1%. Solicitantul mai trebuie sa achite taxa pentru inscrierea la arhiva electronica, suma maxima nu poate depasi 1.500.000 lei.
Actele necesare pentru a solicita un imprumut de acest tip la Banca Transilvania sunt ultimul bilant, ultima balanta, un plan de afaceri sau – dupa caz – un cash-flow.
Credite prin Programul BERD
Firmele care doresc un astfel de credit trebuie sa indeplineasca urmatoareale conditii de eligibilitate: sa nu aiba mai mult de 100 angajati, firma sa aiba capital majoritar privat, cifra de afaceri maxima sa fie de 40 milioane euro si sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare. Acest imprumut se poate acorda pentru investitii, proiecte de investitii, proiecte de modernizare sau proiecte noi, achizitia de echipamente in vederea productiei, capital de lucru pentru activitati de productie si prestari servicii. Suma minima acordata este de 10.000 euro iar cea maxima poate ajunge la 1.500.000 euro (sau dolari). Perioada de rambursare a creditului poate fi de maxim 8 ani, iar perioada maxima de gratie pe care banca o poate acorda este de 6 luni.
Credite prin Programul FMO
Acest tip de imprumut se acorda numai companiilor mici si mijlocii care activeaza in domeniul privat. Creditul poate fi acordat pentru achizitia de active fixe si pentru capitalul de lucru. Suma maxima acordata este de 750.000 euro, iar cea minima este de 10.000 euro. Perioada de rambursare este de pana la 8 ani, cuprinzand si perioada de gratie care este de maximum 1 an.
Credite prin Programul Black See
Se adreseaza exportatorilor si importatorilor romani pe relatii comerciale cu agenti comerciali din state riverane Marii Negre. Valoarea unui astfel de imprumut depinde de proiectul propus iar perioada maxima de acordare este de 12 luni.